Tabung

26 July 2015

2nd Pregnancy : Checkup 7bulan

Sehari sebelum bercuti aku ada checkup dekat KK Presint 18...Appt petang, memang agak lengang la,tambah2 ramai dh cuti raya kan..So x amik masa lama sgt.. Lagi pn aku rsa kalo ptg,mmg xramai org la..so ingat lepas2 ni nak amik appt ptg jelah, senang trs balik umah..hehe..


Checkup kali ni x best result nye..Benda tak sangka plak tetiba dapat..Aku kan HB low.. So sepanjang 2minggu sblm tu aku mmg x miss makan ubat sbb nak bg HB naik balik.. kalo x, memang aku susah nak makan ubat. tapi, HB aku makin turun jadi 10.3 plak.. lepas tu dapat lagi kejutan..Nurse cakap kencing kotor plak.. so memang trs refer doctor lah, alang2 nak scan sekali.. huhu.. aku terkejut betul sbb xpnh2 plak kena..Masa Arfan dlu clear xpnh ada mslh.tp mengandung kali ni, aku rsa mcm bermasalah plak..Biasalah tu kan, anak memang lain2 pengalamannya..Cuma aku harap masa bersalin nanti xde mslh lah..


Bila dah jumpa doctor tu, doc tanya lah aku ad x rsa sakit masa kencing, aku memang xde rsa pape pn..aku kencing normal macam biasa..sb tu yg buat aku terkejut sgr tu,mcm mn blh jd kotor..Patut lah masa aku tadah, aku tgk kaler dia,memang semacam jer, xpnh lg kuning dia mcm tu..adeh la.. Nurse kata mungkin sebab puasa, so air kurang dalam badan..doc pn ckp mcm tu..dia kata dia tgk result tu, air kencing aku mcm terlalu kering, xcukup air dlm badan.Aku pn harap sbb puasa lah..So nt next checkup doc nak tgk balik mcm mn..So aku kena minum air dgn kerap..Tp balik kg raya ni, memang ak xminum air masak sangat...Ni dh blk umah sendiri, so blh la stat minum banyak sebelum next checkup..


Pasal scan plak, aku excited nak tgk baby..hehe...tp baby xnak plak tnjk jantina dia..dia tutup dgn kaki..Doc tnjk kepala, kaki, badan dan jantung dia..Bila doc nak godek benda sulit dia tu, dia xnak plak kasi tgk.. dh la aktif je bergerak..berpusing2..masa nurse nak amik ukuran tinggi perut tu kepala duk melintang.. biasa duk kat bwh..Memang aktif sungguh..hari2 terasa tau perut ni mcm berpusing..Hahaha..anak kedua memang mcm ni agaknye, aktif dia lain mcm sikit..ekekeke.aku xpasti lagi nak buat scan details ke x..kalo ada bajet lbh aku akan buat..Bukan utk tahu jantina tp lebih kepada nak thu details pasal baby jer.. sifat dia n lain2... Semoga anak aku sihat2 je kat dalam ni...senang hati dia bergerak dgn girang setiap ari..hehe


Pasal minum airgula plak...tunggu lah 31/7 ni..kena repeat balik sebab yg lepas xsempat dorg nak proses darah aku, darah aku dh membeku..serius aku berair mata masa nurse ckp kena minum airgula balik.ingatkan dh hba hazab, blh lega. rupanya xlepas lagi...rugi je puasa aku aritu..nurse kata xboleh excuse, pdhl blh je.. kalo silap tang dorg, xpelah..cbe kalo silap dri patients cnfrm kena mrh..huhu. sabar jelah...


Lagi 2bln nak bawak adik bb ni dlm perut..Skrg ni ak selalu rsa mengah n penat..aku rsa sbb hb low tu jugak lah..tambah2 perut aku besar melampau..berjalan memang mcm org tgh tggu ari jer..aku nak duduk pn x selesa.. baring skrg ni pn x tahu nk posisi mana, kiri kanan telentang seme x best..bila mengiring kena lapik bantal kat perut,kalo x perut rsa tegang,mula rsa senak jer..kalo telentang pn kena ltk bantal kat blkg..inilah pengalaman aku utk anak kedua..mmg berbeza sgt masa dgn Arfan dlu.. Takpelah pengorbanan seorang ibu kan..hehe..lps ni xtahu blh alami ke x lagi..hehehe.. tp time2 mcm nilah org bg perhatian kt kita kan..org kesian kat kita..ahaks...



6 comments:

IQ = Iez Qis said...

Ya Allah, sama la macam IQ..HB low...10.3 jugak...ubat kadang2 terlupa nak makan...mula la sekarang da pening2..huhu..

kesiannya kena repeat air gula, dah ler air gula tu erkhh...rasa macam hape ntah...all the best mama safiy arfan!

Diana Rashid said...

sama dengan saya dulu..mengandung HB low lepas tu air kencing kotor..sampai hari2 kena pi klinik bagi sample air kencing..tersiksa jiwa raga..

Asha Lya said...

Dah msuk 7 bln. Lbh kurang mcm Kak ipar Lya la nie..due bln 9 ni..

Pengedar Shaklee Sri Aman said...

Jaga diri ya sis. Jika perlu..ambik supplement.

dalila said...

take care mila..bykkan mkn2 makanan yg blh naikkan hb..buah delima, kurma, mcm2 lg..air gula tu yg xtahan..siap kene repeat plak..redho je laa..memang nk nangis rase bile kenangkan manis die tu..

Mar Mansor said...

sama la dengan saya..HB low manjang tapi ok lagi kot 10.8-10.9..doktor suggest amik Iberet