Tabung

04 February 2015

Bila Arfan Dah Pandai Bercakap dan Mengajuk

Alhamdulillah..itu je yg mampu aku ungkapkan / ucapkan..di usia 1 tahun 10bulan Arfan dah paham no dalam Bahasa Inggeris...Aku sebenarnya saje2 nak ajar dia mengira dlm BI, so aku sebut la tp bila aku sebut one, dia sebut two..bila aku three, dia sebut four...begitulah seterusnya...Masa tu hanya Tuhan je yg tahu mcm mn perasaan aku..Cepatnya aku rasa anak aku pickup nombor...Alhamdulillah.

Tapi kalau dlm BM dia x mahir lagi...hanya tahu seput empat, satu, sepuluh je hehehe...Takpe amik masa sikit je lagi....Kalau ABC pon ada yg dia blh sebut, ada yg masih pelat, ada yg dia senyap terus sebab susah sikit nak menyebutnya hehehe..Tapi kalau tgk riak muka dan mulut dia semasa menyebut huruf2 tu kan rasa nak cium2 je..Hahaha, senget2 mulut, muncung2 bagai..siap mata tu kecik besar...dgn mimik2 muka sekali Hahaha..comel sangat tau!! Geram2....


Kadang tu kan dia duk main sorg2 pon dia membaca ABC sorg2..tapi xde lah ikut turutan, ikut dan dia lah nak sebut apa pon..Haha..Tapi aku tahu dia tengah mengira dan membaca..ekeke... Alhamdulillah...Anak aku membesar dengan sihat dan baik..



Semalam kan, lagi aku rasa gerammmmmmmmm sangat dengan dia....Aku saje nak tengok reaksi dia mcm mane kalau aku ckp ada baby kan...So aku ckp lah, Arfan, nak baby tak?? Arfan nak adik tak?? Tahu ape dia buat?? Dia sebut baby, baby lepas tu dia lentokkan kepala dia kat perut..AKu macam... Aik? dia ikut sape buat mcm ni? hehehe..pdhl baru pestime aku tanya dia pasal bb smlm..Amboiii pandai sangat tau.....cerdik btl...Tak sangka dia blh bg reaksi mcm tu Hehehe..Nak tergelak je..X putus2 dia sebut baby, baby...sambil pegang perut aku..Aduhai anak..bijak nya kamu. Nanti dh jadi abang harapnya dpt lah kamu jaga adik kamu baik2 ye..Dengar cakap mama ye..


Pada usia ni jugak si Arfan ni suka sangat mengajuk bila org bercakap tau...Tapi dengar ayat yg blkg2 jelah hihi...jatuh, jadi tuh..tumpah jadi pah...hehehe..banyak benda da dia blh sebut. Alhamdulillah...Kalau org pukul dia, dia akan balas balik.Kalau org tu buat lagi, dia pon akan balas balik...sehingga lah org tu stop baru dia stop...Dia pandai protect diri dia..Aku rasa sebab ni lah aritu ada cikgu cakap dia pukul budak sebabnya budak tu buat dia dulu..so dia balas balik...bagus jugak dia mcm tu..xde lah asyik kena buli nanti..Harapnya dh besar nanti dia mampu protect ahli keluarga / adik beradik dia plak..hehehe ( Jauh mama berangan )

6 comments:

Haffizul Iskandar said...

Hehehhe. Dia tak sabar nak ada adik tu. Hehehe.

AMIIZAA said...

cutenyaaa arfan bijak ni:)

Jari Manis said...

kalau budak2 tecik dah mula bercakap sis JM suka menyakat...suka dgr keletah dorang

Emma Diana said...

Alololo , omel nya , berapa dah umur baby ni sis ?

jemput singgah

http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/cpc-1.html

Diana Rashid said...

Entah2 betul2 dalam tuada baby..sebab tu dia lentok2 kepala kat perut..heheh

mama 3farhanah said...

wah, anak omputih ni. Budak-budak memang cepat tangkap apa yang kita ajar