Tabung

23 October 2015

Pengasuh

Ni perihal pengasuh..Sejak dari dalam kandungan lagi aku dh riki2 pengasuh utk BabyAlma..Tp hampa..skrg ni pon ak tgh pening lagi sebab masih xde sape yg sudi nak jaga anak aku..

Tadi aku wasap sorg adik ni..Dia baru 7bulan kawen..Belum ada anak..Ada sijil taska..Baru nak stat jaga budak kat umah..Bila ditanya price.. dia amik 400..Adeh menggigil jugak aku..pening aku memikirkan..Macam mana nak membayar dgn harga mcm tu..Bukan nak merungut yer..Jangan salah paham..


Tadi jugak ak foloup dgn taska yg aku anto Arfan tu..tp still xde kekosongan..katanya cg utk jaga baby kekurangan..aduh..lagi aku pening..Aku ingat kalau setakat sebulan je boleh la pejam mata byr yg 400 tu..tp ni taska pn xleh nak bg kata putus.. Kalau tiap2 bulan nak membayar 400 tu, jawabnya xmkn, xbergerak lah kami..hehehe..Yelah mungkin bg yg berduit rasa 400 tu standard harga la kan..nt mesti ad yg ckp, ok lah tu pengasuh xjaga rmi budak, taska rmi budak nt tak terjaga..mcm2 lah keyboard warrior nt ckp. hehe..


Kalau mampu, memang aku x cakap ape..tp harapnya ada lah rezeki utk babyAlma.. kesian plak tgk dia..smpi skrg xde org nak jaga..yg ada plak agak mahal plak..dulu pengasuh Arfan amik 300 jer..skrg ni pengasuh tu dh jaga budak lain tu dia xnak da amik babyAlma..sadis kan? huhu..sabar jelah..


Rasa mcm nak amik cuti tanpa gaji..tp sape nak bayarkan hutang2 ak dlm payslip tu? hutang saje dah lebih separuh gaji, mcm mn? hehehe..Kalau lah dpt rezeki terpijak kan, memang aku amik cuti tanpa gaji, then buat keje menjahit jer..doa2 kan ye ad rezeki terpijak utk aku dan keluarga. hahaha..



9 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

alahai...mahal bebeno sampai 4 ratus...harap ada la yang boleh jaga bby alma nanti..

Allene typicalmommy said...

bila nak beranak no3 ni pun lin fikir pasal duit nak bayar bs gak... gigil nak bayar untuk 3 orang. Dah jadi WAHM ni, tenang sikit. tpi, still gigih cari duit. Area putrajaya bukan dah RM450 ker? sbb member pun range gitu....

Mila Hilas said...

sis aida : ntah la dh lama xanto kt pengasuh xthu rate harga mcm mn skrg utk bb..dh naik lah tu..zmn arfan ritu cuma 300/ 350 jer..huhu..


allene : best la dh xpyh pk pasal pengasuh..huhu

Cik Tie said...

Bayar tuk pengasuh pun dah Rm 400. ni belum masuk bayar menda lain. mahalnya rasa..

Mar Mansor said...

Mahal tu 400.rate harga sekarang macam tu ke? Cam tak berbaloi pulak nak kerja.semoga baby alma cepat2 dapat pengasuh

adianiez AIDA said...

mahal sgt rm400 tu mila! cekik darah.
rasa nyer masih maintain rm300 + kalau jaga baby di rumah.
even di taska pun rm300 +.
teruskan mencari dan berdoa ekk.
adalah rezeki terbaik utk alma.

Suria Lekatlekit said...

bila dah ada hutang nak tak nak kena jugak kerja tapi upah pengasuh mahal yarabbi.. Tapi tu la kang hantar kat tempat ramai budak macam2 pulak jadinya. Insya Allah.. mohon Allah permudahkan pencarian pengasuh yang baik & dgn yuran yang berbaloi

Wa said...

Sorang je dah 400..kalau anak kembar macam manalah agaknya kan?Moga Mila jumpa pengasuh yang sesuai nanti..teruskan mencari , insyaAllah..akan jumpa nnati pengasuh yang sesuai. Salam kenal n done follow sini.

IQ = Iez Qis said...

IQ baru dapat pengasuh masa pantang hari tu. 350 byrnye...dkat dengan rumah...tpi still rsau nk hntar...first time kn...huhy