Tabung

14 July 2015

Jom Balik Kampung


Alhamdulillah sudah hampir ke penghujung Ramadhan..Kalo takde aral, Jumaat nanti bolehlah menyambut kedatangan Syawal dengan riang ria..Eh..mcm kanak2 plak kan nak riang2 sangat..Taun ni turn beraya di kampung suami kat Labis, Segamat..Takpelah beraya di mana2 pon sama jer, cuma xblh nak cium tgn ayahbonda jelah pagi2 raya nanti..Mujur minggu lepas ayahbonda dtg KL so sempatlah jumpa mintak ampun dan maaf..Sblm ni kalo turn beraya Johor, time puasa aku akan cari masa utk balik berpuasa kat Tganu, tp taun ni xsempat nak balik, banyak kekangan..Tapi Tuhan tetap nk jugak aku jupa parents aku..Kebetulan abg ipar sakit, so ayahbonda turun sni utk melawat..Ada hikmah kan? hehehe..Opsss, semoga abg ipar aku dapt discharge dri spital sebelum raya, kesian plak kat kakak aku nanti..Dh la nak urus anak 4org lagi sorg2... mana nak tgk suami kat hospital lagi..Dugaan bertimpa2.. Harap sabar dgn ujian dari Allah..

Aku pasti dh ramai yg start pulang ke kampung kan..Semoga perjalanan kalian selamat utk berjumpa dgn insan tersayang..Doakan juga utk aku nanti..Aku masih xtahu nak bertolak lepas berbuka arini ataupon sblm sahur pagi esok..Suami aku duk tanya aku, dh kampung dia,ikut suka dia lah nak blk bila..Hihihi...Tp aku yakin, jalan confirm jem 'strawberry'... memang xboleh nak elak lah kan balik last2 minit..hehehe...

Malam tadi aku dh setel kemas bahagian anak aku..Ni baru anak sorang, aku dh rasa tak tahu nak kemas apa..Bila dikumpul2 baju anak aku, mak aihhh banyak la plak, macam nak raya sebulan je..Tak sangka sebab aku beli sikit2 setiap bulan.. hehe. Rezeki anak aku..Mak2 ni biasalah kan akan mendahului anak,lagipon kalo tgk baju budak tangan ni cepat je p belek2, kalo sesaje belek tak menjadi, kena gak rembat selai dua..hehehe...Semua mak2 macam ni..

Inilah rupa beg pakaian anak aku..Mula2 ingat nak kongsi je dgn beg ak n suami, tp bila tgk baju dia yg banyak tu, terpaksa gak la aku amik beg lain khas utk dia sorang..Taun dpn dh 2 anak, aku xtahu lah mcm mn plaj..Ada bape jenis beg plak aku kena sedia..hehe..Harapnya raya taun dpn, aku dpt pindah umah bawah ( atas tanah ). Susah wei duk umh atas angin ni kalo dah brg banyak..Sebab suami aku xboleh nak angkat berat2.. so aku lah yg kena ulang alik amik brg.. (bukan mengeluh ni ye)

Ni pagi ni time nak p keje kena bwk turun beg anak aku ni dulu..Kena simpan dlm kete siap2, so malam nanti takdelah aku nak ulang banyak kali kan.. bijak x? arapnya takdelah lagi barang anak aku yang tertinggal..Semalam puas da aku duk buat kira2 bape pasang nak kne bawak..Sehari dh 3,4x nak kena tukor.. kalo dh 6hari,kira sendiri lah byk mana.Pening mak, nak oiiii...hehehe..



Tu berlonggok lagi tu baju aku n husband...Semalam dh malas nak kemas..Kita sambung malam ni plak lah..Hehe..Bagi ada feel nak pulang ke kampung sikit..ekeke..


So kepada semua yang ingin pulang ke kampung tu, sila lah berhati2 yer..Sebelum bertolak jangan dilupa mengucap dan selawat banyak2, semoga perjalanan kita diberkati nanti.. Doakan perjalanan aku juga ye..So di sini aku sekeluarga ingin mengucapkan 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN

P/S : terima kasih kepada Sis Aida dan Sis Kathy kerana sudi mengirimkan sekeping kad raya untuk aku..Sahabat maya..Bila ntah boleh ke temu hehehe....


7 comments:

hidayu ayumie said...

selamat hari raya kak mila
ayu doakan perjalanan akk selamat pergi dan balik

intandayani said...

Selamat menjenguk ke sini..
Jemput singgah blog saya http://intandayani.blogspot.com
Selamat hari raya

IQ = Iez Qis said...

Selamat pulang ke kampung dan selamat hari raya aidilfitri!!

sama la, rumah atas angin ni memang penat nak ngangkut barang balik kampung je.. huhu

adianiez AIDA said...

sama-sama...
in shaa Allah ada umur kita bertemu...

aida lom kemas lagi mila.
kat opis lagi ni hah hu hu...
cadang nyer nak balik separuh hari.
sepanjang ptg berkemas la ari ni...

Ct Noraishah said...

selamat hari raya..kosong kosong yae

nuyui a.k.a miss YUI said...

slmt hari raya kak..

yui dah kerja arni..hihih

Mar Mansor said...

salam aidilfitri,..baru sempat menjenguk sini..
gitulah kan kalo nak balik kampung, macam2 nak angkut