Tabung

29 July 2015

Projek DIY : Bedung dan Barut Baby

Sebenarnya kan dah lama aku teringin nak buat barut dan bedung sendiri..Sejak masa Arfan lagi, tp disebabkan time tu aku xde mesin jahit lagi so niat tu terpendam je..Masa Arfan, aku mintak mak mertua aku jahitkan barut dan bedung..Terima kasih mak..Walaupon tak mcm yg aku nak, tp bersyukur lah org dh tolong buatkan..Hehehe...


So kali ni, bila dh 2nd baby ni...Mesin jahit pon dah ada, boleh la aku teruskan niat aku yg terbengkalai selama 2 tahun lepas..ekeke..Niat nak buat dan cari kain dh lama tau sebelum perut besar lagi..Tp selalu je tertangguh sebab xtahu nak cari kat mana kain cotton flannel kat sekitar Putrajaya ni..


Tapi mujur la dlm 2,3ari lepas, ada kawan FB tolong bagitau kat mana kain tu ada jual..Mujur lah tempat tu senang dan memang jalan yg selalu aku duk lalu...Serius, pestime aku dengar pasal kedai ni..Sebelum ni tak pernah plak terbaca atau ternampak nama kedai ni walhal selalu jugak duk lalu..Hehehe...memang rezeki baby la, nak aku buatkan dia barut n bedung sendiri..Ekeke..

GIOFABRIC, BANGI

Tulah nama kedai...Org Bangi mungkin dah lama tahu kot kedai ni..Aku je yang jakun...Smlm pestime masuk kedai tu, perghhh rambang mata weh..Tak sangka aku kat ctu banyak sangat pilihan kain untuk buat tudung dah la harga pon murah..Serius rasa rugi je x jumpa awal2, kalau tak tudung raya boleh aku pilih kat ctu sebab mmg byk pilihan kaler dan kain..Adeh..Smlm rasa mcm nak ambik semua.hahaha..Tapi xleh la ikut nafsu, kena beli apa yg aku perlu je dulu..Next gaji lah kita p lagi ye kat ctu...Nak beli cotton lycra..Nak buat tudung emma maembong..Ekekeke..


Cotton flannel ni duk area tingkat atas..Taktahu nak pilih mana satu...Ada kain lembut, ada yg keras sikit...Aku pn xtahu nak plh kaler apa, sbb masih xtahu jantina anak..Tp hati aku duk bajet lelaki je..Hahaha...Mula2 nak amik dalm 2m jer..tp mcm banyak plak yg berkenan, so amik lah 4m dapat la 4 corak berlainan..sebab aku amik 1m setiap corak..Ekekeke..Puas hati dapat beli.. Lepas tu aku beli jugak cotton biasa untuk buat lapik dalam barut baby nanti...Cari kaler putih, tp dh hbs stok..So nak taknak terpaksa cri kaler lain, amik jelah kaler blue black..hehehe..Arap anak aku x kepanasan lah pakai barut tu nanti...ekekeke


So balik umah semalam, takde buat apa, terus masuk bilik jahit potong2 kain ikut ukuran bedung sedia ada PEGION masa Arfan dulu..Barut plak aku ikut suka je..Aku gugel2 gak tgk org lain amik ukuran mcm mn, so aku decide lah sesuka ati aku nk amik yg mana hahaha..TQ kepada blog yg sudi buat tutorial yeh...Petang setel potong kain..


So malam tadi sambung balik untuk proses menjahit plak..ekeke..Serius, rasa puas hati sangat...Aku tunjuk kat hubby bedung n barut yg dh aku berjaya siapkan, dan dia puji cantik..Ekeke..Husband mestilah puji isteri dia kan??Lagi bertambah semangat aku..Hahaha..Untuk 4m kain tu kan, dapatlah 4 bedung dan 9 helai barut baby...Barut tu ada size kecik 1 sebab kain xcukup..Ahaks..


So inilah hasilnya..

Size : 20" x 7"

Size : 37" x 35"


Kaler selamat tak selamat jugak la aku amik.Hahaha..Saje selit kaler pink 1 kat ctu, kot2 la girl kan..ekekeke..Kalo boy pn, ape salahnya pakai pink..Hahahaha...

So malam tadi sempat siapkan bedung 4helai dan barut 4helai..Lagi 5helai barut kita continue malam ni..hehehe..Sementara tengah excited ni kita pulun buat habis2an..ekekeke...Tapi sakit2 badan tak usah cakap la..bila nak bangun, nak duduk, nak baring Tuhan je tahu cmne rasa.Hahaha..Takpelah JANJI PUAS HATI..


Next projek :

Set Tilam Baby 
- semalam mencari kedai kekabu xjumpa rasa giveup btl lah..dh beberapa kali dh nak g beli asyik x jadi je..huhu...ntah sempat ke tak nak buat DIY ni..

11 comments:

AinAthirah Anuar said...

comelnyaaaa, Singgah pagi ^^

Normi Nieza said...

rajinnya dia..:)

Nieyl said...

singgah pagi..
wah!bagus nie...
rajin...

Allene typicalmommy said...

rajinnya... tp klu nak beli jgn lupa contact lin ok

Mar Mansor said...

rajinnya mak yong..saya beli je ada la berapa helai yang bercorak..pastu pakai yang lama..

Nazlee Ismail PCL said...

Singgah beRaya, Salam Syawal selamat hari raya.

nor azman said...

Bgs 2..blh bt bisnes..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

dalila said...

rajinnye mila..
wahh..tu ade pink tu..girl kot kali ni..

IQ = Iez Qis said...

waahhh, sangat rajin! IQ kalau ada mesin jahit pun mesti teringin nak buat semua tu sendiri....bley buat bisnes XD

adianiez AIDA said...

best nyer !
terasa puas kot pakai brg d.i.y :)
kalau dpt buat tilam bantal lagi la syok mila oii...
byk save duit :)

Nurul Faiz said...

inilah untungnya kalau pandai menjahit :)