Tabung

17 September 2018

Kini Kembali

Assalamualaikum... Selamat pagi semua..

YaAllah, dah terlalu lama saya x menjengah ke sini..Terlalu lama jugak tak update apa2..Serius mood untuk berblog langsung ke laut dalam..No idea, no interesting...

Tapi harini rasa nak mencoret sesuatu, walaupon takde hal yg penting tetapi hati meronta untuk menaip.. Terasa bosan?? Mungkin 😏 


Agak2 ada lagi ke blogger yang masih ingat kat saya?? hehe..Last update taun lepas bulan April sempena pembebasan diapers oleh anak teruna saya aka anak sulong.. Kisah pasal anak kedua, my princess mcm xde je kan?? Hehehe...Tak pelah nanti ada masa kita update lagi apa yg perlu tentang kisah anak2.. 

Kali ni nak bercerita pasal pregnancy untuk kali ke 3.. Dah masuk trimester ke 3 dh pon. hehe.. Alhamdulillah dengan kurniaan rezeki dari Ilahi untuk anak no.3 ni..Memang plan nak tambah tapi terawal plak 2bulan..hahaha.. Konon saya plan nak bersalin Januari 2019, tp rezeki datang awal. bakal bersalin end November 2018 plak..Hehehe... Takpelah..Sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik untuk kita semua kan?? 

Kali ni mengandung sedikit diduga..Sangkut kencing manis dan HB low..Sekarang ulang alik ke klinik setiap 2minggu sekali untuk check BSP ... Agak memenatkan la jugak sebab hari cek BSP tu kena pegi klinik sebanyak 4x.... Jam 8pagi, 11pagi, 3ptg dan 8malam.. Terpaksa la mintak kebenaran dari bos untuk keluar 3x waktu pejabat.. Waktu malam tu terpaksa la angkut anak2 skali teman sebab papanya keje...hehe..Kalau xde dugaan bukan dinamakan hidup la kan?? InsyaAllah kita diduga sebab kita mampu, kalau xmampu Tuhan x duga, betul tak?? hehe..

Dah beberapa kali scan di klinik gov tp mcm biasa la gender memang susah sikit nak nampak..lagi pun doc kat gov dia xkan berusaha cari sebab kita bukan byr untuk cek gender kan?? Depa cuma cek apa2 yg penting je, samada air ketuban cukup tak, uri elok x duk atas..Kalau kebetulan baby nak tunjuk kira rezeki ibu la tu blh nampak hehe... Tp masa 29w aritu memang ada p swasta...Kali ni memang nak jugak tgk gender apa, sebabnya senang nak sediakan baju..Masa Alma dlu memang xde scan swasta langsung, betul2 surprise sebab ingatkan boy, rupanya girl kihkih...

Bila scan tu doc cakap, baby dah penuh..berat baby pon besar sikit daripada usia dia..sepatutnya 29w kan, tp kalo ikut berat tu mcm dh 31w.. terlebih 2w hehe..Anak2 saya memang jenis lahir besar.. Semoga Allah permudahkan juga untuk kali yg ke 3 ni...Kalau semudah mcm kakak Alma lagi2 bersyukur.. Masuk LR  15minit je terus bersalin sebabnya sampai hospital dh buka 9cm hehehe.. Mujur tak bsalin dalam kereta je kikiki.. Kalau ingat balik ksiah nak bersalinkan Alma rasa lawak pon ye...

Untuk gender no.3 ni..memang saya dh pesan kat hubby jangan gtau kat sesape pon..Lagi pun masa scan 3d tu x jelas sangat..Nyampah tau..Sblm scan tu dah tanya staf klinik tu kalau 29w sesuai x buat 3d, depa kata blh je..sekali bila dh jmpe doc, doc kata bb dh penuh..kecewa jugak la..Dapat tengok telinga ngan pp dia je..hahaha.. pp mmg nampak tembam pon..xtahu la in real tembam ke x..kikiki.. Doc ad tunjuk gender dia, tp aku xnak percaya sgt lagi..Tunggu bulan 11 ni samada betul ke x scan tu hahahaha... 

Untuk persediaan sambut baby kali ni mmg aku xde persiapan awal2 pon..tetibe rasa blur mcm nk bsalin anak 1st tau..Macam xtahu nak sediakan apa..Rasa mcm xpyh la beli apa2 hahaha.. Tp aritu beli la jugak yg penting2 mcm towel, set mandia, kain lampin, baju ada lah dlm 5pasang.. bedung dan barut pakai yg sblm2 ni jer..Tp niat mcm nak jugak jahitkan selai dua, mana tahu bersalin kat sini..sebab barang bb sblm ni semua kat kg..Aku ada jugak jahitkan baby ni beberapa lai baju..hehe sb tu nak sgt tahu gender, xnak la nanti buat2 rupanya kuar lain hahaha..kalo girl ok lagi pakai baju boy, tp kalo boy..naye la aku nk pakaikan dia baju girl hahaha..

Skrg aku dah 30w..Memang sarat sangat dah..kalau tgk keadaan aku mcm tgh tunggu hari je..Masing2 mesti akan tanya, bila due..Bila ckp lagi 2bulan, masing2 terkejut hahaha..Sbb perut aku besar..Mana tak nya, sblm ngandung pon dh gelebeh2 kan, so bila ngandung bertambah2 laa..sb tu jd besar sgt perut tu hehehe..Lagi pun previous mengandung pon sejak yg 1st lagi mmg jenis perut besar..Org kata kulit tebal kot ek?? hehehe...Kalau baring mmg kena lapik bantal bawah perut, kalau x, mmg sakit..rasa cm tegang je kulit2 perut sebab dia melendut ke bawah..hahaha.blh byg tak mcm mn? hikhikhik..

Tapikan sebenarnya, aku sedikit takut tau nak hadap waktu bersalin kali ni..Aku xtahu kenapa fikiran aku selalu pk bukan2.. Sebabnya aku diuji dari awal pregnancy, so aku risau kalau2 waktu bersalin pon aku akan diuji jugak..Serius aku takut, walau memang sll doa dipermudahkan semua tu kan... Paling aku takut, kematian.. sebab skrg ni blh kata setiap bulan akan baca pasal org bersalin meninggal.. Terpikir plak aku, kalau aku salah sorg yg terpilih, mcm mn la anak2..Mmg suami blh jaga, tp mcm mn..nak duduk mana, sebab skrg duduk kuarters kerajaan..Xkan suami nak blk kg dia yg dh tersedia susah tu..ramai2 nak ddk 1 bumbung..Haish..Aku xyakin la keadaan anak2 aku nt mcm mn..Suami mesti kena keje, nt dia tinggal anak2 aku kat sape dll...org xkan jaga anak kita mcm kita jaga kan?? Org pn xleh nk syg anak kita mcm kita syg..perasaan tu lain..

Nak suruh famili aku jaga pon, ntah mak aku larat lgi ke nak jaga cucu2?? Ntah la semua tu mmg hari2 mengganggu aku..Tp aku xde lah pk smpi sakit2 otak kan?? Ikut the flow je..Moga2 aku dipanjangkan usia untuk melihat dan membesarkan anak2 aku sendiri..sekurangnya sehingga mereka mampu untuk jaga diri masing2.. :-)

Korang, tolong doakan untuk aku skali ye... Ada ke geng blogger yang sama2 bakal bersalin bulan Nov nanti?? hehe..Semoga urusan kita dipermudahkan nanti ye :-) love....

05 April 2017

Free Diapers Abang Arfan - 4tahun

Dh lama x mengarang kat sini..Arini rasa nak menulis pasal Abg Arfan free diapers..Sebenarnya aku xde plan sangat pon pasal nak free diapers ni walaupon memang ada niat nak buat cmtu cuma xtahu bila nak buat hehe.. Tahu jelah kan, mental mama kena kuat kalo nak anak free diapers ni..

Kesnya bermula bila pampers si abg dh habis..Aku memang xnak da beli tambah2 skrg aku kena cut cost .. so aku paksa diri jangan beli pampers untuk abang...So dari situ, aku paksa diri aku untuk ajar abg tak pakai pampers siang dan malam..Abg kalo siang dia memang ok..sebab dia dh pndai atur kencing sendiri kan..Dia tahu bila dia nak kencing, xperlu aku nak bawak2 p toilet ke apa..cuma waktu mula2 tu just tanya jelah dia setiap sejam nak kencing tak...pastu pandai2 dia la g toilet sendiri hehe..

Aku xnak cete pasal siang, cuma nak cete kisah masa malam, waktu tido...

Untuk hari pertama dia xpakai pampers tu..memang aku gigih alarm jam, setiap sejam tau..dan memang aku bangun setiap sejam untuk kejut dia..Aku pon tido2 ayam jadinya..Takut punya pasal kalau dia terbabas kencing atas tilam.hehehe..sanggup weh..xpelah korban waktu tido..Hari kedua pon aku buat benda yg sama, setiap sejam...Tp ari ketiga tak silap aku..Aku terlambat kejut...Konon nak ubah ke 2jam sekali, rupanya xblh...bila nak kejut tgk2 dh basah da...membebel lah aku dimalam hari hehehe...

Then ari ke-4 kembali ke sejam sekali plak..mujur suami aku jenis tido lambat, so aku pesan kat dia jelah kalau aku terlajak tido, dia kena tlg kejutkan abg bgn untuk kencing..

Seingat aku dalam seminggu aku ajar free diapers waktu malam, 2x rasanya dia terbabas kencing.., mujur aku tido pakai toto jer..jenuh gak la angkat 2 helai toto p jemur siram ngn airpanas..mujur la skrg ni thari betul2 panas so sempat la toto2 tu kering. hehe...

Arini kiranya dh masuk minggu ke 2 la dia free diapers siang dan malam..dan dah 3 malam kalau x silap, aku xperlu da kejut dia sejam/ 2jam sekali..Aku rasa skrg dia dh blh kontrol pengeluaran air kencing dia...sebab skrg just suruh dia kencing sebelum tido dan kekal smpi ke pagi..tak pon aku akan kejut sekali je dlm pukul 2,3pagi gtu untuk dia bangun kencing..pastu blh la tdo smpi pagi, bangun untuk pegi sekolah..

Alhamdulillah.. usia 4tahun abang dh free diapers.. xtahu la bg korg terlalu lambat ke apa..tp bg aku kira sedang2 la dgn usia dia..hehehe..Blh la cut cost untuk pampers dia mulai skrg..kikiki...

Itu jelah aku nak cete....saje tls kat cni sebagai rujukan kemudian ari untuk adik2 dia lak... biasa pmpuan mudah sikit nak free diapers..kita tgk Alma nanti usia berapa free diapers hehe..

16 February 2017

Insurans / Takaful

Baru aku paham istilah insurans / takaful ni..Rupanya mcm kita bagi derma pada org lain yer...

Selama ni aku duk dengar depa buat iklan untuk diri sendiri jer..takde plak istilah mcm bg derma kat tabung masjid...Adeh...Mcm mn aku nak percaya dengan insurans ni..cakap berbelit2...Kita join insurans untuk diri kita...untuk memudahkan kita kemudian hari ( mcm yg depa duk selalu war2 kan tu )

Bila tiba masa kita dh join, blh plak dia cakap konsep takaful mcm kita menderma untuk tolong org lain..Adehhh...deh..Patut la org2 yg join insurans ni blh kaya ye sebab mcm ni lah agaknya.. Bila ramai org yg stop membayar, so duit2 yg org tu byr selama bertahun, semua dapat kat company.. Buta2 gtu je dapat... Patut la dapat bagi kat agent2 percutian la, hadiah mahal2 lah...rupanya mcm ni konsep depa.. Hahahaha...

Kesian org yg byr tu...kalo dh 10tahun, 15tahun byr...haduiii habuk pon tarak.... Mayb ada sampai 1 tahap org dh xmampu byr so depa berenti la kot...Kalo gini xde guna jugak la kan..Memang la org akan cakap, kenapa nak stop, kenapa x teruskan je..Kita ni ada mslh sama ke?? Kita xtahu org tu ada mslh apa kan?? Sepatutnya depa bg balik la duit yg takat org dh byr tu..kenapa perlu kaut untuk depa.. bukan ke aniaya org namanya...sebelum org join, cakap nak bantu untuk masa2 sukar, tp bila dh join, kalo dh benti, habuk pon tarak ....lagi teruk plak jadinya kan?? huhuhu...


Entah la...aku memang anti sungguh dengan insurans ni..memang anak aku ada aku amik untuk yg sulong.. Tp nak claim (walaupon sikit) punya susah..sebab ejen aku dh benti keje, so aku xde tempat nak tanya, nak mtk tlg....nak call company manjang susah gak..nak kena turun naik opis dorg tu sendiri..skrg ni aku duk byr sesaje jelah kat company tu...sb tu untuk anak kedua ni.. aku pasrah jelah xnak amik da insurans...Semoga anak aku sentiasa di bwh rahmatNya...


Org nak kutuk aku ke apa, lantak la..skrg hati aku betul2 rasa mcm diperbodohkan je dengan insurans ni..Blh plak ye dia buat perumpamaan mcm kita derma, nak tolong org lain?? Adeh...kita byr tu sbb untuk diri sendiri, bukan org lain.....menyirap je rasa..dia samakan konsep mcm tu..

17 January 2017

Aku dah jadi anak yatim.

Hari ni dah hari yang ke-9 ayah pergi tinggalkan kami semua..Sebenarnya aku malas nak update kat blog, aku malas nak bercerita pasal ayah aku..Sebab aku xnak nanti aku akan menangis..Tp bila difikirkan balik, mungkin ini kenangan yang akan aku baca 1 hari nanti ..

Ayah,

2minggu lepas start sakit...sesak nafas..kami semua hairan, kenapa secara tetibe ayah kena sesak nafas..sedangkan sebelum ni ayah xpernah ada sebarang penyakit lelah dll...Minggu sebelum ayah masuk hospital, memang aku ada balik kampung..So aku sempat la urut2 belakang ayah sebab masa tu dia memang dh stat sesak nafas, cumanya masih blh dikawal selepas diurut dia akan okey..Aku balik cuti ujung minggu je sebab nak tgk ayah aku la..Aku rasa bersyukur sgt sebab Tuhan gerakkan hati aku untuk balik pada minggu tu..sebab minggu tu lah minggu terakhir ayah aku masih sihat, masih berada di rumah..


Aku balik KL ari ahad, dia masuk hospital hari Rabu..Malam Selasa ayah aku sesak nafas lagi, kali ni lagi teruk..Pakai mask oksigen pon ayah aku masih x cukup oksigen jugak, so doctor di klinik hantar ayah aku ke Hospital Dungun, bila dh smpi Dungun, doktor sana cakap kena transfer ke Hospital Besar Terengganu..Jam 4pagi ayah aku dibwa ke hospital besar.. Masa ni ayah aku ditidurkan oleh doktor sebab ayah aku memang dh xblh nak bnafas sendiri..Doktor masukkan tiub bantuan pernafasan untuk ayah aku...

Adik aku call aku, jam 4pagi cakap ayah aku tenat..Aku masa ni dh sedap tido da..mujur aku tsedar masa dia call...Bila dgr ayah tenat, apa lagi aku meraung la trus kejut suami aku, ajak balik kg..terus xblh aku nak sambung tido...Aku terus siap2 kemas baju, mandi semua bagai..duk bincang2 akhirnya keputusan dibuat...Aku drive sendiri kereta..Bawak anak2, kakak aku dan adik aku tumpang sekali.. Memang mencabar la drive tanpa suami ni..dengan anak2 nak nyusu la, semua nak duduk depan la.. 12jam okey dari N.9 smpi hospital Tganu tu hehehe....

Kali ni agak lama aku amik cuti..Dari Rabu sampai ari ahad...Progress ayah masa ni on off...ayah duduk di ICU...memang kami ulang alik dari homestay ke hospital..4hari sewa homestay..mujur kami adikberadik ada buat duit tabung memang byr tiap2 bulan, so duit homestay kami amik dari duit tabung tu la..masa kat ICU, memang x sanggup tgk ayah..Nampak sgt ayah lemah, x berdaya..Dia pakai mask yang tutup seluruh muka..Memang kesian sangat..hari2 kami menangis..Dia mmg xblh nak bcakap..cuma gerak2 tgn mcm tu jelah..

Hari Ahad (minggu pertama ayah masuk hospital) nak balik, rasa xsanggup nak tinggalkan ayah dalam keadaan cmtu, tp terpaksa la sbb kami semua kena keje kan..Cuma harap ayah mampu btahan la.. Adik aku yg xkawen lagi tu tinggal dengan ma aku kat hospital..Dia la yg gilir2 jaga ayah. Tp kat ICU bukannya blh masuk sesuka hati mcm kat wad...Sekurangnya ma aku ada teman la time malam tu.. Ktorg sewa bilik MAIDAN untuk ma dan adik aku rehat2 ...

Ujung minggu berikutnya aku balik lagi dengan suami aku..minggu ke dua ni, ayah aku dh pindah wad biasa..Tingkat 7..Memang agak sempit..nak duduk pon berlaga punggung..Ktorg dah minta tukar class pakai GL kakak aku, tp masa ni masih xde 0 katanya..so ari Sabtu tu aku sempat la luangkan masa lama dgn ayah aku..masa ni ayah aku dh sedar, tiub oksigen pon dia dh xpakai da..blh bcakap byk da..cuma nak makan minum dia masih xmampu...masih pakai tiub kat hidung untuk saluran susu.. Bila ari ahad tu, time kami semua nak blk semula..Ayah memang dh sihat sgt la..dia blh buat lawak, cakap memang byk sgt la..blh makan ( kami snyp2 suap kat dia), bg dia makan roti, makan bubur..tp mkn xbyk pon cukup sekadar untuk bg ayah teringin je...

memang hati kami semua happy tgk ayah dh sihat tau..ingatkan blh la ayah keluar wad dan balik umah..habis waktu melawat jam 2ptg, ktorg beransur pulang ke KL...time ni hati aku rasa sayu sgt, sayu sesgt la...tgk muka ayah aku..Aduh..xsanggup nak tinggal..2x aku cium dia..sblm2 ni aku xpnh tau cium2 dia mcm tu...rasa nak cium xmo lepas perasaaan tu..tp waktu melawat dh hbs, kami kena keluar dan aku pon pjlnn jauh lagi kan..redha jelah tglkan ayah aku time tu. huhu..


Then ari Selasa, ttbe dapat berita ayah tenat blik.. dh xblh bnafas dengan sendiri lagi..mcm masa mula2 dia masuk hospital 2minggu lepas...Ktorg memang dh x senang duduk..Aku ari Selasa tu memang tengah cuti sakit sebab demam...Aku memang tido dari pagi sampai petang..Bila bangun ptg tu dapat berita mcm tu rasa mcm xtahu nak ekspresi mcm mn..Masa ni kat hospital ada ma dan abg sulong aku...kakak aku pon duk update sll kat gp wasap..dia sll call ma tya perkembangan mcm mn..Tetbe jam 6.45ptg...


'ayah dah takde'


Allahuakbar..

Kosong...

Hidup terasa kosong...

Tp airmata aku xkeluar setitis pon..
Aku maklum pada suami aku, ayah dh xde..

Terus aku kemas2 barang...

Jam 11mlm aku g amik adik aku kat LABU..then trus gerak balik kampung...Pukul 4pagi sampai kampung...Ayah aku dh selamat smpi kat umah jam 10mlm dari hospital terengganu..


Al-Fatihah untuk arwah ayah, AWANG bin IBRAHIM.. (6/4/1939 - 10/1/2017)

27 September 2016

Alma Dah Setahun. Hepy besday sayang.

Selamat pagi dan Assalamualaikum..
Arini ada sedikit semangat untuk menulis tu..
Semoga karangan ini dapat dijadikan kenangan di kemudian hari..
Gambar kat hp bukan blh simpan lama2 kan..
So kita abadikan kat dalam blog...Kita tgk tumbesaran anak mcm mn melalui gambar2 yang kita dah kongsi kat sini..Baru la sentiasa dalam ingatan kan??

Tapi aku bukan selalu pon share gambar anak.haha...takde nak kenangan sangat la..

Okey2, kisahnya mcm ni..
Selama 3tahun Arfan dilahirkan, aku tak pernah pon sambut besday dia tau..Cuma masa usia dia 2tahun, aku ada belikan jajan2 then agihkan kat kwn2 taska..itu je sekali...hehe..kek memang xpenah beli pon..

So bila Alma dah setahun ni, aku sesaje plan beli kek untuk besday dia..Anak dh besar..So blh mkn kek. Rancang pada awal, nak jemput kawan2 dtg...kawan2 rapat jelah tapinya yg ada sekerat dua tu hehe...Aku memang masak x reti..Tak pernah kot buat utk rmi, selalu masak utk anak beranak je kan selama ni..hehe.debaran memang ada lah..niat cuma nk buat laksa terengganu dan goreng mihun, nugget jer pon..

Bila dah plan, tup2 aku dapat surat tawaran menduduki kuarters teres (kisah ni nt aku update lain), so bila pk2 balik...banyak nk pakai duit utk masuk umah baru, so aku cancel panggil kwn2 makan hehe. Tp kek memamg aku dah tempah awal2 ngan kakak opis aku ni..So kira on jelah.Sebab aku pon ada ajak anak sedara aku dtg mkn kek ni..SO dh alang2 depa dtg, adik aku pon join skali..Aku masak jugak seperti plan asal cuma kuantiti sikit jelah kan...

Stat dalam pukul 3 lebih..Sebab adik aku kena masuk keje lak ptg tu..Buat ala kadar sesgt lah..hanya acara potong kek pastu mkn2..pastu depa pon balik. hehe...Jom lah jamu mata dgn gambar2 ni..aku x susun pon...ikut dan je letak ni..tgk caption jelah ye.


Selamat hari lahir anak dara ku yg pertama kali

sebelum acara stat kita bagi dia main2 dlu dgn belon..jadi model belon .hehe

besday girl

ni sblm acara bermula, budak2 excited tgk belon warna warni hehe

indahnya CiptaanMu Tuhan.Alhamdulillah

Mama kena interprem dgn anak2 hehe...

besday girl xnak duduk diam, jenuh mama nk kontrol.

sesi pujuk abang..merajuk dia lepas tiup lilin..Tak pasti merajuk sbb xleh tiup lilin, atau merajuk sbb nyanyi lagu besday x sebut nama dia..hehe..comel sungguh..dh pndi anak aku ni nak kecik2 ati.

hai besday girl yg comel..slps sesi tiup lilin

abang malu sbb dia merajuk..dh tu mama kena tolak2..adoii.abang2

Alhamdulillah..semoga membesar dgn sihat dan menjadi anak mama papa yg solehah syg...mama papa abg syg kamu ketat2