Tabung

07 April 2016

Solid Food untuk Baby Alma

Boleh plak aku terlupa nak share moment 1st food untuk baby Alma..Gambar pon aku tak de amik.. Ish2, x bersemangat langsung mama ni kan nak bgi anak makan.... Aku teruja sbnrnya nak bagi anak mkn, cumanya henpon aku ni gambar dia kurang lawa, lagi pon aku memang jenis x suka sangat amik gambar sbb tu sll je moment2 terlepas sbb jenis mmg x suka amik gambar haha..Kadang amik pon malas nak upload..hahaha...


1st food yang aku bagi kat Baby Alma, puree epal...Aku beli kat pasar malam masa dia genap 6bulan aritu..Sedang elok dia genap ari Jumaat n mmg Jumaat tu ada pasar malam, tu terus p beli.. Aku beli buah epal, pear ( lai ) dan dragon fruit.. Ari Sabtu aku suapkan puree epal...Alma mcm terkejut je, dia memang x makan langsung..Aku xpasti la sbb dia terkejut dapat makan atau sebab rasa epal tu x sedap.. atau sbb bekas yg aku isi puree tu berbau ubat lipas hahaha..


Bila dia x bagi respon kat puree epal tu, ari Ahad aku blend buah pear kuning tu plak... Eh, berselera plak dia..Habis ko dia makan...Aku rasa lah rasa buah epal tu x sedap sebab ada bau ubat gegat.. Aku ni dh basuh banyak kali bekas tu tp still ada bau.. (KORANG ADA CARA TAK NAK HILANGKAN BAU UBAT LIPAS DARIPADA BEKAS MAKANAN? KALAU ADA< TOLONG KOMEN YE!.. TQ) Teruja plak aku bila dia makan buah pear tu ( aku isi dlm bekas lain lah yg xde bau ubat lipas) ... Aku tak ikut pon rules 4days tu...Aku buat 2days je sebab bekalan buah x banyak kan..hehe...

So Isnin aku bagi kat pengasuh buah dragonfruit...Pengasuh kata tak cukup dia makan..Menangis bila habis..Hahaha...Aku bagi sikit jelh..Tp aku tgk macam dh banyak ( bg permulaan bdk nak mkn), rupanya x cukup plak..Kesian dia...Tp mujur la kat umah pengasuh tu, ada cucu dia yg sebaya dgn Alma, cucu dia jenis xnak makan , so buah yg si ibu cucu dia beli tu dak Alma lah dapat..Hehe untung Alma...Rezeki dia.. ekeke..

Esoknya aku bagi lah lebih sikit daripada biasa...Aku cakap la kat pengasuh tu maybe blh bagi 2x kot sbb banyak kan...Bila balik ptg tu aku tanya, non hado 2x...dia hadap skali makan je...Dh habis tu tak nangis mcm smlm , kata pengasuh..hehe...makan banyak rupanya si gigirl aku nih...The next day tu aku beli buah mempelam madu..Memang manis weh...Semalam lah ..aku bagi banyak kot rasanya.. Tak sangka sekali hadap jugak dia makan...So ptg smlm sbb stok aku bg dh habis, so pengasuh bg yg cucu dia punya puree..sbb cucu dia xnak makan...suka lah Alma dpt mkn byk hehe..Tp aku rasa pengasuh ni dia bg puree yg x tapis...Sbb bila Alma iakkk, biji itam dragon fruit tu kua sebiji2...Kalo aku aritu aku, tapis dia jadi biji halus je...huhu...Agak2 bahaya tak eh??


Arini pon aku bagi buah pelam jugak... Arini pon aku bagi banyak jugak... Esok pon mempelam lagi...Lusa baru nak start bagi epal balik....Pisang pon aku bagi gak, xblend pon just lenyek2 smpi btl2 hancur lah...Yang aku lucu kan ALma kalo berak, yang masuk dengan yg keluar balik tu rupa dia sama je..Hahaha..Kalo buah naga tu, jadi kaler pink pastu mempelam plak jadi kuning  dan seketul2 lembik dia kua...hairan sungguh..Hahaha...


Minggu depan aku nak start dengan sayur plak..Aku dh beli labu tu....Then nak bgi lobak jugak.. Dulu masa Arfan aku memang xde bagi puree sayur....Aku ni memang jarang beli sayur..tu yg anak pon xmkn sayur..Haha..Skrg ni Arfan just mkn sawi dan lobak je...ekekeke...Untuk Alma ni aku cuba lah beli sayur hijau hahaha...


Nanti masuk 7bulan baru nak start dengan bubur plak....Lagi pening aku nanti mcm2 bahan nak kena sedia haha..nak pelbagaikan rasa bubur tu...Kena gugel lagi lah..hehe.. Pengasuh kata sedap tgk Alma makan, sbb dia mmg suka mkn...dibanding dgn cucu dia just nak minum susu je...tp badan semangat mcm nak obesiti dh...hehe

5 comments:

IQ = Iez Qis said...

bagusnya Alma suka makan, Qa'id xsuke makan puree langsung! adehhh..stok puree buah byk tapi dia suke makan cereal dgn bubur je...buah2 tolak...huhu..

mila nak tak puree tu? sume still dalam frozen..nak bagi Alma sbb memandangkan Alma suke makan...serius ni!

Suria Lekatlekit said...

memang excited bila kali pertama bagi anak makan.. rindu nak suap anak makan macam dulu. sekarang anak saya makin besar dah jadi picky eater

Diana Rashid said...

cer sapu cuka makan kat bekas tu..biar dalam 4-5 minit kemudian basuh cam biasa..rendam dalam air yang campur dengan soda bikarbonat pun boleh jugak..

dalila said...

utk petua nk hilangkan bau lipas tu xtau..biasa sy rensdam ngan sabun je pastu sental sket..
bagusnye amna selera mkn..klu bdk cmni, kite pun semangat nak masakkan mcm2..seronok tgk die mkn..

Nadia Johari said...

anak kita 23hb haritu baru 6 bulan..tengah pikir gak nak bagi makan apa..hehee