Tabung

05 November 2015

Pengalaman Bersalinkan BabyAlma - Part 2

Pada yg xtahu pucuk pangkal boleh baca PART 1 dulu yer..tiada paksaan pon. hehe..Pagi ni macam rajin sikit nak menulis, so sebelum ingatan ni ilang baik tulis dan coret cecepat untuk kenangan di masa akan datang..hehe..


Aku ada jugak tulis pasal contraction kat sini ..

ok jom sambung...

Pagi raya tu kan, masing2 gelabah bila tengok aku sakit sangat2.. sampai aku nak mandi pon duk tertahan2 sakit..Kol 5pagi aku dh mandi..sakitnya tu xpayah cete lah.. Tengah sibuk tu xtahu plak sape nak anto aku sebab ramai sangat adik beradik yg ada..Ma aku dah risau da..tambah2 plak ari raya tu umah aku ada buat kenduri so Ma aku xboleh nak tinggal umah, kang x jadi satu keje plak klo dia ikut aku pegi spital..

Pastu kakak aku yg no 3  decide biar dia je yg anto..Tp masalahnya dia xmandi lagi..lepas tu baru nak iron baju anak2 bagai..Aku ni memang dh xtahan da.. Sabar jelah..Aku dh xboleh nak bcakap da.. Ma aku plak tgk kakak aku lengah2 mcm tu dia dh membebel da..sebab dia kesian tgk aku tgh menahan tu..Dia siap ckp lagi, biar lah dia je yg pegi, ssh sgt nak harap org lain..Ma ak jenis cengeng sikit, mula lah dia nak nangis..hehehe..Last2 kakak ak yg no.4 volunteer jugak nak teman aku..Kiranya yg no 3 dan no 4 lah bwk aku p spital pagi tu..


Abg ipar aku bawak kete xusah cakap la..laju gila..Aku plak risau..Kang elok2 nak p spital sebab beranak, lain plak jadinya.. Masa kontraksi tu aki pgg tgn kakak aku kuat2.. Mulut aku memang x lepas la duk selawat dan mengucap byk2 kali.. Aku rasa mcm nak beranak time tu jugak je..hehe.. memang kontraksi kuat sangat.. masa tu ktorg gerak p spital dlm 7 lbh.. sampai hospital dekat pukul 8pagi.. Aku nak berjalan memang dh xlarat da sbb kontraksi mmg kuat gila...nak masuk bilik untuk cek jln pn siap terbongkok2 aku menahan...


Nak naik atas katil utk cek jln tu pon terkial2..Dorg tnya itu ini pn aku rasa malas nak layan..xmampu nak bercakap..huhu.. Masa ni dorg cek dh 4cm.. terus dorg masukkan ubat untuk berak..lepas masuk ubat tu memang aku terus rsa nak berak.. Aku cuba nak bjln pegi tandas tp mmg dh xmampu..last2 nurse amik wheelchair tolak aku p tandas..dia x kasi kunci pintu..


Masa membuang tu Allahuakbar..aku rasa nak meneran time tu jugak bila dtg kontraksi..Tuhan je tahu..Aku ni duk terkepit2 peha takut bb keluar..hehe..Lama jugak aku dlm toilet tu siap nurse dtg tnya dh siap ke blm..hehe..selesai membuang aku pn ditolak semula ke dlm bilik mula2 td sebab doc nak cek jln lagi sekali..


Bila doc cek, tgk2 dah 9cm..patutlah aku rasa nak meneran sgt2 da rupanya jln dh terbuka luas..dorg nak sediakan LR..Boleh plak mula2 nak ltk aku kt LR no.6, tetibe tukar plak no.2.. aku ni x tahan x usab ckp lah..Nak masuk LR no.2 tu plak kena tunggu lagi sebab masih belum dibersihkan..kena tgu dpn pintu plak..smpi cleaner siap..tp aku dh memanggil nurse..tolong nurse, saya dh xtahan sangat ni nak teran..tolong lah..pastu nurse tu pn cakap n panggil nurse lain, dia kata xpelah sedia jelh ape2 yg ptt..dia suh aku naik katil..


Doc pn dtg..Aku dgr dia suh buat epi sebab xnak kasi koyak sendiri..Aku dh seriau da dgr nak kne gunting..Masa nilah dorg suh aku kangkang tp aku secara auto nya terkepit..Memang kena marah la..Dorg tarik kaki aku, tp ak kepit lagi..ada lah dlm 2,3x ak duk kgkg kepit gtu, last2 doctor suh nurse amik stand ltk kaki aku kt atas tu.. dah ltk atas tu pn ak nk kepit jugak..hahaha memang kena marah la dgn doctor..muka dia mmg mrh btl lah..ekeke


Masa dtg kontraksi ak rsa nak teran tp sb doc x kata teran, tu ak kepit pdhl blh ke ak teran time tu..ak kan bendul..ak tkt kalo doc x sedia nt anak aku jth bdebuk plak..hehe..dlm duk doc n nurse jerit kat aku tu, tetibe ak rsa ada kekuatan bila doc kata, awk nk tgung ke kalo jadi pape kat anak awk? anak awk dh ada kt pintu da nak kua..awk kena teran la..time ni ak ckp ak xnak ank ak jd pape, tetibe je boleh plak ak teran elok2.. hehe.. Sekali teran je terus keluar kepala..Memang cantik lah aku teran. macam senang plak..


Memang terasa benda seketul keluar dri bwh tu beserta dgn air panas ygmencurah siap memancut hampir terkena nurse kat sblh aku..haha..dlm hati aku..owhh mcm ni rasa bsalin rupanya..Mcm ni rasa baby keluar dri bawah tu.. mcm ni rsa sakit bila air ketuban doc pecahkan...


Sebabnya masa Arfan dulu ak xde pengalaman ni..Ak x rsa bila bb keluar.. ak x rasa sakit lepas air ketuban pecah..Kira nya dua kelahiran aku ada dua pengalaman. hehe...Alhamdulillah kedua dua kelahiran anak aku Allah permudahkan..


Time jahit pn skian hal..masa Arfan aku memang x sakit lgsg.. memang lalok habis lah.. tp masa Alma ni aku siap borak2 dgn nirse yg jahit.. dan part paling xleh blah.. bila dia jahit hampir lubang vontot tu.. 3 jahitan mmg sakit gila..adoii..sedut gas pn x  ilang sakit..aku boleh rsa lagi dia tarik benang bagai..aduhh...ngeri plak...hehe..


Aku masuk LR tu tak sampai setgh jam pon. dh keluar baby Alma bambam nih..hehe.. kakak aku yg tunggu kt lua tu pn x sangka bila nurse gtau aku dh bsalin..sebab baru je masuk..tup2 dh bsalin..mcm senang sgt dorg kata.. hahaha...lucu jer..


Lepas dh siap jahit tu dtg plak doc yg smbt bb td, check perut aku.. di koreknya perut aku,perghhh menjerit kot aku rsa mcm nak beranak lg skali perasaan dia tau...banyak kali aku duk kata doc ,sakit lah doc.. Allahuakbar.. duk ulang la gtu smpi doc siap hehe...doc tu muka garang x snym lgsg tau smpi ke sdh..usia dia sebaya aku jer..huhu...


Lepas tu dtg la nurse bwkkan air susu ngn biskut gula 4keping..habis ak mkn..hehe. (Masa Arfan dulu xde pn dorg sediakan minum / mknn lps bsalin..hampeh je kan? hehe.. dah la duk dlm LR tu 6jam slps bsalin..) pastu kena transfer masuk wad..ni best kt hospital ni sebab dia tolak kita dgn katil, dulu masa arfan tolak pakai wheelchair je dh la wc tu mcm nak tcabut tyr je gegar2.. hahaha..


Eh, mcm banyak plak aku nak cete pasal perbezaan hospital masa beranak Arfan dgn Alma..hehe...nak kne bt entry lain ke? hahaha...tak habis lg ni..hurmm...


nantilah sambung... part bersalin dh setel :)



6 comments:

Amanda Suria said...

Rindunya akak nak rasa pengalaman bersalin lagi...dah 10 tahun x bersalin ni...

Mar Mansor said...

merasa dua pengalaman bersalin yang berbeza ye..tahniah

Maria Firdz said...

Alhamdulillah.. Dipermudahkan..

IQ = Iez Qis said...

Senangnye bersalin. IQ 6jam sakit nak bersalin...huhu...anak first mungkin lama sket kan...huhu

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
tahniah
sepaasang sudah ':)
selamat berpantang

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Alhamdulillah semuanya dipermudahkan ..Memang beza anak pompuan n anak laki tau cammy..tapi yang pasti moments terindah dalam hidup kita ..