Tabung

07 October 2013

Perkembangan Arfan 6 bulan

1 Oktober 2013 genaplah anak teruna saya 6bulan..aihh cepatnya rasa masa berlalu kan..sekejap je ank ku dh pandai serba serbi dh rsa..Dah la muka hensem, (puji anak sndiri, xpolah yerp), manis, comel lote plak tu..kiki..Sekali dia senyum..memang buat hati Mama cairlahhh..tu belum gigirl tgk lagi..Kihkihkih...

Semalam ada appt dengan Klinik..Arfan kena cucuk..Nanti tunggu Setahun baru cucuk lagi..Alhamdulillah..6bulan pertama berjaya aku lalui dengan jayanya..Arfan dh boleh stat bagi makan..Yeayyyy...Semalam time jarum masuk tu dia steady je lagi..siap senyum2 lagi.kiki..Nurse siap tanya "suka ye kena cucuk"..Hahahaha..Bila bab ubat tu masuk kat peha tu baru dia nangis..Maybe time tu rasa kebas kot ek..Mcm aku kena cucuk time kancing gigi dulu lah..Masa cucuk x rasa pape..time masuk ubat tu perghhh.....sakit gak la..hehehe..Kesian my son..Beria dia nangis..Tp kjp tu jelah..Bila jarum dh kuar senyap serta merta..Hehehe..Tambah2 time tu dia nak tido, so mmg berjangkit2 la..nangis kena cucuk dan nak tido punya pasal..

Timbang berat semalam, x byk sangat naik..Tapi graf berat tu ada kenaikan la..8.3kg jer..Alhamdulillah..Dia sihat walafiat..Skrg ni memang xleh lepas pandang, sebab dia dh pandai bergerak..Laju je dia meluncur kalo nak capai sesuatu..Xboleh da biar pape atas lantai..Cnfirm dia nak g amik then masuk mulut..Adesss...Umah aku tu dh la selalu berhabuk, baru sapu sesaat pon, tgk2 dh ad habuk balik..Memang xleh bio dia sensorg pahni..Dah pandai angkat bontot..Mcm nak merangkak tu..Haih, anak Mama, cepat nye ko belajar ye nak..hehe..Good...Bagus perkembangan..

Aku xtahu time bile kepala dia kat area pusar kepala tu kan, ada luka..siap ada 3 kesan luka..mcm terhantuk ke ape ntah..sebab kalo nak kata dia garu mcm x logik luka mcm tu..Siap berdarah, merah je masa aku tgk tu..Bila ntah dia kena..Sebab dia x nangis..Tu mslhnya..Anak aku ni memang kuat btl..Hehehe..Susah jugak kan kalo mcm tu.Tgk2 je dh luka..Arap xde pape lah..Aku just sapu minyak TYT jer..huhu...

Aritu ak de gtau kan dia mcm meracau je mlm2, 2,3ari lepas mcm dh ok..tp sehari dua ni mcm dtg balik je meracau dia tuh..semalam pukul 1lebih dan kul 4 dia bangun..Nangis2, tapi mata tertutup..Ak sua tetek tp isap kejap, dia lepas..pahtu nangis balik..Dia pusing kiri kanan, atas bawah..Puas aku angkat nak sua tetek..Tapi dia xnak sgt..heran plak aku rasa..Ape kena nth..Hubby ak ad gak urut2 bdn dia..Tp x jadi gak..Risau sungguh kalo sll mcm tu..Nanti nak bg air tawar la kat dia minum..Ada mak baby (1 tmpt asuhan) bagi untuk Arfan minum..Arap2 dia x meracau dh mlm2..Penat wehh kalo bb meragam ni..Tido x ckup..Tp mujur aku jenis x kisah..Kepala x mudah tintong walaupon tido x ckup..ALhamdulillah Syukur sgt...

1 comment:

Cik Puan Rara said...

selalu kalau baby meracau dye penat sgt main.anak sedara rara selalu mcm tu.