Tabung

12 September 2013

Rasa Yang Sama

Selamat pagi...

Sudah beberapa hari berita mengenai bayi 6bulan yg koma kerana didera oleh si pengasuh kita dgr dan bace samada di tv ataupon di dada akhbar..Sungguh pilunya hati aku sebagai seorang ibu..Sangat memahami apa yg tersirat dan tersurat yg dialami oleh ibu bapa bayi terbabit..Ya Allah kejamnya hati seorang ibu lain yg tergamak melakukan perkara tersebut..Apa yg bayi 6bulan tahu..Kenapa begitu hitamnya hati si pengasuh itu..Kerana xsuka kepada kedua ibu bapa bayi tersebut, dilepas geramkan kepada bayi itu..Ya Allah..jauhkan aku daripada perasaan hati hitam sepertinya..

Pengasuh itu juga seorang ibu, tidakkah dia merasa kesian kepada bayi tersebut..Kenapa bayi yg berusia hanya 6bulan diseksa..Sampainya hati beliau..Apakah yg beliau rasa jika anak beliau juga diperlakukan begitu..Kenapa beliau tidak letakkan diri beliau di situasi ibu bayi tersebut..Subhanallah..Kejam..Kejam.. Sangat kejam..Semoga beliau diberi pengajaran yg setimpal dengan apa yg beliau telah lakukan.

Wahai sikecil, kami ( si ibu2 sedunia ) mendoakan agar kamu kembali sihat seperti dulu..Bangkit dan lawanlah kesakitan yg engkau sedang alami itu. Kami ingin melihat kau kembali tersenyum sayang...Lawan sayang..Kami tahu kamu sangat kuat..Kembalikan senyuman kepada kedua ibu bapa mu yg sedang menunggu mu..Ya Allah, engkau berilah si kecil ini peluang untuk membesar dan melihat dunia yg telah Engkau ciptakan ini Ya Allah..Amiiinnn...

============================================================================

Berita mengenai kanak-kanak yg berusia 2tahun yg meninggal kerana dilanggar oleh kereta yg diundur oleh abangnya yg berusia 4tahun..Ya Allah..berita ke dua yg sangat menyayat hati aku..yg membuatkan ak menangis lagi sekali..Ya Allah..siapa yg patut dipersalahkan di dlm hal ini? Ibu bapa mana yg tidak sygkan anknya..Mungkin ada hikmah disebalik yg berlaku.Hanya Engkau yg mengetahui segalanya..Semoga ibu bapa kanak2 tersebut tabah di dlam menghadapi dugaan ini..

1 comment:

mOoN said...

berita2 ni sungguh perit diterima.. airmata murah je mengalir... :(