Tabung

25 October 2015

Checkup Sebulan BabyAlma

Arini checkup babyAlma dan juga mama Alma hehe..Dalam pukul 9pagi macam tu pegi klinik..Mujur lah tak bape ramai orang..tp dalam tak ramai tu menunggu 2jam lebih jugak :)

Takde masalah pape so sekejap jelah jumpa doktor..Cuma cek dada baby, tgk kaki tgn baby.. aku plak nurse cme cek berat, urin dan tekanan darah..Alhamdulillah semuanya baik2 saje..

BbAlma dah 4.5kg..Aku plak 62.5kg.. Aritu last nak bersalin 78kg.. masih ada lagi 12kg utk aku turunkan..Berat kat perut lah ni sebab masih buncit mcm preggy 4bulan. huarghh.. kalau pakai baju kurung memang malu lah ni..kena pakai bengkung lah aku lps ni..hehe..

Tadi jumpa doktor, dia tnya nak pakai perancang apa..Aku jwb belum fikir lagi..Lepas tu dia terus laser kan aku..Mana boleh x fikir lagi, kang mengandung lagi..awak ke anak kecik2 lagi..nanti keluar lg sorg..Alamak terkedu aku..rasa malu pon ada..huhu..tak baik tau laser kan aku macam tu..Aku rasa jarak 2tahun 6bulan tu kira okey lah..xde lah kecik sangat..tgk lah plak usia aku bape..kalo tunggu anak sekolah dulu, kang kena laser jugak, dh tua2 pn nak mengandung lagi..risiko tau..dah tu cmne? huhu..tadah jelah telinga kan? dorg cme jlnkan keje..sedangkan dorg pon ada je yg beranak setahun sorg..


Tp bukan aku kata aku nak beranak lg dlm msa terdekat ni..Aku pon pk jugak kekangan ekonomi skrg ni..Mana boleh pk nak buat anak je nt anaknya tak terbela buat ape kan..so xpyh la dorg nak laser2 kan kita2 ni mcm tu..kalau dia kata, awak kena rehat dulu bg badan sihat btl2 dulu.. kalau ayat cmtu sdp sikit dgr kan..mcm care psl kita..ini tak bg ayat menyentap hati je..hehehe..tp aku x smpn pon..masuk tinga kanan kua tinge kiri hehehe..


Aku xnak amik perancang bukan ape..pil mmg aku reject sebab ak jns xsuka mkn ubat..iucd pn ak xnak sbb aku tkt bab2 masuk benda kt bwh tu..so solution yg aku ad cuma cucuk 3bulan dgn implan jer.. implan tu xleh nk angkat2 berat nt lepas tu agak mahal..mmg xboleh..yg cucuk tu plak aku risau nt badan aku gemuk plak..jenis mudah naik bahaya tau kang mcm kena pam rmi plak komplen gemuk..kang ad aku menangis plak..so nampaknya mmg xde cara lah..Aku kena buat protection sendiri..
Harapnya protection kali ni berjaya lah utk beberapa tahun..sekurangnya sehingga Arfan dh sekolah..


Alma td kena cucuk sebulan..Aku tak sanggup tgk so ak mtk anak buah aku bwk dia p masuk bilik utk cucuk..Masa ubat masuk tu memang meraung la dia, smpi merah2 muka anak buah aku cakap..Bila dah keluar tu dh benti nangis tp siap ada sedu sedan lagi..kesian btl tgk..sedih btl dia kena cucuk...Nurse kata cucuk sebulan tak demam..Ok lah tu..


Kisah Alma..skrg ni kan dia setiap kali jam 3pagi mesti dia bangun dan berjaga sampai 7pagi..Dia xde lah menangis meragam.cme dia taknak tido...bila aku letak bwh dia duduk skjp..bila dh bosan dia merengek la..aku angkat bg susu dia pejam mata..bila ltk bwh dia buka mata..mcm tu lah seterusnya smpi kol 7 baru dia lena..korang agak2 mata aku cmne nt? dah seminggu dia buat peel mcm tu..Aku pn x pasti kenapa..






8 comments:

adianiez AIDA said...

aida x pakai pe pun perancang.
sendirian berhad jaga :)

saba. nanti mesti alma tukar pe'el lain.
mcm anak2 aida dulu.
dlm tempoh berpantang tu, diorang tukar2 pe'el.
jenuh la kita melayan...

Hamelia Hamid said...

Mesti mila dah slim skrg coz banyak jugak berat turun tu..huhu..sy aritu mase checkup haseef 1 bulan berat hanye 68kg dari 80kg...huhuhu...skrg dh habis pantang ni lagi la pantang jumpe...huhuhu..nak kena struggle lagi untuk capai berat idaman 58kg...


Huhuhu..bab laser2 tu iolls pun bersetuju kekadang diorang sendiri pun tiap2 tahun pun ade gak kan..huhu

Sabar la ye layan baby alma yg nak berjaga time tu..sy dh rasa masa anak 1st..tp bulan ke-2 dia dah tak berjaga malam.,tp bulan ke-3 dia jadi balik...(sstgah org ckp bby girl mmg manja ckit..)

Mar Mansor said...

Cam anak 1st dulu gitulah...berjaga sampai pagi,..kat tempat keje ngantuk sampai terlelap depan pc

Asha Lya said...

Syukurla dua2 sihat kan..baby sis srbaya dgn Ank buah Lya da genap sebln juga

Siti Munirah said...

saya amik pil perancang sebab tak berani amik yg masuk kat bawah tu atau yg injek2 ni.

so far alhamdulillah.

kalau nak planning sendiri, tak pasti pula. maybe kena tanda kat kalendar ari apa boleh, ari apa tak boleh. gitu agaknye kot?

Yana Yani said...

dah sebulan ye...sekejab aje ye
dulu masa diorang tanya soklan tu
saya kata saya buat sendiri aje
memang dah agak akan kena bebel...hehe

IQ = Iez Qis said...

Ishhh...same la IQ masa checkup sebulan hari tu....misi tanya naknpakai ape, IQ ambil pil tpi xmkn pn..hehehe...

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Dia tengah beralih bulan tu cammy..tu yang nak berjaga malam tu..hyuhuhu..bab pencegah kehamilan tu memang akak dah try 3 method..InsyaALLAH nanti akak kongsikan k..