Tabung

10 May 2016

Dilema Ibu Bekerja Bila Taska Anak Ditutup

Ak ni sebulan lebih x up ape2 entry pon.. Perasaan malas tu menggunung sangat..Macam mn nak jadi penulis blog tegar kalau gini...Padahal masa free banyak je kat opis ni..Hehe..Skrg ni aku duk gila melayan cete Dia Semanis Honey, lakonan Siti Nordiana dengan Aliff Satar.. Serius best cete tu...Nana pandai plak berlakon ye..Aku rasa masa dengan arwah Achik dulu kn, dia keras je blakon. Skrg ni wah..dh terer sgt..mcm dah pro je..hehe...Aliff Satar plak aku tgk dlm cete ni mcm lelaki romantik...aouhhh....best2..haha...


Skrg ni taska Arfan kena tukar 3 hari.. Sebab HFMD... Arfan lah tu yang kena.. Ni kali ke 3 dah sakit ni menyerang Arfan, tp kali ni agak sedikit biji2 yang naik dan x besar2 mcm sblm ni.. Kan minggu time Hari Pekerja tu aku dan family ada pegi ke Cameron Highland...Ari Isnin tu Arfan demam tp xdelh melepet cme badan dia je panas..Esoknya Selasa, terus biji2 merah naik kat badan..Aku mula2 memang x perasan biji2 ni...Masa nak naik kete, aku nampak Arfan duk garu kepala lutut dia..Aku tgk berbiji2 da..Pastu aku check tempat lain, sah ada jugak...So ari Rabu aku bawak dia pegi klinik...Bila doc check, doc kata memang HFMD sebab dh naik kat tapk tgn, tapak kaki, ulser dlm mlt bagai..So kena kuarantin la..Aku terus wasap cikgu dia cakap Arfan kena kuarantin kan..So okey lah...Aku ingat benti ctu jelh kan..hehe..


So aku amik cuti Rabu dan Khamis..Jumaat kebetulan memang suami aku cuti..So dia jaga kat umah.. Isnin dan Selasa (smlm) suami aku jugak yg jaga sebab dia amik cuti..Aku dh cuti minggu lepas kan..So giliran dia lah plak..Tup2 Isnin lepas dapat wasap gambar yang taska kena tutup sebab HFMD ni..Aku tanya lah cikgu, ramai ke yang kena? Dia kata dua org je termasuk Arfan.. Alahai kesian plak rasa...Aku ingat xde lah smpi kena tutup sebab taun lepas pon Arfan kena, rasanya mcm xde sampai tutup taska..Aku say sorry lah kalau Arfan pembawa, tp mujur x ramai..Aku pn x mintak anak aku kena sakit kn...Xtahu lah, mesti ada ibubapa yg marah sebab penutupan ni..Yelah bukan senang kan nak amik cuti then 3hari plak tu, tambah2 sebab orglain kan...Tp Tuhan lebih mengetahui.

So arini aku terpaksa bawak Arfan datang opis sebab aku xnak la amik cuti lagi...Setakat bulan 5 ni saje aku dh amik 10hari cuti..kebanyakkan untuk anak lah...Tp bila aku bwk Arfan dtg opis, aku rasa patut aku amik cuti plak sebabnya si Arfan ni xreti duduk, tambah buat bising plak...Aku naik tension, sebab aku tahu mesti mengganggu rakan2 opis lain..So aku terpaksa gak la amik cuti untuk hari esok (12 Mei 2015).. Daripada aku duk jadi tarzan mrh2 dia kat opis ni kan, baik aku duk umah jelah..Xpelah cuti pon cuti lah..Nak buat mcm mn kalau dh terpaksa kan?? Ni lah dilema bila ibu bekerjaya nih...


Nak menanti anak tu besar, mcm2 dugaan kena tempuh...Ni baru si abang..Stkt ni si adik Alhamdulillah lagi..Masih sihat walafiat...Mintak jauh daripada penyakit2 merbahaya lah kan... Jumaat baru taska buka, so baru aku blh dtg opis balik...Tp aku tgk si Arfan ni dh sedap je x g school..Aku rasa Jumaat ni mesti ada adegan menangis xmo pegi school..Percaya lah...pening pale aku kalau dia nangis xnak g school..Bukan pe aku risau kalau cikgu marah2 je bila dia duk nangis2 meronta2 kan...Hati seorang ibu kena tabah jelah biarkan anak untuk org lain jaga...adoiii...


Ni arini aku rasa mcm nak amik separuh hari je..tak larat aku nak berlama2 kat opis ni dgn keadaan si Arfan duk lari sana sini..Dengan mulut dia bising lagi..Aku pasti ada je yg akan terganggu dan tak suka kan...Mujur bos aku okey, tp dalam hati kita tak tahu kn..Kalo dh bising menggangu org nak buat keje...siapa2 pn xkan suka...dan aku pn paham la..aku x salahkan org2 tu...




6 comments:

shalimar yusof said...

tul tu..faham perasaan tu..kadg de situasi tpksa bwk ank g opis..lau ade xpuas ati pun..tpksa thn la ,,

InaYusoff said...

alahai..
memang kesian kalau anak kene hfmd..
lebeh2 lagi tang dalam mulut tu..

betul tu, kalau tska cuti..lepas tu bawak anak ke opis..mmg kita rasa stress..anak lasak...kalau kawan2 okey..takpe..tapi kita tetap rase tak best..sebab anak kita bukan jenis duduk diam kan..

:)

hamelia sunita Hamid said...

salam awak..sorry lama x menjengah sini...hope anak awak cepat sembuh ye.. saya tukar url blog baru tau.. :)

Nabila Syifa said...

sabarlah ibu2 semua

IQ = Iez Qis said...

huhu, bertabah jugaklah kena banyak cuti utk anak ...demi anak anak ku sanggup!!

Eintan Nurfuzie said...

alahai.. siannya.. kena berkorban