Tabung

11 December 2012

Jom Belaja Masak - Pengat Biji Nangka

Assalamualaikum..

Dan Selamat tengah hari semua..

ehem..ehem..ecehceh..tajuk mcm gempak je kan.mcm pandai sgt je masak haha..

1st time nih nak ajak kawan2 belaja masak.hehe..korang jgn ingat mentang2 nama dia biji nangka, so bahan2 dia kne ada biji nangka tau.hehe...nama je biji nangka,tp xde guna nangka langsung pn.hahaha..jgn tertipu..maybe sbb bentuk dia kot bujur cm biji nangka..tp aku buat x bujur pn..aku bulat2 kan je.hehe.sng..



Nilah rupa dia bila dh siap.tapi biji nangka tu xnmpk la plak..lupa nak snap pic.hihi....
okey jom nak share bahan2 nye...sangat mudah dan cepat..

1) Tepung pulut
2) Tepung gandum
3) Santan ( saya pakai yg kotak kecik 2 )
4) Gula Melaka ( terpulang atas kemanisan masing2 - tapi saya guna 3/4)
5) Daun pandan
6) Garam secubit ( nak bg dia lemak2 je,jgn byk2 tau.hihi)
7) Air

CARA-CARA BUAT

1) gabungkan tepung pulut dan tepung gandum sekali. terpulang lah pada kawan2.kalo nak buat biji tu byk, korg letak byk la..tp kne bykkan tepung gandum tau sbb kalo byk tepung pulut nt acuan jadi lembik sgt xleh nak gentel2..hikhik... ( cmpurkan air tau time ni, agk2 bhn tu jadi pejal)

2) bila dh settle acuan tu, korang buat la bentuk yg korg suka,tp aku gentel2 je kat tapak tgn..sng ckit..hehehe.

3) kemudian bile dh siap gentel tu, korg kne panaskan periuk dan sedikit air,mcm nak rebus air tu..bila dh menggelegak korg ltk la acuan yg korg dh siap gentel tu td..bila dia dh masak, acuan tu akan timbul sndiri tau..yg mane dh timbul tu, korg asingkan letak dlm bekas.

4) kemudian di atas dapur yg satu lagi, letakkan santan dalam periuk lain..kacau2 tau jgn bg dia berbuih2...masukkan sekali daun pandan dan gula melaka okeh...agak2 gula melaka tu dh hancur semuanya...korg letak lah acuan gentel tu tadi ke dlm santan tu...dan kacau2 smpi la acuan gentel tu timbul.. tu kira dh masak la..

5) Boleh dihidang kepada tetamu/makan sndiri.hehehe...sedapp...cuba jgn x cuba ye..hikhik

sangat senang kan..kalo mampu buat memang bangga la.ekekeke..gud...

3 comments:

Tentang Kita said...

my feveret nie....time bulan posa jer mesti nie la hidangan yg pertama saya buat

MAY said...

http://mayandhanis.blogspot.com/2012/12/check-up-28-30-weeks-done.html

sy mention awk di entry tu..hehe..


pandai mila sekrang masak..;)

Shima Mazlan said...

cammylia .. shma adew tag awk segmen taw ..


http://shima-chintaanugerah.blogspot.com/2012/12/huda-syafiqah-s-1st-giveaway.html