Tabung

17 January 2017

Aku dah jadi anak yatim.

Hari ni dah hari yang ke-9 ayah pergi tinggalkan kami semua..Sebenarnya aku malas nak update kat blog, aku malas nak bercerita pasal ayah aku..Sebab aku xnak nanti aku akan menangis..Tp bila difikirkan balik, mungkin ini kenangan yang akan aku baca 1 hari nanti ..

Ayah,

2minggu lepas start sakit...sesak nafas..kami semua hairan, kenapa secara tetibe ayah kena sesak nafas..sedangkan sebelum ni ayah xpernah ada sebarang penyakit lelah dll...Minggu sebelum ayah masuk hospital, memang aku ada balik kampung..So aku sempat la urut2 belakang ayah sebab masa tu dia memang dh stat sesak nafas, cumanya masih blh dikawal selepas diurut dia akan okey..Aku balik cuti ujung minggu je sebab nak tgk ayah aku la..Aku rasa bersyukur sgt sebab Tuhan gerakkan hati aku untuk balik pada minggu tu..sebab minggu tu lah minggu terakhir ayah aku masih sihat, masih berada di rumah..


Aku balik KL ari ahad, dia masuk hospital hari Rabu..Malam Selasa ayah aku sesak nafas lagi, kali ni lagi teruk..Pakai mask oksigen pon ayah aku masih x cukup oksigen jugak, so doctor di klinik hantar ayah aku ke Hospital Dungun, bila dh smpi Dungun, doktor sana cakap kena transfer ke Hospital Besar Terengganu..Jam 4pagi ayah aku dibwa ke hospital besar.. Masa ni ayah aku ditidurkan oleh doktor sebab ayah aku memang dh xblh nak bnafas sendiri..Doktor masukkan tiub bantuan pernafasan untuk ayah aku...

Adik aku call aku, jam 4pagi cakap ayah aku tenat..Aku masa ni dh sedap tido da..mujur aku tsedar masa dia call...Bila dgr ayah tenat, apa lagi aku meraung la trus kejut suami aku, ajak balik kg..terus xblh aku nak sambung tido...Aku terus siap2 kemas baju, mandi semua bagai..duk bincang2 akhirnya keputusan dibuat...Aku drive sendiri kereta..Bawak anak2, kakak aku dan adik aku tumpang sekali.. Memang mencabar la drive tanpa suami ni..dengan anak2 nak nyusu la, semua nak duduk depan la.. 12jam okey dari N.9 smpi hospital Tganu tu hehehe....

Kali ni agak lama aku amik cuti..Dari Rabu sampai ari ahad...Progress ayah masa ni on off...ayah duduk di ICU...memang kami ulang alik dari homestay ke hospital..4hari sewa homestay..mujur kami adikberadik ada buat duit tabung memang byr tiap2 bulan, so duit homestay kami amik dari duit tabung tu la..masa kat ICU, memang x sanggup tgk ayah..Nampak sgt ayah lemah, x berdaya..Dia pakai mask yang tutup seluruh muka..Memang kesian sangat..hari2 kami menangis..Dia mmg xblh nak bcakap..cuma gerak2 tgn mcm tu jelah..

Hari Ahad (minggu pertama ayah masuk hospital) nak balik, rasa xsanggup nak tinggalkan ayah dalam keadaan cmtu, tp terpaksa la sbb kami semua kena keje kan..Cuma harap ayah mampu btahan la.. Adik aku yg xkawen lagi tu tinggal dengan ma aku kat hospital..Dia la yg gilir2 jaga ayah. Tp kat ICU bukannya blh masuk sesuka hati mcm kat wad...Sekurangnya ma aku ada teman la time malam tu.. Ktorg sewa bilik MAIDAN untuk ma dan adik aku rehat2 ...

Ujung minggu berikutnya aku balik lagi dengan suami aku..minggu ke dua ni, ayah aku dh pindah wad biasa..Tingkat 7..Memang agak sempit..nak duduk pon berlaga punggung..Ktorg dah minta tukar class pakai GL kakak aku, tp masa ni masih xde 0 katanya..so ari Sabtu tu aku sempat la luangkan masa lama dgn ayah aku..masa ni ayah aku dh sedar, tiub oksigen pon dia dh xpakai da..blh bcakap byk da..cuma nak makan minum dia masih xmampu...masih pakai tiub kat hidung untuk saluran susu.. Bila ari ahad tu, time kami semua nak blk semula..Ayah memang dh sihat sgt la..dia blh buat lawak, cakap memang byk sgt la..blh makan ( kami snyp2 suap kat dia), bg dia makan roti, makan bubur..tp mkn xbyk pon cukup sekadar untuk bg ayah teringin je...

memang hati kami semua happy tgk ayah dh sihat tau..ingatkan blh la ayah keluar wad dan balik umah..habis waktu melawat jam 2ptg, ktorg beransur pulang ke KL...time ni hati aku rasa sayu sgt, sayu sesgt la...tgk muka ayah aku..Aduh..xsanggup nak tinggal..2x aku cium dia..sblm2 ni aku xpnh tau cium2 dia mcm tu...rasa nak cium xmo lepas perasaaan tu..tp waktu melawat dh hbs, kami kena keluar dan aku pon pjlnn jauh lagi kan..redha jelah tglkan ayah aku time tu. huhu..


Then ari Selasa, ttbe dapat berita ayah tenat blik.. dh xblh bnafas dengan sendiri lagi..mcm masa mula2 dia masuk hospital 2minggu lepas...Ktorg memang dh x senang duduk..Aku ari Selasa tu memang tengah cuti sakit sebab demam...Aku memang tido dari pagi sampai petang..Bila bangun ptg tu dapat berita mcm tu rasa mcm xtahu nak ekspresi mcm mn..Masa ni kat hospital ada ma dan abg sulong aku...kakak aku pon duk update sll kat gp wasap..dia sll call ma tya perkembangan mcm mn..Tetbe jam 6.45ptg...


'ayah dah takde'


Allahuakbar..

Kosong...

Hidup terasa kosong...

Tp airmata aku xkeluar setitis pon..
Aku maklum pada suami aku, ayah dh xde..

Terus aku kemas2 barang...

Jam 11mlm aku g amik adik aku kat LABU..then trus gerak balik kampung...Pukul 4pagi sampai kampung...Ayah aku dh selamat smpi kat umah jam 10mlm dari hospital terengganu..


Al-Fatihah untuk arwah ayah, AWANG bin IBRAHIM.. (6/4/1939 - 10/1/2017)

6 comments:

IQ = Iez Qis said...

Salam takziah mila, moga roh Arwah dicucuri rahmat oleh-Nya, Selamat Arwah di alam sana.

Al-Fatihah.

ain shahrulazri said...

takziah mila :'(

Maria Firdz said...

Salam takziah.... banyakkan berdoa untuk arwah..

Hamelia Hamid said...

al-fatihah.semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Maaf dah lama emy tak jenguk blog mila. Semoga tabah hadapi pemergian arwah ye.

InaYusoff said...

salam takziah..
doa banyak2..

Safirul Amar said...

salam takziah...
tabah hadapi dugaan...setiap yang hidup akanpergi..cuma cepat atau lambat....tiada yang terlepas..

https://www.youtube.com/watch?v=1wZ07UAh9Mo