Tabung

04 April 2016

Jumpa Pakar Bius

Rentetan kes abang Arfan warded Jumaat lepas, doc bedah ada bagi new date untuk operation. Bila nak operate kena ada bius..Sebab untuk kes Abg Arfan ni depa akan guna bius penuh..Memang abg Arfan x kan sedar la time operation tu.. So nak bius kena jupe pakar bius dulu untuk depa terangkan step by step dan juga risikonya kan..

Semalam adalah kali ke dua aku menapak ke Menara Timur PPUM... Pada mulanya nurse mcm xnak amik dah sbb dia kata banyak kes..Tp aku cakap tadi aku dh call siap2, dia kata blh datang walk in bila2, aku dh ckp nak dtg ptg...so dia pon kata, blh je nak amik kes aku tp kena tgu lama lah..Aku pon xkisah la lama pn, xkan nak balik mcm tu je...hospital bukan sebelah opis...

Tetibe bila aku duduk sekejap, nurse tu gtau doctor suh check kes aku dulu (Alhamdulillah) sebab aku dh dua kali postpone..Dan skrg ni pon kena postpone lagi..(berhuhuhu jelah aku).. Depa terpaksa postpone lagi sebab Abg Arfan tengah batuk... Tambah2 bila depa dgr sendiri batuk Abg Arfan mcm berkahak, so depa xnak amik risiko semasa pembedahan...Doctor terangkan lah pada aku risiko2 nya semalam...Aku paham, dan aku redha jelah...bila kali kedua ke sana tetap kena tangguh lagi...


Kalau yang dh paham kenapa kena tangguh..Tahniah anda memang bijak hehe...Macam ni..Ni doctor la terangkan pada aku, so aku terangkan kat sini balik. Saje nak bg pengetahuan pada korang. Saluran pernafasan kanak2 ni sempit..Bila bius penuh, depa akan masukkan tiub ke dalam mulut pesakit, bila saluran kanak2 ni sempit, dan bila depa ada batuk/ selsema, saluran depa akan tertutup..Bila tertutup, mcm mana oksigen nak masuk..So sangat2 risiko pada nyawa pesakit kanak2 tu...Samada akan efect pada otak atau meninggal.. Nauzubillah.. Bila doc cakap mcm tu, hati aku tersentak...Aku xnak risikokan nyawa Arfan..Skrg ni aku cuma blh bantu Arfan, bila dia sakit aku kena cepat2 hantar ke emergency PPUM...itu jelah cara sehingga sampai waktu operate nya.. Tolong doakan kesihatan Arfan ye...


Tambah aku sedih kan semalam bila doctor cakap, cuba awk tgk anak awak..skrg dia aktif.. (Memang smlm Arfan terlampau aktif, seme brg dlm bilik doctor dia nak main...Tp mujur doctor sangat baik, cakap pon lembut je), kang kalo kita buat juga operation time dia batuk/ selsema, tetibe jadi sesuatu x dijangka, dari aktif terus xde atau sakit ( Tpi time ni doc x mention la, dia cuma kata..awak paham kan, maksud saya? Aku angguk jelah) ... Terus aku, xpelah doctor..Tangguh pon xpelah, saya xnak risiko kan anak saya...Kalau dh doctor cakap mcm tu, saya ikut jelah dan tunggu sampai dia betul2 sihat...


Aku memang xleh buat apa...Cuma blh doa Arfan cepat sihat dan sakit dia x berulang lagi..Sesungguhnya hati seorang ibu, sangat2 tersentuh bila melibatkan anak...xde yang nak anak sakit kan??? Tlg doakan ye semua...



3 comments:

shalimar yusof said...

Semoga Ibu dan Arfan kuat mghadapi dugaan ini..harp semuanya baik2 aje,,,Arfan siht mcm biasa k...

IQ = Iez Qis said...

moga Arfan baik baik sahaja, Arfan kuat....hati seorang ibu memang mudah tersentuh bila libatkan anak.;..huuu

QasehnyaRania said...

in shaa Allah
sama sama kita doakkan buat arfan
arfan anaak yg kuat..
smoga Allah permudahkan semuanya Aamiin