Tabung

29 March 2016

Perkembangan BabyAlma 6bulan

Intro dia dh lama aku peram buat pekasam..napelah perasaan malas nak update blog ni makin menjadi2 yer...Malas sungguh weh, tp kesian bila tgk blog x berusik...ni cuba lah jugak ye...

Jom Sambung...
...........................................................................................................................................................

Lewat malam aku update.... ni paksa diri utk menulis.... kalo tak nanti takde kenangan plak.. 24/3 genap babyAlma berusia 6bulan.. Penyediaan utk pemakanan dia aku x buat pape pn lagi.. Ujung mggu nanti r beli bahan.. nanti nak kena gugel apa ptt bagi untuk permulaan ni.. hehe.. tp pengasuh pnh bg hint, xpyh la bg puree2, anak x kenyang katanya.. tp aku mmg niat nk bg puree je utk permulaan ni.. takkan nak berat terus kan.. dia baru nak kenal makanan.. kalau dh 7 bulan ke atas boleh r slow2 bagi bubur plak.. btl x?


BabyAlma kena cucuk 5bulan lewat sikit.. baru mggu lepas.. masa 5m3w..Perkembangan dia masa 5bulan, Alhamdulillah sejajar dgn usia dia..Berat dia 6.76kg jer.. masa abg Arfan dlu 8.06kg.. hehe lelaki rangka besar agaknya kan.. hehe..gigirl kena slim ekeke..


Skrg ni babyAlma dah pandai meniarap (sjk 3bln lg) then dh boleh berpusing.. Dah pandai mencapai barang... kalau dia nak brg tu dia dh boleh ke depan dan ke belakang.. Dan paling latest dh boleh angkat bontot.. dan sudah sekali merangkak setapak.. lepas pada tu dh xde da.. merangkak setempat je (angkat bontot then jatuh)..tak lama lagi terer lah ni merangkak.. hehe..

BabyAlma juga dh pandai panggil org..Kalau aku letak dia bawah then ak pegi jauh mula r menjerit.. kalo mood x elok mmg dia jerit sekuat hati lah mcm budak kne dera..Marah btl dia kalo org buat xlayan kt dia.. Asal duk sblh terus diam serta merta.. memang cerdik sangat..

Kalau bab mengagah pn bg lah kat dia.. suka sgt gelak, gelak mengekek2 plak tu.. suka la org melayan dia jer.. Alat mainan abg arfan dlu ak xtahu letak mn. nak bg dia main pon xde mainan da.. nak kne beli lain nth bila plak tu hehe.. aku dh lupa da apa patut ajar untuk umo dia ni.. byk lagi nak kne gugel ni.. Umo 6m memang patut didedahkan dgn gambar2,  abjad kan?? bdk zmn skrg kan.. pening rasa sbb kena advance.. kalo x ketinggalan lah anak aku.. zmn skrg ni klo anak slow sikit mula r mak ayah rsa anak tu bermasalah.. kesian ank2 zaman skrg..hehe..

...................................................................................................................................................................

Sambungan..


Skrg ni Alma dh masuk 6bulan... Jumaat lepas ngam masuk 6m, so Sabtu tu aku cuba bagi dia puree epal...Tp sayang betul, Alma belum bersedia lagi nak makan..Dia tak beria lgsg bila aku sua mknn.. Aku bagi puree tu dia siap muntah2 lagi..hehe..ke epal tu x sedap aku xtahu lah...haha..nanti malam aku nak cuba dragon fruit plak , kot2 dia tgk pink menawan tu dia teruja ke hehe..

Dulu masa Arfan bila masuk je 6m, aku dh letak dalam walker..Memang teruja betul..Kata anak first kan..seme nak cuba awal..hehe..Bila time Alma ni, aku x terpikir pon nak letak dia dlm walker tu.. Ntah la, Alma ni manja sangat kot..Aku rasa dia lembik lagi..Badan mcm x bape nak keras lagi, so aku rasa belum masa yang sesuai nak letak dia dlm walker tu...Tunggu dh pandai merangkak atau duduk sendiri blh la kot cuba2 kan?? hehe..


Peel babyAlma ni dibandingkan dengan AbgArfan memang sedikit manja..nak kena org layan dia je.. Klo org amik dia, amboi bukan main suka..galok betul siap tunjal2 kaki bagai apa je...Dia punya gelak xpyh cete lah...suka benor gayanya...Cuba kalo org lalu sblh xamik dia, dia punya memanggil (menjerit) tu memang org dgr mcm kena dera lah...Kalau org cium2 dia suka lah...


Then Alma ni jenis susah betul kalo bab tido...Kalo dia nak tido tu, Allah..memang menguji betul.. Memang sgt2 berbeza dgn Abg Arfan...DIa punya menangis, pusing kiri kanan..Nak kena sua nenen banyak kali pn belum tentu dia akan lena..Kalau mlm tu kadang dtg jugak geram sbb dh bagi susu pon dia nangis..mcm gelisah je kiri kanan, pastu cri nenen...dh nenen, pusing kiri kanan nangis jugak.cri nen lagi..gtu lah duk ulang smpi dia rasa dh nagntuk sgt dia akan lena...Yang lagi mslh, dh la susah tido....Tp bab bangun, aduh la...kdg tido xsmpi 5minit tau..hangin gak aku rasa kadang2 ehehe...bila x cukup tido tu lah dia buat meragam, nak kena org ada sblh je..kalo tido cukup boleh je tinggal2 kejap...mcm2 betul peel gigirl nih..memang manja kededek sungguh la...


tp mama tetap sayang anak2 mama walau mcm mn peel pon..Tp bila besar nanti jangan mcm2 ye..Kena pandai jaga diri...Aku kena risau lebih bab anak girl ni...Semoga aku n hubby mampu titikkan perasaan takutkan azab Allah dlm diri anak2 aku nanti...Semoga mereka sentiasa di bawah lindungan rahmat Allah..aminn...


Apa lagi ek pasal Alma ni...


Aku rasa tak lama lagi dia akan merangkak tu sbb skrg ni mmg dh kerap dia duduk mcm nak merangkak tu cuma belum menapak je,,,



4 comments:

PeRdU cINta said...

alahmdulillah..setiap anak ada keunikkan masing2...

IQ = Iez Qis said...

cepat yer baby alma...perkembangan yang bagus...Qaid pun macam nak merangkak jugak...IQ letak dalam walker kadang kadang..kalau cuti dekat rumah...klu x, balik kerja, dia pun tidur..huhu

qaid xngam makan puree, dia suka makan cereal...try bagi epal, sweet potato sume xnak...wek wek je kerjanya...da la beli stok banyak hari tu....puree than sampai bulan 4, mila nak tak? heee..

moga anak kita membesar dengan sihat..Amiin...=)

Mar Mansor said...

cepat alma meniarap..merangkak ye..
alif saya 6 bulan bari 6kg.hihi..

Mimi Azirah said...

Cepat alma blaja meniarap...
Len anak len fiil dia..ank sy yg sulung mse kcik susah nk jge..yg 2nd senang nk jge.tp bile msing2 dh bsar tbalik pulak