Tabung

15 February 2015

Berguling dia mengaduh sakit

Aku tak tahu apa yang tak kena dengan Arfan...Dh 3,4 hari dia mengadu sakit perut.. Tengah2 main tu kan tetibe dia berguling2 sambil pegang perut, siap cakap..aduh..aduh..aku ambik dia, urut letak minyak TYT....elok sekejap..Dia sambung main balik..Tak lama lepas tu dia sakit balik....Aku kesian tgk dia mcm tu..Dia kecik lagi tapi sakit perut mcm org tua..Mujur dh pandai jugak cakap sakit..Kalau tak, mesti aku pelik tetibe je nangis..

Nak kata kembung, perut dia lembut je tak keras,..Aku buntu...Dalam sehari tu banyak kali jugak la dia mengaduh sakit tu..Aku cuma blh buat urut dan letak ubat jelah...Dan aku perasan sebenarnya dia dh berak sembelit agak lama, hampir sebulan....Kan sblm ni aku penah cete pasal yg dubur dia mcm terkeluar tu kan...Skrg ni mcm dh kurang sikit terkeluar tu.... 


Tp kan masa aku balik kampung aritu, aku ada belikan jus prun....Memang skrg ni tetiap ari aku bagi dia minum..Dia pon suka...Tp tak menjadi pon, dia tetap jugak berak sembelit..Najis keluar sikit2... Tapi semalam dan kelmarin...Aku perasan najis dia dh lembut sikit tp kaler hitam...Perkara normal ke tu?? Hitam sangat...


Then arini, aku memuatkan staus tanya pendapat kawan2, pasal sakit perut Arfan tu...Tetiba ada sorg kwn ni dia share pasal anak dia..Anak dia pon penah sakit perut macam Arfan tu...Dia bawak p hospital, doc siap xray bagai..Then nampak najis anak dia terkumpul...Akibat drp sembelit kalau x silap aku..Najis dia x keluar sepenuhnya...So usus dia bengkak sbab tu anak dia kerap sakit perut.. So aku takut kalau2 Arfan alami benda yang sama..Aku takut kalau benda lebih serius akan berlaku.. Aku taknak apa2 jadi kat anak aku..


Kalau lah pegi klinik gov kan, agak2 dia akan xray tak? kalau kita mintak dia akan buat tak?? Aku takut kalau2 usus anak aku pon bengkak..Allahuakbar..Nauzubillah....

Petang ni lepas habis keje, aku nekad nak bawak dia p klinik...Tp xtahu lah blh xray ke tak...sebab xray biasa opis hour je kan..Hurm, kita tgk dlu kata doc mcm mana arini..Aku yakin mesti doc suh tgk 2,3 ari dulu mcm mn....Sedangkan anak aku dh tanggung sakit dh 4,5 hari..mcm mn??

YaAllah, sembuhkan lah anak aku..Permata hati kesayangan aku dan suami :-( 

20 comments:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam Mila,
Ya Allah
lindungilah Arfan
smbuhkan & hilankan segala kesakitan anak kecil ini AMIN
Mila kena kuat ok
Yang penting ambil tindakan cepat tau
jumpa doctor

adk dayah said...

hope semua dalam kesejahteraan :) moga allah bagi kesembuhan kepada arfan..dun worry yer :)

Julia Johari said...

Ya Allah...bila baca entry ni ada info yg ju baru tau...rupanya kalau anak sakit perut berpanjangan sembelit najis x keluar habis...subhanaAllah...arfan cepat sembuh ye nak...risau

Kathy R'bain said...

najis hitam tu najis lama kot..ok juga bawa cek sis..

Nao Mei said...

Tak boleh biarkan je dik..kalau dah mengeluh sakit macam tu memang sakit bebeno lah tu...

Maria Firdz said...

moga takde apa-apa yang memudharatkan...

NaZiRaH @ Ezyra said...

Takut juga bila baca pndapat org yg ada pengalaman. Better sis p cek. Takut makin truk. Klu sis kja g jer swasta. Scan x sampai rm50 saya rasa. Tq juga utk info ni. saya pun baru tau.

1 lagi mealshake shaklee sangat bagus utk budak2 sembelit.klu sis nk blh contact saya.

Syafiq Specki said...

SALAM DAN HI , ANDA BERADA DI SENARAI TAGGING SAYA UNTUK MENYERTAI 'IPHONE 5S GIVEAWAY BY SYAFIQ SPECKI' JEMPUT SERTAI DAN MENANGI HADIAH LUMAYAN INI . ---> KLIK SINI UNTUK SERTAI<---

At-Tarmizi said...

Salam singgah =)

seronoknyermelukis

hainom OKje said...

Siannya ....kalau okje pun risau tu...Insyaallah tak de pape. Pikir yg baik baik jer.
Sebab jus prun tu mungkin najis jadi hitam kot. Ke susu tak sesuai MH...

Diana Rashid said...

Risau pulak satya baca,..bunyi cam serius tu..semoga tak de apa2..anak saya pun kerap sembelit..lagi2 kalau minum milo..

Diana Rashid said...

Risau pulak satya baca,..bunyi cam serius tu..semoga tak de apa2..anak saya pun kerap sembelit..lagi2 kalau minum milo..

Dunia Zumal said...

Moga Arfan sembuh cepat... Kesian kat Arfan...

Dunia Zumal said...

Moga Arfan sembuh cepat... Kesian kat Arfan...

irra yyan said...

Da bg yakukt?

irra yyan said...

Da bg yakukt?

kehidupan sihat said...

salam perkenalan :)

afzalsukasuki said...

try la tanya doc pakar kanak2. harap Aryan xde apa2 la ye. Anak saya pun macamtu tapi aktif mcm biasa. doc kata xde pape

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Insyaallah akan xray mila.
Ceritalah yang macam cerita kat entri tu pada doctor tu nanti.
Kalau saya, memang saya akan XRay.
Kalau berlaku sakit after office hour, kene pergi unit kecemasan kat hospital berdekatan.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Refer entri bawah ni..

Bengkak usus.