Tabung

05 October 2015

BabyAlma - Lawas Sungguh

Beberapa ari cuti update..rasa nak menulis sangat2.. nak cuba masukkan gambar, tp xtahu lah henpon dh sekian lama x leh masuk gambar..Bila klik kat gambar, xkua pape kat kotak entry ni..kosong..kosong.. ada sesapa pnh jd mcm ni tak?


Ni kisah babyAlma...skrg dh usia 12hari dia melihat dunia..Setakat ni masih x banyak karenah..Hidup dia banyak tido jer..cme sehari dua ni..pepagi buta dlm pukul 1pg mcm tu dia akan membuang..Lepas dh membuang tu dia xkan tido..Macam semalam, 2jam jugak dia bjaga..dari jam 1 hingga 3lbh..Aku dh ngantuk sgt rasa..last2 mak aku bangun amik babyAlma dan bwk p tido ngn dia hehe..boleh aku tido smpi pagi..Ahaks...sedar2 dah pukul 6lbh..Abg Arfan pon dh bangun...Lena btl tanpa gangguan...ekeke..malam ni tak tahu lah dia berjaga ke tak..Tp mjr jenis dia bjaga dia x nangis, cme tu lah terkial2 je tgn dia..mata bulat terbuka..hihihi..pp labuh..geram sggh..


BabyAlma kuat membuang...dlm sehari banyak kali gak dia memberry..pagi tadi baru basuh berak, tgh nak salin pampers, blh plak dia sambung berry atas tilam.. habis kena tilam dia..Mujur ad byk tilam kt umh ni..boleh tukar2.. Tgh memberry tu,muka dia mcm x bersalah je..Sedap je dia meneran..hehehe..geram btl...


Lagi satu peel BabyAlma ni, kalo dia memberry siang ari, walau penuh pampers pn elok je dia tido lena..selagi x kejut selagi tu dia tido..tp cbe kalau tgh malam.. berry sikit cenoet pon dia akan bangun dan xkan tido balik smpi lah dah kne basuh, dh tuko pampers, nyusu balik baru tido..pangai sape lah tu kan? hehehe..


AbgArfan plak mujur baik2 jer..Dia xkisah pasal papa dia.Bila tanya, dia kata papa work..Alhamdulillah..Dia tu kalo ad dpn mata je xboleh berenggang..Kalau dh xde dpn mata, elok je dia berdikari..hehe.. Alhamdulillah..tak susah pn nak jaga dia.. cuma jangan ada kwn bermain yg sukar di kawal, memang dia xkan dgr ckp kalau dh main..Kalau dia sorg2 kat umah ni, baik je pangai...memang budak mcm tu kan?


Semoga aku cepat sembuh lukanya..sebab x sbr nk uruskan anak2 sendiri..Agak2 bape lama ye jahitan ni nak elok? Aku x berani nk tgk pakai cermin..hehehe...

8 comments:

Asha Lya said...

Syukurla ank2 sis x byk karenah kan...

Diana Rashid said...

banyak entry terlepas la..sampai awak dah bersalin pun tak tahu ni..tahniah ye untuk baby baru tu..selamat berpantang jaga diir baik2..saya selak2 entry lama jap..heheh

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Hari tu jahit berapa degree cammy?kalau 3rd degree lambat sikit nak eloknya..tapi selalu rendam dengan air suam garam n asam keping..insyaALLAH cepat kecut n cepat elok..try k..Baby Alma takde kuning ke dear?sbb baby akak kalau jenis kuat tido n kuat buang dulu, diorang tgh kuning..kena rajin kejut n bagi susu k..tapi kalau takde kuning takpelah..Alhamdulillah..

Mar Mansor said...

Lamanya dia tido mila..baby akak 1 jam sekali mintak susu..

Hamelia Hamid said...

Mane cite bersalinnye yunk? X sabar nak baca h3he..
Owh awk bsalin normal gak eh,,.tahniah tau,,, luka tu kalau 1st dgree tear mcm sy rasenye dalam 25hari ni dah tak rasa apa dah...mcm dah sembuh sepenuhnye,,,(check dlm buku klinik kita bhgian F - perihal bersalin) ada doc tulis komplikasi bersalin...awal2 pun xde rasa sakit da...

adianiez AIDA said...

Ingat lg dulu kalau ijat memberry, dia x kan diam selagi x tuko drypers tau. Aduhai...
A'ah la xde citer bersalin lg :-)

IQ = Iez Qis said...

Huhuhu...elok la tu kuat memberry, heee...

Jahitan selalunye elok dlm 9hri...tpi bergantung jugak...IQ pun xbrani nk tgk crmin mse mle2nye...tpi skrg da brani sbb jhitan da xde. Da hilang...heee

Maria Firdz said...

Alhamdulillah.. Gtu lah baby dalam hari kan..