Tabung

03 April 2016

Sambungan Cete Sebelum Ni- Abg Arfan Warded

Aku laki bini memang tido dalam wad je time tu..Yelah dah kol 2 lebih kot..Tak larat da laki aku pon nak drive balik..Mujur kat PPUM ni dia memang sediakan kerusi malas kat setiap katil..So laki aku tido situ, aku tido atas kerusi je smbil lentok kat palang besi katil Arfan... Arfan memang x berbaju la..

Masa mula2 masuk wad tu Arfan memang tido lena lah..Aku angkat dari WC ke atas katil pon dh x sdr apa dah... Lepas tu , doctor dtg cakap nak tolong masukkan biji tu ke dalam balik...Yg bengkak tu sebenarnya doc kata usus dia..Usus tu terjulur keluar sebab lubang x tertutup rapat.. So kiranya kalau depa operate, depa akan operate lubang tu lah...depa tutupkan lubang tu..So usus xkan terkeluar dah lepas tu...

Aku risau sangat takut abang sakit kan...Tp doc kata depa akan bagi ubat tahan sakit time nak masukkan tu..AKu kena tunggu luar bilik...Kat lua tu xpyh cete la aku berdoa mcm2, mintak permudahkan urusan Abg Arfan... Tak lama tu nurse na doc keluar suh amik Arfan..Doc kata dh kecik da bengkak tu masa nak masukkan..Patut Arfan blh tido lena, maybe tahap skait tu dh kurang.. Bila dh siap tu, kiranya ARfan dah bangun tido lah...Bila dh tak sakit tu, adeh...Dia punya bercakap x berenti...Dalam bilik tu ada empat katil, seme ada penghuni..Masing2 memang tutup langsir la.. Arfan jelah yg duk bising bercakap lagi..Tp pndi plak kejap2 buat suara slow..hehe..Pastu suh mama papa diam, pdhl dia yang bising...ekekeke


Mujur dia ok je dgn jarum kat tangan tu..Kena masuk air sebab dh muntah2 kan..lagi pon dia last makan masa kol 6..aku balik keje biasa memang ada sediakan roti untuk dia makan dalam kete..kira yg tu r last...Bila dh muntah banyak, kira kosong betul lah perut dia..Sbb tu kot depa masukkan air.. Lagi pun nak tgk tahap perjalanan usus dia tu ok ke tak..sebab nurse siap suh aku timbang pampers dia tgk mcm mn..


Nak blh ke tido balik si Arfan tu puas aku pujuk hehe...dia duk main2 dgn tangan yg ada jarum tu...duk kiri kanan pusing badan, aku ni risau takut jarum patah ke apa..kang x memasal kena cucuk lagi sekali...Akhirnya pukul berapa ntah dia lena jugak...Tahap aircond kat wad tu aku x tahu bape suhu dia..memang aku rasa mcm duduk dlm peti ais weh...memang aku xleh tido langsung la pagi tu.. Laki aku pon sama..Aku dh la dengan baju penuh muntah da..rileks je..hahaha...


Pukul 6 pagi, aku decide nak balik umah...Mula2 laki aku yg nak balik..Lepas tu bila aku cakap aku nak mandi n tukar baju..Yelah xkan nak biar pakai baju tu sampai ke pagi..Malu lah aku..Nak jupe org pepagi..kang doctor dtg round tgk aku mcm tu hairan plak dia apesal aku x tukar2 baju.. Aku mn de bawak baju pape sebab lgsg x pikir yang Arfan akan muntah..Lagi pn mmg x pk jugak yang aku akan ke PPUM...kalau kat Colombia Asia tu dekat umah kakak aku so blh pinjam baju dia je..gtu lah dalam pemikiran pada awalnya..Tp tulah kata, kita hanya merancang tp Allah yang menentukan..


Aku balik, then laki aku tlg jaga Arfan kat wad sementara..Balik umah  mandi, basuh baju n amik baju2 bajan konon untuk bermalam kat wad la kan...dlm kol 1 lbh aku smpi kat PPUM balik..sebab sblm pegi tu aku singgah umah kakak aku dulu nak tgk Alma mcm mn sbb akak aku ckp Alma menangis, dh minum susu pon dia masih merengek...Dia mencari aku lah tu..Tp bila aku sampai, tgk2 dia tengah tido plak..baru je tido kakak aku cakap, so xblh gak nak minum cap gantung...sedih aku tgk dia..Tp aku terpaksa la...dia x blh masuk ke dlm wad..sbb baby lagi kan...


Dalam perjalanan ke PPUM tu , anak sedara aku call cakap doc gtau dh blh discharge...Huh!! hampeh betul..Haha..aku ni beria la bawak bakul air, susu Arfan bagai, dgn beg je 2jenis..wakaka...Kalau dia call awal sikit xde lah aku beria nak mengemas brg2 ni...kiki..Malu dgn diri sendiri..Konon ingat duduk lama, padahal bape jam tu hahaha...tak pelah ada hikmah jugak..Bersyukur jugak sebabnya Alma lah..Kalau lelama, cmne dgn dia...Dh la mlm yg aku anto tu kakak aku ckp, dia tido x lena.. asyik bangun n menangis..sebab ALma ni mmg jenis kaki cap gantung...Asyik bangun untuk menyusu...Dia nyusu gantung dgn susu botol x sm...Alhamdulillah jugak Arfan x warded lelama..


Dalam kol 4lbih kami setel discharge bagai, balik umah dulu anto brg...lepas tu baru p amik Alma.. Lega rasa..Arfan pon time ni dah aktif balik da...Masa g makan kat kantin PPUM thari tu, MasyaAllah dia punya aktif..aku xtahu nak kata apa...sabar sungguh rasa..Lepas dpt ubat tido, aktif dia lain mcm...adeh...kalau bawak Alma, cmne gaya aku nak layan?? hehe..


So dlm 12jam jelah Arfan warded...Doc bagi 18/4 untuk operation...So skrg ni aku nak kena p hospital tu balik untuk jupe dgn Pakar bius plak...tadi dh call klinik bius tu depa kata kena pegi dlm minggu ni untuk jupe doc bius...AKu ingat nak p ptg ni lepas lunch..Doakan urusan aku dipermudahkan...Sbb tahu jelah kat PPUM tu dia punya parking Allahuakbar memang menguji kesabaran...Aku pegi sorg ni xtahu la cmne..Kalau xde parking memang susah la nak berurusan...aritu aku g pon laki aku tunggu dlm kete, tu pon tempat menunggu xde...memang susah sgt2 la kat ctu..crowded atau kawasan kecik, aku xtahu lah..


Setel bab abg Arfan warded... Tunggu hari pembedahan kecil jelah ni...semoga semuanya lancar,,,

*Takjadi Abg Arfan join Hari Sukan Taska...sebab aku xnak dia terlalu aktif....Operation lambat lagi, xsanggup kalau sakit tu dtg lagi..

6 comments:

Mar Mansor said...

kesian Arfan..semoga dia baik-baik hingga hari operation.lama lagi kan operation

dalila said...

alhamdulillah..arfan dh aktif mcm biase..xyah la join sukan tu mila..sian plak kt die nnt..

IQ = Iez Qis said...

kiranya apa yang doc buat kt arfan? sbb bnde tu mengecil balik ke camne?
bagus doc bg tarikh lagi cepat, rsau jdi blik..

dalila said...

alhamdulillah..arfan dh aktif mcm biase..xyah la join sukan tu mila..sian plak kt die nnt..

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Alhamdulillah Arfan dah discharge..mintak mintak tak teruk dah leaps ni sampai lepas operation..Amin!

Yana MIB said...

syafakillah Arfan...kena godek entry lama u ni sbb xtau cite...risau lak bila baca psl operate² ni..semoga dipermudahkan segala urusan kayy :)