Tabung

21 October 2012

Pantang / Petua Semasa Mengandung

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari

Bersua lagi ye kita pada hari ini.di permulaan Minggu yang baru.hehe..so skrg ni aku dah pegnen 17minggu. hekhek..dah 4 bulan 1minggu hihi..Lusa ada check up lagi..sebab berat aku naik sgt 2minggu lepas. xpasal2 je kn.mintak timbang lusa ni berat menten je..kalo tak menjawab la aku..

okey2, ni aku nak cete...sabtu lepas akak aku dari t'ganu datang..tahu jelh kan..sabtu malam tu ada perlawanan bola sepak akhir Kelate vs ATM.. so abg2 ipar, adik dan ank buah aku semua p stadium, tingallah geng pompuan je kat umah.. Niat asal konon nak p jenjln r di siang hari.tapi masing2 malas, tertido, ujan lagik...terus xjadi kuar.hehe...

aku ni boleh dikatakan susah jugak nak mandi..hahaha..bukan x mandi langsung okeh..kadang2 mandi lambat la maksudnya..kalo nak kua g mane2 baru aku mandi awal.hekhek..x senonoh kan pangai..Mintak2 anak aku x ikut pangai aku yg buruk ni..bahaya2..haha..

Nak dijadikan cete, ak mandi lewat pada hari tersbut,dh mlm kot..pas mgrb la..then akak aku marah..dia ckp org pegnen x elok mandi mlm..kang tumpah darah masa nak bersalin nanti..perghh aku xpnh tahu pon pasal tu..aku mmg selalu mandi lewat mlm kot.tambah lagi kalo ari bekerja..kadang2 pukul 10,11 baru mandi..haa cmne tu?? dia siap pesan kat husband aku, jgn bg aku mandi mlm2..hehe..tapi aku degil.smlm magrib jugak aku p mandi.hekhekhek...

pas dh siap mandi semua..aku pintal towel nak bagi kering rambut kan..then akak aku tarik towel tu.dia kate x elok buat cmtu..takut tali pusat baby berpintal..adeh byk sgt kan pantang larang dia..hehe..tapi rambut aku ni panjang sangat (paras bawah vontot) kalo xpintal towel mmg lambat kering la..so pasni kena pasrah jelh..da xboleh nak pintal2 towel.huhu.....aku nak potong rambut lak dorg x bgi gak..sbb katenya nanti bile dh nak hampir bersalin, kena amal minum air rambut sndiri..maksudnya pas mandi tu, korunk kne perah rmbut then air yg hujung rambut tu korunk kne hisap.. akak2 aku mmg amal mcm tu semua..nak bg senang bersalin..aku awal2 dh rasa nak muntah..Yelah nak telan air rambut..wekkk..haishh.

Korunk ada ke amalkan petua2 mcm tu? Apa lagi petua korunk yg korunk ikuti? Meh la kongsi2.. :-)

2 comments:

mOoN said...

jarang ikut petua-petua org lama ni kecuali bab mandi malam tu.. huhuhu.. lagi2 if mandi air sejuk.. mau sakit urat masa pantang tu.. tpi xboleh gak taksub sangat kut.. kang lain lak jadinya.. hehe..


before bersalin ari tu sempat lagi potong rambut bagi pendek.. x susah nak jaga masa pantang.. :) and xminum pun air rambut tu just masa nak dekat bersalin tu minum air selusuh je kut..

kata kila said...

TAHNIAHHHHHHHHHH BAKAL BAKAL IBU . hihihi. jaga semuanya ok! mudah mudahan selamat semuanya