Tabung

05 April 2017

Free Diapers Abang Arfan - 4tahun

Dh lama x mengarang kat sini..Arini rasa nak menulis pasal Abg Arfan free diapers..Sebenarnya aku xde plan sangat pon pasal nak free diapers ni walaupon memang ada niat nak buat cmtu cuma xtahu bila nak buat hehe.. Tahu jelah kan, mental mama kena kuat kalo nak anak free diapers ni..

Kesnya bermula bila pampers si abg dh habis..Aku memang xnak da beli tambah2 skrg aku kena cut cost .. so aku paksa diri jangan beli pampers untuk abang...So dari situ, aku paksa diri aku untuk ajar abg tak pakai pampers siang dan malam..Abg kalo siang dia memang ok..sebab dia dh pndai atur kencing sendiri kan..Dia tahu bila dia nak kencing, xperlu aku nak bawak2 p toilet ke apa..cuma waktu mula2 tu just tanya jelah dia setiap sejam nak kencing tak...pastu pandai2 dia la g toilet sendiri hehe..

Aku xnak cete pasal siang, cuma nak cete kisah masa malam, waktu tido...

Untuk hari pertama dia xpakai pampers tu..memang aku gigih alarm jam, setiap sejam tau..dan memang aku bangun setiap sejam untuk kejut dia..Aku pon tido2 ayam jadinya..Takut punya pasal kalau dia terbabas kencing atas tilam.hehehe..sanggup weh..xpelah korban waktu tido..Hari kedua pon aku buat benda yg sama, setiap sejam...Tp ari ketiga tak silap aku..Aku terlambat kejut...Konon nak ubah ke 2jam sekali, rupanya xblh...bila nak kejut tgk2 dh basah da...membebel lah aku dimalam hari hehehe...

Then ari ke-4 kembali ke sejam sekali plak..mujur suami aku jenis tido lambat, so aku pesan kat dia jelah kalau aku terlajak tido, dia kena tlg kejutkan abg bgn untuk kencing..

Seingat aku dalam seminggu aku ajar free diapers waktu malam, 2x rasanya dia terbabas kencing.., mujur aku tido pakai toto jer..jenuh gak la angkat 2 helai toto p jemur siram ngn airpanas..mujur la skrg ni thari betul2 panas so sempat la toto2 tu kering. hehe...

Arini kiranya dh masuk minggu ke 2 la dia free diapers siang dan malam..dan dah 3 malam kalau x silap, aku xperlu da kejut dia sejam/ 2jam sekali..Aku rasa skrg dia dh blh kontrol pengeluaran air kencing dia...sebab skrg just suruh dia kencing sebelum tido dan kekal smpi ke pagi..tak pon aku akan kejut sekali je dlm pukul 2,3pagi gtu untuk dia bangun kencing..pastu blh la tdo smpi pagi, bangun untuk pegi sekolah..

Alhamdulillah.. usia 4tahun abang dh free diapers.. xtahu la bg korg terlalu lambat ke apa..tp bg aku kira sedang2 la dgn usia dia..hehehe..Blh la cut cost untuk pampers dia mulai skrg..kikiki...

Itu jelah aku nak cete....saje tls kat cni sebagai rujukan kemudian ari untuk adik2 dia lak... biasa pmpuan mudah sikit nak free diapers..kita tgk Alma nanti usia berapa free diapers hehe..

16 February 2017

Insurans / Takaful

Baru aku paham istilah insurans / takaful ni..Rupanya mcm kita bagi derma pada org lain yer...

Selama ni aku duk dengar depa buat iklan untuk diri sendiri jer..takde plak istilah mcm bg derma kat tabung masjid...Adeh...Mcm mn aku nak percaya dengan insurans ni..cakap berbelit2...Kita join insurans untuk diri kita...untuk memudahkan kita kemudian hari ( mcm yg depa duk selalu war2 kan tu )

Bila tiba masa kita dh join, blh plak dia cakap konsep takaful mcm kita menderma untuk tolong org lain..Adehhh...deh..Patut la org2 yg join insurans ni blh kaya ye sebab mcm ni lah agaknya.. Bila ramai org yg stop membayar, so duit2 yg org tu byr selama bertahun, semua dapat kat company.. Buta2 gtu je dapat... Patut la dapat bagi kat agent2 percutian la, hadiah mahal2 lah...rupanya mcm ni konsep depa.. Hahahaha...

Kesian org yg byr tu...kalo dh 10tahun, 15tahun byr...haduiii habuk pon tarak.... Mayb ada sampai 1 tahap org dh xmampu byr so depa berenti la kot...Kalo gini xde guna jugak la kan..Memang la org akan cakap, kenapa nak stop, kenapa x teruskan je..Kita ni ada mslh sama ke?? Kita xtahu org tu ada mslh apa kan?? Sepatutnya depa bg balik la duit yg takat org dh byr tu..kenapa perlu kaut untuk depa.. bukan ke aniaya org namanya...sebelum org join, cakap nak bantu untuk masa2 sukar, tp bila dh join, kalo dh benti, habuk pon tarak ....lagi teruk plak jadinya kan?? huhuhu...


Entah la...aku memang anti sungguh dengan insurans ni..memang anak aku ada aku amik untuk yg sulong.. Tp nak claim (walaupon sikit) punya susah..sebab ejen aku dh benti keje, so aku xde tempat nak tanya, nak mtk tlg....nak call company manjang susah gak..nak kena turun naik opis dorg tu sendiri..skrg ni aku duk byr sesaje jelah kat company tu...sb tu untuk anak kedua ni.. aku pasrah jelah xnak amik da insurans...Semoga anak aku sentiasa di bwh rahmatNya...


Org nak kutuk aku ke apa, lantak la..skrg hati aku betul2 rasa mcm diperbodohkan je dengan insurans ni..Blh plak ye dia buat perumpamaan mcm kita derma, nak tolong org lain?? Adeh...kita byr tu sbb untuk diri sendiri, bukan org lain.....menyirap je rasa..dia samakan konsep mcm tu..

17 January 2017

Aku dah jadi anak yatim.

Hari ni dah hari yang ke-9 ayah pergi tinggalkan kami semua..Sebenarnya aku malas nak update kat blog, aku malas nak bercerita pasal ayah aku..Sebab aku xnak nanti aku akan menangis..Tp bila difikirkan balik, mungkin ini kenangan yang akan aku baca 1 hari nanti ..

Ayah,

2minggu lepas start sakit...sesak nafas..kami semua hairan, kenapa secara tetibe ayah kena sesak nafas..sedangkan sebelum ni ayah xpernah ada sebarang penyakit lelah dll...Minggu sebelum ayah masuk hospital, memang aku ada balik kampung..So aku sempat la urut2 belakang ayah sebab masa tu dia memang dh stat sesak nafas, cumanya masih blh dikawal selepas diurut dia akan okey..Aku balik cuti ujung minggu je sebab nak tgk ayah aku la..Aku rasa bersyukur sgt sebab Tuhan gerakkan hati aku untuk balik pada minggu tu..sebab minggu tu lah minggu terakhir ayah aku masih sihat, masih berada di rumah..


Aku balik KL ari ahad, dia masuk hospital hari Rabu..Malam Selasa ayah aku sesak nafas lagi, kali ni lagi teruk..Pakai mask oksigen pon ayah aku masih x cukup oksigen jugak, so doctor di klinik hantar ayah aku ke Hospital Dungun, bila dh smpi Dungun, doktor sana cakap kena transfer ke Hospital Besar Terengganu..Jam 4pagi ayah aku dibwa ke hospital besar.. Masa ni ayah aku ditidurkan oleh doktor sebab ayah aku memang dh xblh nak bnafas sendiri..Doktor masukkan tiub bantuan pernafasan untuk ayah aku...

Adik aku call aku, jam 4pagi cakap ayah aku tenat..Aku masa ni dh sedap tido da..mujur aku tsedar masa dia call...Bila dgr ayah tenat, apa lagi aku meraung la trus kejut suami aku, ajak balik kg..terus xblh aku nak sambung tido...Aku terus siap2 kemas baju, mandi semua bagai..duk bincang2 akhirnya keputusan dibuat...Aku drive sendiri kereta..Bawak anak2, kakak aku dan adik aku tumpang sekali.. Memang mencabar la drive tanpa suami ni..dengan anak2 nak nyusu la, semua nak duduk depan la.. 12jam okey dari N.9 smpi hospital Tganu tu hehehe....

Kali ni agak lama aku amik cuti..Dari Rabu sampai ari ahad...Progress ayah masa ni on off...ayah duduk di ICU...memang kami ulang alik dari homestay ke hospital..4hari sewa homestay..mujur kami adikberadik ada buat duit tabung memang byr tiap2 bulan, so duit homestay kami amik dari duit tabung tu la..masa kat ICU, memang x sanggup tgk ayah..Nampak sgt ayah lemah, x berdaya..Dia pakai mask yang tutup seluruh muka..Memang kesian sangat..hari2 kami menangis..Dia mmg xblh nak bcakap..cuma gerak2 tgn mcm tu jelah..

Hari Ahad (minggu pertama ayah masuk hospital) nak balik, rasa xsanggup nak tinggalkan ayah dalam keadaan cmtu, tp terpaksa la sbb kami semua kena keje kan..Cuma harap ayah mampu btahan la.. Adik aku yg xkawen lagi tu tinggal dengan ma aku kat hospital..Dia la yg gilir2 jaga ayah. Tp kat ICU bukannya blh masuk sesuka hati mcm kat wad...Sekurangnya ma aku ada teman la time malam tu.. Ktorg sewa bilik MAIDAN untuk ma dan adik aku rehat2 ...

Ujung minggu berikutnya aku balik lagi dengan suami aku..minggu ke dua ni, ayah aku dh pindah wad biasa..Tingkat 7..Memang agak sempit..nak duduk pon berlaga punggung..Ktorg dah minta tukar class pakai GL kakak aku, tp masa ni masih xde 0 katanya..so ari Sabtu tu aku sempat la luangkan masa lama dgn ayah aku..masa ni ayah aku dh sedar, tiub oksigen pon dia dh xpakai da..blh bcakap byk da..cuma nak makan minum dia masih xmampu...masih pakai tiub kat hidung untuk saluran susu.. Bila ari ahad tu, time kami semua nak blk semula..Ayah memang dh sihat sgt la..dia blh buat lawak, cakap memang byk sgt la..blh makan ( kami snyp2 suap kat dia), bg dia makan roti, makan bubur..tp mkn xbyk pon cukup sekadar untuk bg ayah teringin je...

memang hati kami semua happy tgk ayah dh sihat tau..ingatkan blh la ayah keluar wad dan balik umah..habis waktu melawat jam 2ptg, ktorg beransur pulang ke KL...time ni hati aku rasa sayu sgt, sayu sesgt la...tgk muka ayah aku..Aduh..xsanggup nak tinggal..2x aku cium dia..sblm2 ni aku xpnh tau cium2 dia mcm tu...rasa nak cium xmo lepas perasaaan tu..tp waktu melawat dh hbs, kami kena keluar dan aku pon pjlnn jauh lagi kan..redha jelah tglkan ayah aku time tu. huhu..


Then ari Selasa, ttbe dapat berita ayah tenat blik.. dh xblh bnafas dengan sendiri lagi..mcm masa mula2 dia masuk hospital 2minggu lepas...Ktorg memang dh x senang duduk..Aku ari Selasa tu memang tengah cuti sakit sebab demam...Aku memang tido dari pagi sampai petang..Bila bangun ptg tu dapat berita mcm tu rasa mcm xtahu nak ekspresi mcm mn..Masa ni kat hospital ada ma dan abg sulong aku...kakak aku pon duk update sll kat gp wasap..dia sll call ma tya perkembangan mcm mn..Tetbe jam 6.45ptg...


'ayah dah takde'


Allahuakbar..

Kosong...

Hidup terasa kosong...

Tp airmata aku xkeluar setitis pon..
Aku maklum pada suami aku, ayah dh xde..

Terus aku kemas2 barang...

Jam 11mlm aku g amik adik aku kat LABU..then trus gerak balik kampung...Pukul 4pagi sampai kampung...Ayah aku dh selamat smpi kat umah jam 10mlm dari hospital terengganu..


Al-Fatihah untuk arwah ayah, AWANG bin IBRAHIM.. (6/4/1939 - 10/1/2017)

27 September 2016

Alma Dah Setahun. Hepy besday sayang.

Selamat pagi dan Assalamualaikum..
Arini ada sedikit semangat untuk menulis tu..
Semoga karangan ini dapat dijadikan kenangan di kemudian hari..
Gambar kat hp bukan blh simpan lama2 kan..
So kita abadikan kat dalam blog...Kita tgk tumbesaran anak mcm mn melalui gambar2 yang kita dah kongsi kat sini..Baru la sentiasa dalam ingatan kan??

Tapi aku bukan selalu pon share gambar anak.haha...takde nak kenangan sangat la..

Okey2, kisahnya mcm ni..
Selama 3tahun Arfan dilahirkan, aku tak pernah pon sambut besday dia tau..Cuma masa usia dia 2tahun, aku ada belikan jajan2 then agihkan kat kwn2 taska..itu je sekali...hehe..kek memang xpenah beli pon..

So bila Alma dah setahun ni, aku sesaje plan beli kek untuk besday dia..Anak dh besar..So blh mkn kek. Rancang pada awal, nak jemput kawan2 dtg...kawan2 rapat jelah tapinya yg ada sekerat dua tu hehe...Aku memang masak x reti..Tak pernah kot buat utk rmi, selalu masak utk anak beranak je kan selama ni..hehe.debaran memang ada lah..niat cuma nk buat laksa terengganu dan goreng mihun, nugget jer pon..

Bila dah plan, tup2 aku dapat surat tawaran menduduki kuarters teres (kisah ni nt aku update lain), so bila pk2 balik...banyak nk pakai duit utk masuk umah baru, so aku cancel panggil kwn2 makan hehe. Tp kek memamg aku dah tempah awal2 ngan kakak opis aku ni..So kira on jelah.Sebab aku pon ada ajak anak sedara aku dtg mkn kek ni..SO dh alang2 depa dtg, adik aku pon join skali..Aku masak jugak seperti plan asal cuma kuantiti sikit jelah kan...

Stat dalam pukul 3 lebih..Sebab adik aku kena masuk keje lak ptg tu..Buat ala kadar sesgt lah..hanya acara potong kek pastu mkn2..pastu depa pon balik. hehe...Jom lah jamu mata dgn gambar2 ni..aku x susun pon...ikut dan je letak ni..tgk caption jelah ye.


Selamat hari lahir anak dara ku yg pertama kali

sebelum acara stat kita bagi dia main2 dlu dgn belon..jadi model belon .hehe

besday girl

ni sblm acara bermula, budak2 excited tgk belon warna warni hehe

indahnya CiptaanMu Tuhan.Alhamdulillah

Mama kena interprem dgn anak2 hehe...

besday girl xnak duduk diam, jenuh mama nk kontrol.

sesi pujuk abang..merajuk dia lepas tiup lilin..Tak pasti merajuk sbb xleh tiup lilin, atau merajuk sbb nyanyi lagu besday x sebut nama dia..hehe..comel sungguh..dh pndi anak aku ni nak kecik2 ati.

hai besday girl yg comel..slps sesi tiup lilin

abang malu sbb dia merajuk..dh tu mama kena tolak2..adoii.abang2

Alhamdulillah..semoga membesar dgn sihat dan menjadi anak mama papa yg solehah syg...mama papa abg syg kamu ketat2

05 September 2016

Hebat Dugaan Buat Ko Kawan.

Masih terkejut...Langsung tak sangka..Inilah reaksi semua orang kalo rasa x sangka dengan sikap sebenar manusia yang menjadikan agama sebagai topengnya...Kesian kwn aku..ingatkan bahagia, rupanya...

Patutlah dah lama menyepi..tup.tup bila timbul, ayat2nya mcm pelik sangat..Ada terdetik kat hati ni tp cuba sangkalkan..Rupanya apa yga aku sangkakan tu betul..Allahuakbar..Ape punya manusia lah kan...Sanggup gunakan agama untuk kepentingan diri sendiri...Tp disebabkan dia berjawatan, xde sape berani bongkarkan kesalahannya walaupon blh dikatakan sudah 1 opis maklum akan perangai syaitannya tu..

Kawan,
Semoga hidup ko dan anak2 terbela dan jauh daripada perkara2 yang tidak diingini..Jaga lah amanah Allah tu elok2..Jangan ko bagi peluang pada org yg berniat jahat untuk merampas anak2 daripada ko ye..Aku sedih sangat bila dengar cerita ko..Aku pandang anak2 ko..Allahuakbar..Sayu tak terkata..Rasa nak mengalir airmata, tp aku xboleh...Bila tgk anak2 ko bermain bersama, gembiranya mereka..Mereka terlalu bersih, suci..Xtahu apa masalah yg sedang ibu mereka alami..Semoga Allah merahmati hidup kalian bertiga..


Tak sangka aku, waktu mula2 ko berkahwin..Dalam hati terdetik, bertuah ko sebab dapat laki kaya..walaupon dh berusia..mungkin akan lebih matang dalam menjaga rumah tangga,,Rupanya lain plak ceritanya ye..Rupa bukan jaminan hidup kita...Jika dilihat dri luaran, memang x sangka mcm tu perangainya..Muka nampak baik..Rupanya hanya pergunakan agama...Ingatkan blh membimbing isteri, rupanya lain plak bila dh berbini...Solat tinggal...rupanya kwn aku merupakan isteri ke tiga.. Allahuakbar...


Tidak cukup dengan itu, halal haram pon ditolak tepi..ISteri dalam haid pon dimintanya 'benda tu'.. Sanggup menggunakan wang yang sebenarnya bukan milik dia..tp adalah amanah ramai org..Skrg memang sangat2 bahagia dia atas muka bumi ni kerana Allah masih menutup aib dia dan dia banyak aniaya org..Bersabarlah kawan..Senjata ko skrg hanya DOA.. Semoga Allah perkenankan DOA2 ko sebagai org yg teraniaya...


Aku hanya mampu mendengar dan memberi nasihat..Aku hanya mampu tolong apa yang aku mampu sahaja...Semoga Allah permudahkan urusan ko dan anak2 di atas muka bumi ni...Janganlah engkau mengalah sehingga akhir hayat ko ye..Segalanya hanya untuk anak2 ko.