Tabung

30 October 2013

Penyakit..

Alahai..kalo susu badan terlampau banyak pon susah jugak ye sebenarnya..So bersyukur la kepada sape2 yg ada susu bdn cukup2 utk baby je..xpyh la bangga sgt kalo production susu tu melebih2..

Sebab ape aku cakap mcm ni..Ada sorg kwn aku ni..Susu dia mmg banyak sgt2..walaupon dh pam, stil ada..dh bagi baby isap pon still banyak..Kalo pkir2, mcm beruntung jugak la kan..Tapi sebenarnya perkara mcm tu blh mengundang bahaya pada diri sendiri.Huhu.. Kwn aku ni ad mslh bengkak susu pada awalnya tau..Ingatkan bengkak susu biasa lah..So dia pegi klinik.Then doc just bagi ubat surut bengkak dan antibiotik..Oh lupa nak gtau, kwn aku ni dlm pantang..lagi bape hari nak habis pantang..

So dia mkn la ubat yg doc bagi tu..Tapi makin lama, makin bengkak, makin sakit.Lepas tu terus dia refer kat private..Terus kena refer pakar semalam..Terpaksa dia tinggalkan baby dia tu..Mujur anak dia nak susu formula..Kalo x susah jugak tu..Sebab tu aku nasihatkan pd ibu2 diluar sn, better korg ajar jugak ank korg dgn susu fm..Kalo jenis yg bekerja. Korg bg la masa kat umah pengasuh susu fm, masa baby ad ngan korg, korg bg la bf..Bukan pe takut kalo jadi pape, senang la baby nak terima kan..xde lah mendadak je kne hadap fm..

Nak tahu ape jadi kat kwn aku? Smlm doc sedut nanah kat tempat bengkak tu..Mau dpt 10oz..banyak gila kan? takut aku dengar..Bahaya betul..Doc cakap ad jangkitan kuman..Cmne jadi cmtu pon xtahu lah..Arap anak dia isap sblm ni xde lah jangkitan lagi..Kesian weii..Dh la kena tinggal baby kat umah..Dia duk ganu, tp refer pakar kat Kuantan..Jauh gak tu..Ntah bape lama kne stay kat spital pon xtahu la..Moga kwn aku tabah la yer.. Kesian bb...

So korg2,jgn ingat kalo ad bengkak susu tu bengkak biasa ye..kalo dh bg baby isap n dh pam tp still sakit n bengkak, sila rujuk kepada pakar..Jgn biar lelama..kang terlambat susah plak...Semoga kita semua terhindar dari sakit2 yg berbahaya.

1 comment:

~MommyAqilMedina~ said...

Tapi rasanya kawan cammy tu tak patut makan ubat yang doktor bagi tu..sebab mungkin doktor tu bukan pakar untuk OnG ni..hari tu pun aida bengkak susu, tapi memang tak makan ubat pape pun..sampai demam2, cuma rajin pam dan bagi baby DF dan letak kobis serta tuam kat cik B..Alhamdulillah sembuh..mungkin dia ibu pertama kali kan..