Tabung

25 February 2016

Sambungan Kisah Abg Arfan Lagi

Semalam aku dah pegi PPUM untuk amik date operation.. Aku pegi dalam pukul 1 gerak dari umah. Then dalam pukul 2 mcm tu aku dah sampai sana..Mujur ada parking OKU, tinggal 1 je lagi..Rezeki kami hehe..Tak susah2 mencari parking yang berbayar.. Masa nak parking ni pon 1 hal gak..Guard kat ctu..Bila cakap nak parking OKU blh dia kata xde 0, pdhl laki aku awal2 lagi dh nampak parking tu ada kosong 1 lagi..Pastu bila dia intai tgk ada kosong, dia geleng kepala..Aku xtahu la dia nak marah ke apa..Tp muka pakcik tu mcmx puas hati..Tp aku bersangka baik jelah sebab dia pakcik..Kalau org2 muda, aku nak hangin jugak..hehe..Ok, abaikan..

Dalam pukul 2.30 dh tercongok depan klinik tu tp x daftar lagi sebab dalam kad katanya appointment 3.30petang.. Aku ni kan lurus..Duk tunggu setgh jam, baru lah datang terpikir..Tak salah pon kalo aku p daftar je..Bukan kena ikut masa dalam kad tu bebetul..Kenapa lah idea tu x dtg masa awal kol 2.30 tu kan..Dh membazir waktu setengah jam (Sila marah diri sendiri). So aku ajak laki aku masuk dalam..Tunggu kat dalam je, senang nak tgk no dipanggil..Agak cepat jugak la dorg punya keje pendaftaran ni..X smpi setgh jam kot rasanya aku tunggu sampai la no giliran aku untuk daftar.. Aku setel bagi GL semua bagai, dia pung pang2 dftr so siap..


Aku kena p tingkat 4 plak untuk jumpa doktor kat sana..sebelum jumpa doktor tu, kena bawak Arfan p timbang dlu kat bilik 17..Haih, berat abg Arfan turun plak..Baru 2hari lepas timbang 15.2kg..Tp semalam jadi 14.9kg plak..Dia skrg memang dh susut...Kuat main agknya kan..Tambah2 selalu makan lewat..Hehe (Salahkan mama Arfan)...Lepas dh amik berat tu baru p tunggu dpn bilik doktor.. Time tu ada la beberapa org sedang menunggu.. Tak sampai sejam rasanya kami tunggu then no naik.Masuk bilik 16, jumpa doctor Chinese.. Dia periksa bengkak tu tp kebetulan masa dia nak check tu bengkak tu surut plak..hehe..


Yang si Abg Arfan plak bila doktor duk main dekat burung dia tu, dia malu2, sengih2..haha..Doktor suruh dia batuk sebab nak tgk benjol tu tapi dia xnak plak..Ngade sungguh..haha..Pastu doktor check 2x, dia kata nampak la ad perbezaan sikit antara kanan dan kiri..So dia terus amik buku tgk date operate yang available..Aku pon tanya jugak, memang wajib operate ke? Doktor jawab, memang kena operate kalau dh jadi mcm ni..Huhu..So dapat la date 11 April 2016 depan...2 minggu sblm tu kena jumpa pakar bius dulu..Dengar penerangan depa pasal bius nanti, then kena sign form..Aduh, gigil plak aku rasa..hehe..Aku dengar operate pon dh cemas..mula rasa sedih bagai..kiki..Tgk muka anak rasa sayu..nak marah dia pon aku x sampai hati tau..skrg dia mmg peel menguji hati aku tp stkt ni aku masih blh sabar lagi..Kira tinggi jugak la tahap sabar aku ni..hahaha..


Aku harap aku kuat kiki..Sbb abg Arfan dia reti apa lagi ... dia xpaham lagi apa aku rasa ni..Doktor tya jugak nak sunat sekali tak, aku dh kompius..xtahu la..tp ramai suggest suh sunat terus..Sbb dia bius habis kan, so dia x rasa sakit sangat...Aku ikut pendapat majoriti..Kalau ramai suggest sunat, InsyaAllah aku suruh sunat terus la.. Lagi pon x susah depa kata time kecik2 nak jaga..Cepat elok.. Mudah2an lah kan..Doakan ye kawan2 semua agar lancar urusan kami anak beranak..


Setel jumpa doktor tu dalam 4lbh belum masuk Asar lagi..Sedang elok turun bawah baru dgr azan Asar hehe...Jumpa dengan anak sedara aku sekejap...Dia study nurse kat ctu..Bulan 6 ni habis la belaja..Dh besar da anak sedara aku tu sorg..beza 9tahun je ngan aku.. Kalau lah jodoh awal, jwbnya aku jadi nenek awal lah nanti hahahaha ( Jauh btl pemikiran makciknya)..


Tp kan cete dia bukan habis situ je..Hahaha..


Arini aku tetibe rsa nak tya insurans..Sbb aku memang ada amik untuk Arfan sejak dia umo setahun..So skrg ni kiranya dh 2tahun la ak dgn Prudential ni..

Aku call then tanya dia pasal penyakit anak aku ni..Cover tak kalau operation..Dia kata cover..Kalau pegi panel, aku dh x pyh pening pasal dokumen2 dh...Depa terus link je..Tp jauh plak la hospitalnya..Yang aku tahu Hospital Tawakal kat KL tuh...Aku tanya kakak2 aku, depa kata kalau ad insurans pegi jelah,. Kwn aku pn cakap mcm tu..Sebab yg PPUM tu lambat lagi date dia..Aku kesian kalau tgk abg Arfan sakit nangis sebab benda ni, sampai terbongkok2..tambah2 kalau kena kat school.Cg mana reti nak layan kan..Dia kalau kena mcm tu nak manja2 la..sape nak manjakan dia huhu...Ape pendapat korang ye?? Ptt x aku pegi tanya Hospital Tawakal tu, kalo depa blh operate bila?? Ke mcm mn prosedur dia?? kena ada surat refer jugak ke? Sbb surat refer dh bg kat PPUM da.. ke bawak borang yg PPUM bg tu je untuk depa refer??


Please sape yg ada ilmu pasal ni, tunjuk ajar aku...

2 comments:

IQ = Iez Qis said...

better bawak surat ppum pergi tawakal, xsalah mencuba...kan?

harap segala urusan berjalan dengan lancar

adianiez AIDA said...

pada aida, terus ke tawakal.
sementara betul la insurans cover.
lagi cepat lagi elok...