Tabung

15 February 2011

cerita Benar

Assalamualaikum..

arini aku nak cete pasal 1 kisah benar ni..kisah hantu.seram gak la aku bace cete ni..ending cete dia tu..agak menyayat hati la kan..sebab membabitkan soal nyawa..sedih sgt..harap korang enjoy dan amik iktibar drp cerita yang akan aku kongsikan ni yer.. sebenarnya cete ni aku dapat dri kwn aku.. emel by emel dia send.so aku rasa aku perlu kongsi ngan korang tu aku buat entry pasal ni arini..enjoy yer.!!


 *************************************************************************************
    9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara
    pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb

    kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn
    kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet
    world [kalo korang tau la].

    Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt
    bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan
    je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke,
    pelik, rimas, takut semua ada.

    Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya
    byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free
    la....[?]
    Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk
    katanya...
    Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt
    tingkap blk atas.

    Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas
    brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk
    tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first
    kena.

    Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut.
    So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup].
    Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye
    tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt
    sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah
    bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu
    sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi
    org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket
    [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu
    smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm.
    Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

    Mlm tu kitorg kna lg teruk.

    Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk
    sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape
    lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun
    xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs
    Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2
    ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk
    blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah
    kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute
    dlm bilik? Ahh suda...
    Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh
    selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what?
    ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau
    hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

    Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg
    pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak
    tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb
    nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak
    sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar
    umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg
    pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

    Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang
    ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau.
    Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak
    restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua
    xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau
    trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n
    kunci motor.
    Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk
    pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn
    ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor
    kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu,
    Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil
    babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk
    muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk
    trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran
    hakim!!!!

    Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk
    ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12
    lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt
    tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt
    atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+
    koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt
    dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g
    bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu
    bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr
    tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik
    jek xpatah.

    Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt
    dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb
    ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah!
    Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya
    memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

    Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak
    kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp
    c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya
    xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru
    betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

    Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg
    lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb
    takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu.
    Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain.
    Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

    Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde
    ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak,
    Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg
    try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde
    org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu
    dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang
    tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai
    meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg
    sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim
    ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon
    antara kitorg brckp....smp subuh!!

    Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat
    berdebar-debar. Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu
    umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni,
    memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu
    aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu
    dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn
    umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi.
    Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah.
    Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling
    berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call,
    katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya.
    Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call
    no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

    Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk
    melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya
    kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g
    hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform
    yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah,
    takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital
    klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg
    kuat ckp yg hal ni x abis lg.

    Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius
    parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something
    else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni
    x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air
    mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni
    da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole
    brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah.
    Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg
    dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon
    kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt
    tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu
    parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah
    alam.

    Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe.
    Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan
    sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg
    jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali
    org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik
    salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik
    keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu
    blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2
    naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk
    muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50
    jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

    Aku demam 3 hari.

    Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

    Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn.
    Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb
    sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu
    rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh
    da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh
    kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati
    aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau
    tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt
    jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta
    tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi.
    Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus
    xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne
    dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln
    bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

    Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia
    jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili
    dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin,
    kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg
    lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia
    roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe,
    kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

    Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt
    abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn
    ingat ko smp bebila...al- fatihah

    Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap
    kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last
    kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada
    sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310




so ape korang rasa lepas bace cete ni? ada ke yang bace time tgh mlm buta ni?? mesti korang duk tgk2 je kat tgkap umh korang kan...xpe2..ni cete dah lama pon.tp stil boleh amik pengajaran dari cete ni..xtahu la skrg ni ade lagi ke x org yg duduk kat umh tu.... haaa ni lah pic umah yang dikatakan 'keras' tu..penah nampak x??jgn cube2 nak pegi selongkar yer hehe....




 seram x ? seram x? hehe ..korang nilai lah sendiri yer..ade ke skrg ni org nak sewa umh besar cmni 50ringgit jer?ahaks...


  

  

   

15 comments:

mary ann ;) said...

wuuu..saya baca sampai habis cite nieh..haihh, seram pun ada..naseb baik sy baca siang2 je nieh..huhu

Cik Cammy Lia said...

hehe bgs2..kalo x x bergerak g mane2 la kan.

nur aisya humaira said...

panjg giler wehh...hak2...tk abih bace...

Cik Cammy Lia said...

bace lah smpi hbs..ko ni aisya... sedih lah cete dia.ko x teruja ke

topimagine said...

nengok rumah pon dh tau bper bnyk penunggunye.. hahahaha

Cik Cammy Lia said...

hehe tuh la pasal..menakutkan btl

Hafidzah Hafidz said...

wa la wehhhh~ seram kot mah nih hoho..wuu wuuuu~

Cik Cammy Lia said...

fizah : haa tahu xpe..mlm ni jgn mimpi lak ea ahaks

THE LEKAT LEKIT STORY said...

yg salah owner tu.. tak baik dia rahsiakan hal sebenar smpai mengundang kejadian tak di ingini pd penyewa.. sepatutnya dia buat sesuatu dulu utk menghalau makhluk yg menumpang kat situ sebelum sewakan pada org. stp apa yg berlaku ada hikmahnya.. kejadian di ganggu ni sy selalu alami lebih2 lg kalau tak sihat. tp x serius.. sbb maybe kerap sgt so kdg2 blh lawan lagi.. tp kalau serius mcm ni.. huhuhu.. den pun kocut jugak. apapun pengalaman anda memang mengerikan

midOri's said...

serammmmmmmmmmmms!!..huhu

E.d.Y said...

ada nampak hantu kak limah la kat tingkap tu..hehe

unknown girl said...

meremang bulu roma saya..sumpah
sssssseram..
al-fatihah buat sahabat2 anda ..

unknown girl said...

meremang bulu roma saya..sumpah
sssssseram..
al-fatihah buat sahabat2 anda ..

Cik Cammy Lia said...

lekat lekit : tahu xpe.xbaik kan owner umah tu...boleh dia x ckp pape sal umah tu..smpi hilang nyawa 2 org...dia mmg ptt disalahkan huhuhu...

midori : tahu xpe..bace tgh mlm ke?hehehe

edy : xde pon.sebab bace kat opis hakhakhakahk...

unknown girl : yerp.. mmg seram kan..

paranoid"nasir"android said...

haish.mcm ni pun ade ek?.ganas sungguh gangguan nye.kene bawak pengamal ilmu paranormal dr seberang nih.hmm.