Tabung

02 April 2016

Kisah Abg Arfan Warded

Aku pernah tak cete pasal Arfan kena hernia sblm ni eh? Rsa mcm pernah kan? Ok ni pasal kes tu lah..Balik taska petang Khamis lepas (31/3/2016), lepas dh setel minum susu, makan roti tetibe Arfan ngadu sakit kt tmpt hernia tu... Sebelum2 ni pn ad gak ngadu tp x berpanjangan la sktnya tu...So ak gosok la kjp2 smbil drive...Bukan blh gosok btl2 pn kan..So aku suh dia baring kt sblh pemandu tu, jangan byk gerak...so dia rileks jelh kat ctu..

Lepas amik Alma tu, dia ckp lagi sakit, sakit...Aku dh x sedap hati sebab mcm lama plak sakit kali ni..So aku pujuk dia, tgu smpi umh nt letak ubat ok...dia angguk2 sambil duk diam2 jer...

Dah sampai parking, aku suh pakai selipar dia xnak..nak suh aku dukung..So bertabahla aku dukung sambil tolak stroller alma...

Sampai umah trs dia mtk ubat nak ltk kt bengkak tu..Ak tgk bgkak tu besar tak spt biasa...kesian sgt tgk dia duk tahan sakit...takleh nak duk diam..Aku pn mana reti nk bt pape...gosok jelah sekitar bgkak tu...tp Arfan x puashati sb ak gosok xkena mcm dia nak..siap gaya dgn tgn cakap no..no..no..kalo dh smpi kua BI tu mmg skt sgt lah tu..

Aku xtahu nak wtpe da...tunggu husband aku, boleh lak dia lambat smpi aritu...biasa time azan dia akan smpi...ni dh kol 8 mlm x smpi2 lgi..Aku rsa nak mrh da...Dh la ak xboleh nak solat lg..2 2 nak merengek...Adik nak tido, abg lak sakit...Tp xboleh nak mrh, tu bila papa nya smpi lwt rsa nak mrh hehe..


Bila papa dh smpi, aku trs mandi n solat magrib... Lepas tu trs suh laki ak siap2 plak...memang kena pegi spital sebab bengkak dh makin besar n sakit dia berpanjangan, smpi 1 tahap Arfan ketuk pale dia dgn tangan sbb tahan skt..Aku salute kat dia, kecik2 tp pndi thn skt..Dia x nangis, meraung mcm tu, dia cme merengek je ckp skt2..Aku tgk dia mcm tu mmg kesian sgt2..nak nangis pn ada...sb ak xleh nak bt apa bila anak skt...


Aku cdg pegi ke Colombia Asia kat Seremban sebab alang2 nak hantar Alma ke umah kakak ak kt Taman Gadong, Labu...lagi pn aku pk nak segerakan operation je sebab kat PPUM appt tu lmbt lagi..tak sanggup ak nk tgk ank dlm kesakitan selalu..

Sedang elok sampai depan Colombia tu Arfan muntah dgn banyaknya...Aku baru nak buka pintu kete..Hbs lencun tudung, baju aku...penuh dgn muntah.. Makin tambah risau aku..sebab doc kat PPUM penah pesan kalo tahap muntah kira bahaya kena buat emergency operation..Aku makin rsa nak nangis..risau kalau jd ape2 kt Arfan..


Masuk kt pendaftaran tu lambat plak depa nak layan..Org kt ctu duk pandg2 je ak sbb baju aku mmg kotor sgt...xboleh nak basuh da...Abg Arfan mmg dh lembik da...Senyap jer...dh dftr depa pgl tmbg berat bagai, pastu ak ckp nak bt operation kt sini, tp depa kata kat situ xde pakar khas utk operation kanak2... Kena pegi hospital besar jugak mean hospital kerajaan la...Aku dh frust..mcm mn ni...Nak g ppum jauh nya dri seremban ni .


Mula2 aku decide pegi HTJ je sb dekat tp bila dh masuk kete, aku ubah fikiran, jauh pn xpelah...Janji kat PPUM depa dh ada rekod pasal Arfan, tmbh lg HTJ tu crowded sgt...laki aku xnk.. Malam tu kami pecut ke PPuM gak..Laki aku drive xpyh cete la...Takut aku rasa...Tawakal n mengucap je ak byk2 time tu...sambil pelok Arfan, pujuk2 dia..Dia dlm kete tu mmg x ddk diam la...skit punya pasal.. Kjp tonggeng, kjp meniarap, kjp depan, kjp blkg..Ak nk mrh pn xsmpi hati....Aku respek dia sb dia x meraung melalak mcm tu...


Sampai PPUM, aku kata dia ad hernia depa tya plak mcm mn aku tahu, bila aku kata Arfan mmg ada appt operation hernia 30/5 nt baru depa diam then pggl doc on call..Bila doc cek n depa tahu Arfan dh muntah 2x, aku ingatkan depa akan bt op emergency, tp tak..depa boleh la suh aku p xray Arfan...tunggu utk masuk wad plak..lama jgk la..sampai 1 tahap, Arfan dh ngantok sgt...dia tido dlm sakit...berdukung la aku ke hulu ke hilir...dgn baju muntah tu


Beberapa jam ak rsa tunggu depa siapkan prosedur masuk wad tu smpi Arfan aku letak atas wc pon still lentok tido x sedar apa..hehe...Dia ad kena amik darah...masa aku baringkan dia atas tilam kan, lemah je muka...Aku kena tunggu luar, berdoa x usah ckp...Jangan lah anak aku meronta ke apa, tkt gk nt depa bt ganas..mujur skjp je ak dgr sore Arfan nangis, mayb time tu jarum masuk lps tu snyp..Lega hati aku...tak lama tu dh siap..lps tu r Arfan tido x sdr tu..hehe..

Dlm kol 1 lbh (pagi) masuk wad bersama dgn bdk2 lain...masuk wad berjemaah hehe...Arfan time ni pakai pampers je...seme duk tya x sejuk ke...nak wt cmne tpaksa sb baju sua dh kotor dgn muntah...Mujur masuk wad tu ad selimut tebal...Aku selimutkan je


Nanti sambung balik...


Btw, abg Arfan dh discharge..


4 comments:

IQ = Iez Qis said...

kesiannya arfan...teruk dah tu hernia dia, memang kena buat operation cepat kan...smpai muntah2..kesian sgt..hurmm...knpe mila ke columbia seremban? jauh tu..anyway, nak baca next episod...cepat2 update mila!

dalila said...

bederauuu bace..ok nk sambung bace ape jd lps tu plak

Mar Mansor said...

Ya Allah..dugaan sungguh

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Seriau akak baca Arfan kena hernia tu..tragis rasanya..semoga Arfan lekas sembuh n dapat operate dengan segera..amin!