Tabung

01 October 2015

Adik Baby Dah Ada Nama

Syukur Alhamdulillah adik baby dah ada nama rasmi da..Papa nya baru balik mendaftar di JPN Dungun..Sebelum ni aku ada masalah nk dftr nama anak sebabnya aku terlupa nak bawak balik sijil kawen. Bila tanya kawan husband ak yg keje JPN pn dia kata kena wajib ada sijil kawen tu kalo nk dftr nama anak..aduh..lecehnya..


Kami dah resah da..sakit ati pn ada jugak..kenapalah buat peraturan leceh macam ni..suami terpaksa balik Putrajaya semata2 nk amk sijil kawen tu..kalo Putrajaya tu sebelah kg je xpelah jugak.. banyak pembaziran blh berlaku kat ctu.. Memang suami dh tension da. sebab xtahu nk buat cmne..


Kalau dia blk Putrajaya nk kne bawak ic asal aku, buku pink asal aku, dh tu cmne aku nk guna nanti..Kalau nak suh dia pos je sijil kawen tu, nt sape plak nk p dftr nama anak tu...Kalau blh x nak la menyusahkan sesapa..Laki ak mmg gtu..selagi dia mampu buat, dia nk buat sendiri...Kang kalo terlebih hari kena denda plak..Memang hampir bergaduh la aku ngn laki ak bila dh tension dgn benda remeh2 ni..haha..


Nak dijadikan kisahnya, kakak aku kebetulan pegi JPN sbb nak buat ic dia.So alang2 tu dia tlg tnyakan kaunter tu kalo guna kad kawen je boleh ke x..So org kaunter tu tanya lah anak no berapa..Bila ckp anak no.2 dia kata boleh je guna kad kawen..Allahuakbar.Lega sangat2 aku dgr bila kakak aku tepon bgtau hal tu...Mujur lah ada budi bicara dalam hal ni..Kalo anak 1st memang dorg xleh trm..Alhamdulillah. Allah permudahkan jalan untuk kami suami isteri.Syukur sangat2..taktahu nak ungkap cmne..hehe...


So pagi td awal2 pagi lagi laki aku dh pegi JPN bertemankan ayah aku sb laki ak xtahu sgt jln nak p sana..Bertemankn juga encik bujang..Dia skrg ni memang pantang..nak mengikut je..Pantang dgr papa dia nk keluar, mmg berlari2 p kat kereta...hehe..macam mana lah nt papa dia tgl 2bln..Risau plak aku...Kdg bgn tdo xnmpk papanya, menangis mencari mana papa..


Kisah di JPN, buat surat beranak skjp jer dh siap..cme mykid xboleh nk buat sb amik masa lama smpi 3bln, so laki aku decide baik buat kt Putrajaya jer..Lagipon, yg paling penting urusan pendaftaran dah selesai :)


So nama rasmi untuk babygirl , NURUL ALMA SHAMEENA BT MOHD SALIHIN. bermaksud cerdik/terpelajar, cantik.Semoga membesar seperti makna namanya dan menjadi wanita solehah..


Kehadirannya memang aku x jangka langsung sebab ak memang duk ingat baby boy....Masa lahir, nurse suh teka pn ak cakap boy..tp bila nurse angkat n kangkang dpn aku..ohh..speechless..hahaha.tak sangka dapat gigirl plak..ekeke...


Menjaga anak gigirl ni kena lebih perhatian la..zaman skrg ni macam2.. Harapnya aku dan suami mampu mendidik dia menjadi wanita yg baik dan menjaga maruah..ameen.


pic baby nanti lah dulu..Laki aku x kasi up lagi..


so, pada yg nak dftr anak kalo terlupa sijil kawen, utk anak kedua dan seterusnya, boleh je dftr pakai kad kawen, jgn gaduh laki bini psl sijil kawen tu ye..hehehe.. #kipidap

13 comments:

✿ Ina Ainaa ✿ said...

Terima kasih atas perkongsian yang akak kongsikan.. Lepas ni, tak gelabahlah sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini..

Aliatul Aiman said...

JOM JOIN GIVEAWAY--->http://aliatulaiman.blogspot.my/2015/10/fuyooo-ggiveaway-by-mama-darwiish.html

Asha Lya said...

Tahniah sis da slmt brasalin..x sbr nak tgk baby girl tu

Mar Mansor said...

Kalau anak pertama memang wajib bawa sijil nikah. Masadaftar anak ke2 pun suami tak bawa sijil nikah.tapi,sebab anak no2,kad kawin diterima.

Sedap nama adik.

Masa bayi,anak lelaki perlu lebih penjagaan rapi.

Hamelia Hamid said...

Owh rupanya tak jangka dpt baby girl ek? Memang surprise la kan..hehe
Kiteorg haritu pun mmg dh stndby awl2 sijil nikah tu cz jauh sangat kalau nak balik ambik kat sabah nun..so sy mmg dh slalu ingtkn husbnd srh bawak balik siap2..takut jpn sini tak nak terima je kan..tp ok la tu blh guna e-nikah..lgpn anak kedua da kan.. :)
Encik bujang pun sama ngan along zahraa..asyik nak mengikut je kalau nak ke mana2 kan hehe..
Hi nur alma shameena...cantik nama awak, semoga jadi anak yg solehah ye!! :)

MisZ FyZa said...

tahniah dapat baby girl..skang scan pon da xleh caya sgt, sume kuase Allah..member 5-6 kali scan nmpk boy, bile kluar girl..akak ni pon xtau la, mase detail scan doktor kate mcm girl, pas2 bile 2-3 kali g scan tmpt len doktor kate x nmpk sbb tali pusat dok kat private part 2, so tertutup..hati nak baby girl lg, brg sume beli utk girl, tp kalu klua boy..redha je la..hee

dalila said...

in sha Allah mila..semoga nurul alma shameena jd ank yg solehah ;)

bestnyeeee dpt gegurl..dh sepasang dahh..

IQ = Iez Qis said...

IQ pun dah daftar anak tapi sama kes, lewat daftar sebab sijil kahwin tertinggal kat KL, bersalin kat melaka, nak tak nak kena balik juga sebab anak first kan? huhu~ ...

so, nak panggil alma ke shameena ni? comel jer nama baby! heee..mesti ikut ibu dia..heee

Diana Rashid said...

ye..anak pertama je dia nak surat2 kawen semua tu..yang kedua dan seterusnya tak payah dah..

Diana Rashid said...

ye..anak pertama je dia nak surat2 kawen semua tu..yang kedua dan seterusnya tak payah dah..

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Cantiknya nama dia..tak sabar nak tengok orang nya..mesti comel macam mama..hihih..akak yang dah anak tiga ni pun tak tau prosedur sbb semua suami yang uruskan..good info cammy..

adianiez AIDA said...

Sedap nama nyer...
Moga membesar dgn cerdik & terpelajar...

QasehnyaRania said...

alhamdulillh
lagi mudah kan..
sedapnya nama baby..
semoga mmbesar sbgi anak solehah taat perintah Allah, rajin solat dan berjaya di dunia serta akhirat aamiin ..