Tabung

30 June 2016

Perkembangan Baby Alma

Aku rasa dah lama sangat aku x cete pasal perkembangan Alma kan?? Dia x berkembang mana pon, slim gtu je hehe...

Isnin lepas ada check up untuk 9 bulan..Dah kena cucuk kat bahu plak..hehe..Yang aku musykil kan pasal berat dia...Adeh la...aku rasa mcm dh lenguh la jugak tangan kalo dukung dia, tp bila p timbang Isnin lepas tgk2 naik 100gram jer..adeh...bukan dari bulan lepas tau, tp 3bulan lepas..hahaha.. adoii..


Gigirl ni memang jaga badan sungguh..Haluss je dia..memang beza la ngan Abg Arfan dlu badan tough hehe..Takpelah, asalkan sihat2 jer..Dia kalau kata pengasuh, kuat makan...Kalau aku bekalkan bubur tu selalu jer habis, kadang bagi 2 bekas bubur 1 bekas buah..kadang bagi 2 bekas bubur jer..Memang balik bekas kosong je sokmo..Pengasuh pon kata dia memang suka makan.. Tp ntah la xtahu kenapa berat dia xmo naik banyak.hehe..


Aku agak sebab dia jenis lawas..Dalm sehari bape kali berak tau..So tak sempat makanan tu nak lemak tepu, dh kena buang..hahaha...Nurse suh letak minyak sikit dalam bubur dia nak bagi ada lemak sikit..hehe..lucu kan?? Sampai cm tu sekali haha..Tapi kalau ikut graf masih normal lah.. Dah 9m berat baru 6.98kg... mcm x caye je anak aku kecik gtu..wakakaka..Kalo x silap aku Arfan dulu time 9m dah 10kg...Tp bila dh besar ni dia jadi kurus plak..Tak naik2 berat dia sejak taun lepas.. Sebab dh stat melasak kan, asyik berlari sana sini...


Di usia 9m jugak, Alma baru blh duduk dengan sendiri, tu pon bukan selalu..baru sekali dua aku tgk, yg lain banyak aku yg tlg duduk kan dia..Aku syak, baby girl aku ni jenis malas la..haha. Aku xtahu la..Dah la kalo aku suh dia tatih, kaki dia lgsg xmo angkat..dia buat lembik je bdn dia nak jatuhkan bdn tu..geram sungguh..ikut pangai sape ntah ni..Dannnnnnn kalau nak tahu, merangkak pon dia belum lagi tau...Masih dengan pergerakan mengengsot badan dia tu jelah sejak dari 4bulan hingga sekarang..Boleh bayangkan x cmne malasnya budak pmpuan ni?? kikiki..Tp dia ngengsot bukan tarik badan gtu..Dia angkat badan dia, then dia hempas kalo dia nak ke depan..Tp memang laju la..Dh expert sangat sebab dh lama kan practise hehe..Alma2....


Aritu checkup, bukan aku yg masuk bilik nurse..Tp laki aku..Aku p tunggu kat pesakit lua..Pdhl dh pesan kalo dh smpi turn ALma, gtau aku tp dia x gtau pon..geram je rasa..Aku nk tanya nurse, normal ke dah 9m, xleh nak bgn manjat2 lagi...Yelah kalau ada mslh ke apa, sekurangnya awal2 kita tahu kan..Aku risau jugak sebab anak baru dua,kalo ikut abg dia x mcm ni..tu aku risau tu..Tp kalau tgk Alma memang xnampak mcm bermslh.. lebih kepada nampak dia malas...Dia suka dgn keadaan dia skrg....Dia xnak explore lelebih...Jenis  x lasak la maksudnya..Bagus jugak sbnrnya kan..Tp tu lah hati ibu, bukan nak compare ngan anak lain, tp kita ni kena pantau jugak kan..Tp kalo ikut kata laki aku, nurse x ckp ape pon..Tp kdg nurse kena kita tanya , kalo kita x cete mslh kita depa xkan cete ape2, tol tak???  Tak pelah..Kita tgk di usia 9m nih, dia akan dapat akal plak...


Maybe Alma ni dia xmo mama pening kot kan..kalo dia melasak sgt nanti mama dia jadi hulk plak..dengan abg dh melasak, dia melasak...kan?? bagus2, baik sungguh Alma ni ..haha ( Sedapkan hati sendiri)

Tapikan, aku sedih la...Malam tadi dia buat perangai...Dia dh ngantuk sangat tau..Aku dh puas da susukan dia, dia ngamuk jugak...Aku letak buai pon dia nampak gelisah...Aku bg dia golek2 atas tilam pn, dia nangis...Pastu aku tgk pampers rupanya Berak..Ok, fine..kita basuh...Dh siap basuh, aku suh tido pon still xmo tido..Pastu dia nangis..nangis beria sangat la mcm kena dera....Aku ni dh xde idea dah nak buat mcm mn lagi...Susu aku macam dh banyak bila dia sll isap..Aku syak dia marah sebab tu lah..Bila dia nyusu, susu xnak kua..atau susu sikit..Dia x puas sebab tu dia xleh tido..Aku xtahu la nape jadi mcm tu..Nape rezeki dia sikit..Aku sedih...

Lepas tu aku kejut laki aku, suh dia plak layan Alma nangis..Dia lah yg suggest suh aku buatkan susu botol..Dia ingatkan aku, maybe susu aku xde sebab tu Alma nangis..Bila aku dh bg susu botol, elok je dia tido...Sedih aku rasa...Kejamnya rasa..Tadi masa aku dh putus idea nak pujuk, aku biarkan je dia nangis...Bila dia tido, aku pk  balik, rupanya salah aku..sebab susu aku takde yg buatkan dia xblh nak tido..Tp aku salahkan dia, kenapa dia xmo tido walaupon mata tu mcm dah rabak da nak tido..Allahurabbi..Sedihnya....


Janganlah susu aku drop...Aku masih nak menyusukan dia dengan susu aku sehingga dua tahun YaAllah...Walaupon bukan fully bf, tp bila dia dgn aku, aku nk fully bf...Tlg YaAllah, aku merayu.. Cukupkan rezeki susu aku untuk baby Alma..huhu...





5 comments:

aRz MoHa said...

bila baca perkembangan baby alma...teringat waktu anak saya masih kecil...

bab susu badan ni kekadang rezeki kan...perbanyakkan doa dan cuba banyak makan kurma...

IQ = Iez Qis said...

lama tak dengar cerita Alma, yelah, sebab lebih kurang Qa'id kan? hehe..Qa'id da lasak, ke mana jer nak berdiri,paut meja nak bangun...penat ibu ni..heee..tapi sejak cucuk 9 bulan mggu lpas, dia dmam....dari ahad sampai la sekarang demam dia xkebah2, plus dengan asma dan eczema...huhu...

IQ dulu pun nak bfkan Qa'id, tapi ada je halangan, moga susu mila bertambah lepas ni...Amiin...banyak minum air...dan buah kurma =)

MisZ FyZa said...

Smoge dimurahkn rezeki utk nyusukn bby slame 2 thn.try mkn ape2 utk up kn susu..wat power pumping ke..nnmkn mknn berkhasiat..in sha Allah cukup..

Perkembangan tiap bdk mmg berbeza..baby alma xnk bg mama die pening 2..2 die wat relax je..mcm baby nayla plak lasak..next week nk masuk 7 bln..da memapah n jalan meniti sofa..lg la risau..bdn kecik tp da nk berjalan..siap lpas tgn bl dpt berdiri..lngsung xleh tglkn sendri..just pantau perkembangan baby alma..kalu awk rasa pelik..g jumpe yg pakar..tp actually ade je mmbe yg anak die mcm alma..x merangkak..tp menyusur..umur sthn trus je jalan..

Mar Mansor said...

alif saya..bulan lepas checkup 9 bulan..dia baru 7kg..hehe

nor nazliana said...

sama la dgn anak ana juga 9 bulan baru 7kg jer hahha xmau merangkak nk memanjat ja..anak lelaki kan..mulut bising ja dh pandai panggil kakak