Tabung

16 February 2017

Insurans / Takaful

Baru aku paham istilah insurans / takaful ni..Rupanya mcm kita bagi derma pada org lain yer...

Selama ni aku duk dengar depa buat iklan untuk diri sendiri jer..takde plak istilah mcm bg derma kat tabung masjid...Adeh...Mcm mn aku nak percaya dengan insurans ni..cakap berbelit2...Kita join insurans untuk diri kita...untuk memudahkan kita kemudian hari ( mcm yg depa duk selalu war2 kan tu )

Bila tiba masa kita dh join, blh plak dia cakap konsep takaful mcm kita menderma untuk tolong org lain..Adehhh...deh..Patut la org2 yg join insurans ni blh kaya ye sebab mcm ni lah agaknya.. Bila ramai org yg stop membayar, so duit2 yg org tu byr selama bertahun, semua dapat kat company.. Buta2 gtu je dapat... Patut la dapat bagi kat agent2 percutian la, hadiah mahal2 lah...rupanya mcm ni konsep depa.. Hahahaha...

Kesian org yg byr tu...kalo dh 10tahun, 15tahun byr...haduiii habuk pon tarak.... Mayb ada sampai 1 tahap org dh xmampu byr so depa berenti la kot...Kalo gini xde guna jugak la kan..Memang la org akan cakap, kenapa nak stop, kenapa x teruskan je..Kita ni ada mslh sama ke?? Kita xtahu org tu ada mslh apa kan?? Sepatutnya depa bg balik la duit yg takat org dh byr tu..kenapa perlu kaut untuk depa.. bukan ke aniaya org namanya...sebelum org join, cakap nak bantu untuk masa2 sukar, tp bila dh join, kalo dh benti, habuk pon tarak ....lagi teruk plak jadinya kan?? huhuhu...


Entah la...aku memang anti sungguh dengan insurans ni..memang anak aku ada aku amik untuk yg sulong.. Tp nak claim (walaupon sikit) punya susah..sebab ejen aku dh benti keje, so aku xde tempat nak tanya, nak mtk tlg....nak call company manjang susah gak..nak kena turun naik opis dorg tu sendiri..skrg ni aku duk byr sesaje jelah kat company tu...sb tu untuk anak kedua ni.. aku pasrah jelah xnak amik da insurans...Semoga anak aku sentiasa di bwh rahmatNya...


Org nak kutuk aku ke apa, lantak la..skrg hati aku betul2 rasa mcm diperbodohkan je dengan insurans ni..Blh plak ye dia buat perumpamaan mcm kita derma, nak tolong org lain?? Adeh...kita byr tu sbb untuk diri sendiri, bukan org lain.....menyirap je rasa..dia samakan konsep mcm tu..

1 comment:

Hamelia Hamid said...

Assalamualaikum mila, maaf lama x buka blog..kat fb & ig aktif je (BOLEH ADD & FOLLOW SY DEH : HAMELIA_HAMID) ..AWK sihat ke?
bab insurans ni emy dlu dh kena jugak..bulan2 bayar rm150 tapi makin lama rasa macam tertipu..terus stop..huhu..lepas tu mmg dah x amik ape2 insurans pon untuk diri sendiri @ anak2..bertawakkal je la..