Tabung

22 February 2016

Bila Abg Arfan Kena Angin Pasang aka HERNIA

Tak pernah terfikir aku akan menghadapi situasi ni..Biasa aku dgr anak2 kawan je..Dan anak sedara belah laki aku yg kena..Tup2 skrg anak aku plak kena..Baru sebulan lebih aku perasan benda tu timbul..Sebelum ni timbul, anak aku xpnh ngadu sakit..Tp malam Sabtu lepas dia ngadu sakit , sampai bongkok2 nak jalan pakej nangis siap lah..Kesian aku tgk..

Pada mulanya aku xtahu dia sakit benda tu..Sebab dia pegang perut..Dia kata sakit perut..Aku ni tgh tidokan adik dia..layan la dia urut perut dia bagai tp tetap x ilang jugak...Aku dh naik hairan, aku pelik cara dia sakit perut tu lain mcm .. Xtahu da aku nak buat mcm mn.. Aku blh urutkan jelah..Dia memang sakit sgt agaknya, dia cuba bergerak2..xblh nak duduk statik mcm tu..Aku ni dgn adik dia lagi nak kena handle..nak menyusu..Aku rasa tension, xtahu mn nak dahulukan..

Aku nak biar si abg ni aku kesian tgk dia sbb mmg nampak dia sakit sgt..sbb xpnh dia mcm tu..Biasa kalau skit perut ni sekejap je kan...so aku dpt idea..Aku saje nak test ni skt kat mana kan, so aku tekan belah kiri perut, dia kata x sakit, aku tekan belah kanan dia kata sakit..Aik?? Aku dh pelik, apesal sakit perut ada belah kiri kanan plak ni..Masa ni mmg ak x terpikir lgsg psl bgkak tu..Aku mula nk pk bukan2...takut apendik ke apa kan..tetibe laki aku cakap, ntah2 dia sakit telor tu kot..Alamak.. Betullah..Bru tingat..memang dia sakit telur tu rupanya..Aduhai..kesiannya..Angin pasang org kata memang sakit..Ni mujur dia dh pandai ckp so tahu jugak la dia sakit kat mn kan..


Masa kecik dlu dia mmg xpnh ada angin pasang ni..Aku ingatkan benda ni kena time dlm pantang je..Rupanya penyakit ni x kenal usia..Aku syak sejak si abg ni pandai menjerit, dia kena benda tu..Suka tepik (org ganu kata).. sebab duk ikut superhero2 tu lah ultraman la spiderman la..xphm aku budak2 ni tau..Dh x memasal dapat sakit..

Aku dh seriau da..sbb aku tahu benda ni kena operate kalau dh kena..pening la aku..esoknya ahad..aku terus bawak dia p klinik cek..Memang sah angin pasang..Bila dh g klinik, doc terus bg surat refer ke hospital..Aku pegi KPJ, tp KPJ kata depa xde untuk surgeon kanak2 hernia ni..So aku bincang kat group family..Kebetulan anak sedara aku ada yg belaja kat PPUM, dia suggest p sana..sebab katanya kat ctu ada sedia untuk surgeon kanak2 hernia ni..

Ari Isnin aku x pegi lah sebab nak setel keje kat opis..So arini (Selasa) aku g ngan hubby aku..Alma aku tinggal umah pengasuh jer.. Aku masuk lewat opis rini..Mujur siap awal, kalao lambat2 tpaksa amik cuti..Aku ingatkan rini blh trs jumpa doktor..Rupanya takat p amik date appointment je untuk jupe doc..So Khamis ni (25hb) aku kena pegi balik PPUM tu untuk setelkan kes anak aku ni.. Doc yg cek bahagian kecemasan tadi cakap, kes ni memang penyelesaian dia hanya operate je..Aku dh berdebar2 weh dgr operate sbb dlm keluarga aku memang xde lagi yg operate2 ni..


So kena tunggu Khamis ni la jumpa doc, ape yg depa suggest kat aku..Maybe depa akan bg date yg sesuai untuk op, maybe lah..atau pn kalau dia tgk anak aku sihat walafiat mungkin depa akan tangguh dlu untuk 1 jangka masa..mcm tu lah..Aku berdebar weh..Doakan semuanya lancar ye..Kesian anak aku..belum apa2 lagi aku dh rasa sedih da..tgk muka anak pn ak rsa nak nangis..Tp mujur kwn2 yg ada pengalaman anak kena op hernia ni, depa kata x besar pon doc op, cme toreh sikit je, depa pakai laser..ntah cmne..ak xtahu lagi..Harap2 mudah la semuanya..Amiinn...Doakan ye kwn2..


p/s : Mama sayang abg Arfan..Papa n babyAlma pn syg abang..semoga abg kuat ye.

8 comments:

Suriaamanda said...

alahai kesiannya...ekceli orang dewqasa pun ada kena jugak..baru2 ni adik sepupu akak..telor dia tu dah besar buah betik dah...jalan pun kena papah...la ni warded dah

acik watie said...

Anak Acik dulu kena jugak camtu tapi kami berubat kampung je tapi lagi elok operate. Toreh sikit, buang lendir. Cuma kena puasa kejap la. Moga dipermudahkan

Farhain Azmi said...

kesian abg, kecik2 kena operate dah.moga cpt sembuh ye :)

Daddy Ziyyad said...

Inguinal hernia ( angin pasang kat kawasan groin) mmg bengkak yg biasa terjadi pada kanak kanak sebab kelemahan dinding abdomen nya ( banding dgn kes hernia dewasa yg terjadi sebab pressure dlm abdomen yg kuat eg; batuk kronik /kerja berat ).

Memang takde ubat makan / sapu.
Kena buat surgery.

kalau saiz hernia nya kecil & tak complicated, maka sekarang ni kita buat secara laparoscopic surgery sahaja ( parutnya kecil sahaja).

Cuma ingat ya, jangan cuba2 pergi urut hernia tu...berisiko strangulation ( isi hernia tu terbelit).

IQ = Iez Qis said...

anak IQ pun kena masa dalam pantang, ada cecair dalam telur dia, kalau di melaka, dia pantau dulu, kalau bengkak sgt baru operate cepat.

moga arfan cepat sembuh! =)

aizamia3 said...

Kita baru baca hari ni entry ni, kalaulah kita tahu.. boleh kita lari jumpa.. ;) sebab kita pun ada urusan dekat PPUM on that day.

adianiez AIDA said...

moga semuanya berjalan dgn lancar ye, mila.
abg arfan cepat sihat in shaa Allah.
aida x dpt nak share apa2 sebab takde pengalaman.

Yana MIB said...

oo hernia..nampak x gigih kita selidik sakit apa lah si arfan smpi kena operate..huhu riso jugak baca sbb kita pn ada ank laki...betul la org ckp ank laki ni kena extra care dpd ank girl...speedy recovery Arfan :)