Tabung

11 May 2014

Mini Contest Hari Guru 2014 : Sebuah Kenangan

Guru?

Aku xpernah ada cita2 sebagai guru..Tp time sekolah dulu, benda yg senang ble org tya apa cita2 ko? Aku akan jawab, guru/ cikgu..Hehe.Jawapan yg sgt cliche kan?

Ni kenangan zaman sekolah aku..Nama cikgu ni Cikgu Azmi...Sangat garang bagi murid2..Aku rasa dia cikgu disiplin, kalo xsilap..Juga guru yg mengajar Matematik..Dia juga mengajar kelas aku msa darjah 6 ke darjah 5.Lupe da..Aku mmg peminat kelas Math so markah aku mmg selalu tinggi, so dia pon oklah dgn aku..Aku mmg xde mslh disiplin masa sekolah dulu...Hehehe..Tapi perkara yg bakal aku cetekan nt ni menyebabkan aku malu dgn Cikgu Azmi ni tp ble diingatkan balik mmg sangat2 lucu..Hahaha..

Masa aku darjah 6, aku ad minat kat sorg mamat ni.Hahaha..gatalkan..darjah 6 dh ada hati kat budak laki..Budak ni nama Hafiz kalo x salah aku..Memang comel sgt rupa dia..kiki..Ada tahi lalat atas bibir..Manis gila kot muka dia.Rasanya budak paling ensem kot time tu..wakakaka ( over x pujian aku ni )

Nk dijadikan cete, aku ni dulu ada musuh..Budak ni mmg sll xpuas hati dgn aku.Apa slh aku pon aku xtahu..Dia jeles sbb aku comel kot..wakKKa..budak ni tahu aku minat kat laki ni..So kantoi bila dia p repot kat cikgu dan cikgu tu plak Cikgu Azmi..Sebelum ni rekod aku punya lah baik depan cikgu Azmi tp disebabkan pompuan tu cikgu pandang len mcm pada aku..

1hari tu tengah aku kat dlm kelas, tetiba si budak Hafiz ni dia gtau kat budak kelas aku yg cikgu Azmi nak jumpa aku..Perghh cuak gila siott...Serius aku nak menangis weh time ni..Rasa nak lari tp x boleh..Kwn rapat aku time tu Wani dan Sue..Memang mcm2 spekulasi ktorg duk bincang...Apa lah sebab Cikgu Azmi ni tetiba nak jumpa aku, Aku sorg plak tu bukan dengan kwn2 aku sekali...Rasa aku bjalan pegi bilik guru time tu mcm x jejak tanah..Sambil ditemani dri blkg oleh 2 sahabat aku tu..

Masuk je bilik.. Aku lupa bukan bilik Guru tp bilik ape ntah ktorg panggil...Bilik kaunseling kot..Aku memang nampak la muka cuak gila.Cikgu Azmi buat2 muka rileks..Geram je aku rasa..Hahaha..Aku kalo berdebar muka mmg len mcm je..Dh ramai gila yg jadi penonton kat tepi2 tingkap tau..Gila arghh..Ape nak jadi ni...Aku dh lupa cikgu tanya aku soalan ape mula2 tu..Nak tahu dlm bilik tu ada si Hafiz, musuh aku tu dan aku..Kami bertiga dipanggil..Korg rasa ape mslh??

Gila ko...Kantoi wehh..Pdhl aku minat dalam diam2 je bukan nya aku berutus2 surat ke ape pon..Xphm ak, tu pon ada org yg jeles..Tetibe Cikgu Azmi tanya aku, awk ni kenapa nampak mcm takut je..Aku gabra gila..ko dh tahu ko ada buat salahkan walaupon salah ko tu bukan dari slh ko...eh ape aku merapu ni..Hahaha..Yelah x slh minat kan seseorg kan? kan? Lagipun bukan aku bercinta pon..Aku cuma minat je sebab dia comel..Tp...Dpt kat pompuan si musuh ni, nth ape dia reka cete pon aku xtahu lah sampai Cikgu garang tu nak jmpa aku.Huhu..Sadis tol nasib...Aku jawab lah, xde pape...Aku dh lupe sinopsis cmne sepanjang dlm bilik tu.Tapi yg aku ingat..Cikgu Azmi tya laki tu, Awak nak ke terima dia?? Dia tu aku lah weii..Malu siot..Takkan budak tu nak ngaku depan cikgu kot, sengal betulkan? Hahaha..Terus laki tu geleng2 pale..Then Cikgu tu tanya lagi, awak nak kat dia? Dia tu pompuan musuh aku tu, pon dia geleng gak..Lepas tu terus cikgu bagi ayat pedas kat kami.. Lebih krg mcm ni lah "Tengok, dia xnak pon kat awak berdua, awk berdua je yg lebih2." Eh..ke cmne ntah ayat dia..Serius aku lupa..Dan Serius ayat cikgu tu sangat mkn dlm dan aku SANgat sangat sangat MALU okeh!!! Sebabnya ramai gila budak2 yg jadi penonton kat tepi2 tingkap..Elok2 x ramai yg tahu pasal aku SA kat mamat tu tetibe dh heboh 1 sekolah..Aku jugak yg pemes. Hahahaha...Gila..Kan???

Tapi mujurlah time kejadian tu kami dh habis exam UPSR..So aku xdelah ralat sangat...Aku dengan cikgu Azmi pon xde dendam ape2 pon...Yg pasti peristiwa ni mmg sampai bila2 akan still berada dlm ingatan aku..Lelaki si Hafizi...ooooo Nama dia hafizi la bukan Hafiz...Tetbe teringat hehe...Ntah mn budak tu skrg..Lps UPSR terus aku xnmpk dia..Dia xde kat sekolah Menengah yg aku sekolah dulu..Kalo x blh sambung cinta monyet Hahaha..Sengal toiiii....


Sekian cerita aku bersama Cikgu Azmi....Selamat Hari Guru kepada semua guru di Malaysia Terutama kepada kwn2 aku, Suzie dan Rohazlan...Semoga kalian menjadi Guru yg disayangi oleh Anak Murid kalian... :-)

Sebuah Kenangan Dengan Guru - Jom Join

5 comments:

Nur Aliyah Syofia said...

salam..jemput join GA ni>>>
Super Extravaganza Giveaway!
Dah join? Jom check status referral anda kat SINI

Hadiah:
Cash 150 2015 calendar with your picture& phrase
bookmark with your picture&phrase S
tep-step penyertaan yang mudah & 51 orang pemenang dicari!

Nys Anis said...

good luck yaa mama safiy arfan . hrhe

btw kat blog saya,mmg saya disable right click..
kena highlight code dalam kotak tu dan tekan ctrl c utk copy .. maap yeee.😆

jemput join 🌸

sYiRa LoKMaN said...

hye..Syira dtg dr segmen Nak Url Blog oleh Mia Liana :)
jom singgah rumah pink Syira ^_^ insyaAllah tak rugi ..hehe

NaZiRaH @ Ezyra said...

gud luck yer..
saya tag..
http://nazirahnyerr.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

Zuhaira Nasrin said...

Blogwalking dari segmen kakMia (: