Tabung

09 December 2015

Pencarian Mencari Pengasuh BabyAlma

Kali ni agak rumit sikit nak cari pengasuh..Mencabar pon ye jugak..Pening aku duk pikir...Masa Arfan dulu senang sebab kawan kakak aku je yg jaga, so xde sesi pencarian sangat..Time Alma ni sebabnya kawan kakak aku tu dh ada baby yang dia jaga, so dia xnak la amik ramai2, lagi pun dia skrg bz dgn order catering lagi...

Aku buat iklan kat fb..ada lagi 3 org yg tinggalkan komen mintak aku hubungi..Ada yang hubungi aku terus..dalam 5,6 orang jugak lah yg aku deal untuk pegi umah dorg..tp 2 org je yang sempat aku pegi..hehe...Ada macam2 peel yang aku jumpa sepanjang pencarian nih..


Ada sorang makcik nih call aku..Cakap memang panjang dan lebar lah..cete itu ini..Masa mula2 cakap tu, aku rasa mcm ok je makcik nih..tp makin lama bercakap aku rasa macam...macam...ntah lah...terus dalam hati aku terpaksa rejek..1st day hantar dah mintak 450..Katanya 100 untuk deposit..350 untuk bulanan..sedangkan aku cakap kat dia aku nak hantar anak pertengahan bulan..So aku pikir kira separuh bulan jelh bayarn..dah la duk ulang 2,3x pasal bayaran tuh..Buatnya anak aku x serasi dgn dia, burn cmtu jelah duit deposit tu dengan duit bulanan tu skali...pelik aku xpnh lagi aku jupe pengasuh kat umah mintak deposit lepas tu terus mintak bayaran..padahal jaga pon belum lagi...So, drp aku x puas hati baik aku rejek je awal2...


Lepas tu aku nak deal dengan pengasuh blok sebelah umah aku ni tapi bila wasap, mcm nak x nak jer..bila aku tepon cakap nk pegi umah, dia suh dtg petang..Aku ni nak g time budak2 ada, nak tgk persekitaran mcm mn..Kalau dtg petang kita xtahu cmne dia jaga budak2 tu..Tp benda ni blh dipertimbangkan lagi..yang buat aku mcm hangin tu sebab mcm jawab wasap mcm nak x nak...arini dia ada wasap aku, tp aku x buka pon..xtahu lah ape yg dia wasap tu..hehehe...


Yang sorang lagi aku dh pegi rumah dia..Orangnya nampak lembut je..Tapi masalahnya anak dia sendiri pon dh 4org, yang masih kecil2.. Sulong usia 5tahun, yg kecil skali 5bulan..Aku pikir mesti nanti banyak nak cuti sebab anak2 kecik kan, buatnya sakit berjangkit2 ditambah baby mesti nak checkup tiap2 bulan..so terpaksa rejek jugak..


Ada yang ni sorg wasap aku, lebih kurang sm gak kisah dgn yg kedua tu..nak suh dtg time ptg..So aku malas nak layan..hahaha...

Yang last ni aku wasap, aku cakap nak dtg umah..So dia okey je..Aku bawak la anak2 p umah dia 2 hari lepas. rupanya yg aku wasap tu anak dia..Tp mak dia yang mengasuh..Mak dia ada sijil penjagaan budak..Memang dah lama mengasuh budak2 nih..Anak2 dia 4orang semua duduk sekali, so kiranya dorg sama2 jaga budak2 yg ada tu..Cucu sendiri pon ada jugak..Aku tgk mcm ok jer..Persekitaran umah pon okey, kemas jer..So decide mcm nak letak kat ctu jer..walaupon jalan nak ke rumah dorg nih agak menakutkan sikit, tp aku ketepikan jelah benda tu..


Aku harap, aku buat keputusan yang betul..Kesian anak aku,susahnya nak dapatkan pengasuh untuk dia..Aku jamin anak aku xkan menyusahkan pengasuh tu hehe..Sebabnya sepanjang aku jaga, memang senang sangat nak jaga dia..So aku harap kat umah pengasuh nanti pon dia x banyak ragam jgk lah..

5 comments:

Asha Lya said...

Memg susah nak mncari pgasuh zaman skrg ni, apa pun hrp smuanya d prmudahkn insyallah

Normi Nieza said...

Semoga anak camelia serasi yer

AMIIZAA said...

insyaallah semoga pilihan lia tepat
memang pening bila ada anak kecik, akak dulu pun sama mesti kena cerewet.

Mar Mansor said...

nak cari yang serasi tu payah sikit..yela bukan apa..pikir banyak perkara kan..
dibuatnye pangasuh minta cuti seminggu? kita juga meroyan seminggu..aduhai

IQ = Iez Qis said...

IQ tak iklan pn cume nmpk iklan sorg makcik kat satu group facebooktu, trus book dri pantang lg,, Alhamdulillah dapat yg serasi. dah 4 hri da hntr...so far ok lagi..bila mila start krje?