Tabung

05 August 2016

Kecewa Dengan Abang (Sukan Taska Sicomel)

Pagi ni bangun awal..
Excited Nak tengok anak main sukan..
Walaupon tahu anak Dari rehearsal dah buat pangai..
Tapi aku gagahkan jua, arapnya dia ok bila ari kejadian..
Semalam sampai banyak kali aku terjaga..
Risau takut terlajak tido punya pasal..

Pukul 6.30 aku mandikan Arfan..
Tu pon berdukung bagai..
Masuk bilik air buat perangai dulu..
Pujuk2... Baru mandi..Pukul 6.50 aku keluar rumah..
Tengoklah excited x aku??
Anak Dari dalam kete dah menunjukkan tak minat Nak bersukan..
aku suh pakai kasut dia taknak..
Sampai Kat padang, tgk masih xde org..padang pon gelap lagi..
Yang Ada cuma cikgu2 je tgh buat persiapan akhir..

So aku decide pegi Petronas dlu beli air Dan roti utk sarapan, konon2 Nak buat pujukan si teruna,
Lepas tu terus pegi padang..
Masa turun kereta,mood masih ok..
Dia nampak padang n nampak cikgu, trs dia xnak jalan..
Aku pujuk lagi..
Org paling awal weh sampai..malu pon Ada sbnrnya...

Taklama tu cikgu Datang ajak pegi kt khemah dorg..Tapi dia xnak..Datang cg sorg ni trs dia ikut.
Aku mmg perasan, hanya dgn cg ni sorg je yg dia Nak..
Kalau cg lain langsung dia xmau..
Aku rasa ramai cg x suka lah..aku nampak..
Nampak Dari gaya Dan perbuatan cg terhadap anak aku..
Aku sedih..tapi aku kuatkan Hati..
Aku tahu anak aku mmg kuat merajuk..
Dia xsuka org yg suka marah2, dia x suka org yg suka meninggi Suara..mayb cg annoying dgn pangai dia..

Makin lama dah Makin ramai yg dtg..
Aku tgk dia Dari jauh..Dia nampak aku dia nangis.
Aku x terpikir pon Nak menyorok bagai Kan..
Aku biar jelh tgk je dia Dari jauh tu..
Aku nampak dia nk dtg kt aku, tp cg cpt2 ambik ltk dlm barisan..
Mmg aku nampak dia mcm bersendiri..
Dia x bergaul..Dia mcm x suka jpe kwn rmi2 mcm tu..aku hairan sungguh..

Masa perarakan perkenalkan kotinjen pon dia nangis,takmo jalan, cg Tarik dia..pimpin dia..
Last2 lps perarakan tu cg anto dia dekat aku..
Aku layankan dlu lah..bagi dia makan.. Minum air..pujuk2 dia..
tapi tak makan Saman gak. Dia tetap xnak masuk baris.

Sebelah padang ad Taman permainan..Dia Nak pegi ctu..
Puas aku pujuk masuk baris, dia xnak, dia buat lembik..
Aku sabar semaksimum mungkin..
Aku bagi dia main Taman dlu sbb game belum start..
Syok dia main..


Lepas tu giliran dia utk main Kat padang..
Aku duduk sblh dia konon Nak bg smgt..
Tapi dia tetap xnak..
Bila hampir2 Nak smpi giliran dia..
Aku masih usaha jugak, tp sayang..
Cg lgsg x bg dia peluang Cuba..
Tanpa dia Cuba, dia terus gantikan dia dgn budak lain..
Aku sangat2 kecewa..aku sedih..
Serius aku xtahu Nak kata apa, aku rasa aku Nak nangis..

Terus aku ajak Arfan balik..aku xbagi dia main Taman..
Aku Nak nangis weh..xkan Nak nangis dpn org..
Cepat2 aku ajak dia pegi Kat kereta..
Memang aku Marah dia dlm kereta..
Aku bayar tau Nak main sukan tu..
RM70.. Apa aku dapat?? Baju sukan selai je..


Ada cabutan bertuah tp aku xtunggu pon..
Mood aku dh xde Nak tunggu lelama..
Aku kecewa dgn anak aku, Dan paling aku kecewa sebab cg xbagi dia peluang..
Kalau dpt skali pon xpe da..ni lgsg..belum main lagi, dia dh tolak Arfan ke tepi..
Hati seorang ibu wehh..
Bagi korg mgkin remeh sb korg bukan ibu..
Tunggu lah anak2 korg nt cm ne..

Smpi menulis ni rasa kecewa tu masih Ada..
Ptt ke aku hukum Arfan?
Aku xnak da manjakan dia sangat..
Aku xnak da ikut cakap dia jer..
Aku xtahu ape ptt ak buat nk bg dia dgr ckp aku Kalo kt tmpt org ramai mcm tu..

Tp...
Kakak aku ckp dlu anak dia dua org pon mcm tu.
Xnak main sukan, last2 blk mcm tu je..
Aku ni terlebih emosi ker??

Ntah la...

Ak cme kecewa sb dia x diberi peluang jer..tu jer.kalo dpt sekali pn dh ok..ni lgsg trs tolak tepi..

Taun dpn mmg aku nekad xnak da bg dia join sukan Kalo mcm ni gaya dia.. Maybe dia ikut jejak aku jenis x suka bersukan...hurmm.. Tp msa tadika aku suka je join sukan sekolah.huhu.













3 comments:

Puan Wawa said...

SABAR Mama..

adianiez AIDA said...

Alahai syg...
Sabar ekk mila.
Semangat dia lom dtg lg tu.
Samada malu, xde mood, x minat... mana2 satu.
Tapi jgn ikot kan sgt. Pasni mila kena bwk dia bersosial lebih.
Build up confidence dia...
Slowly. Akan amik masa. But sabar dan doa.

Mila Hilas said...

Kak Aida: itulah..mayb Salah sy jugak sbb xpnh bawak dia bersosial selama ni..tp mslhnya Kalo keluar pegi umh org xknl, elok je dia main..xde pn malu..

Xtahu lah Kenapa jd mcm tu..mengada Sgt Nak org Lyn dia je..pdhl kwn2 ad je.tp sy agak dia takut dgn cikgu..sb biasa lah cg kn msti ad mrh2 kn, cg pn mst ad tgi sore, dia xblh Macam tu, dia Mula r nk merajuk klo org mrh atau push2 dia.