Tabung

17 September 2015

AIA Insurance - Mohon pandangan kalian.

Selasa lepas..Aku ada terima calling dari pihak AIA...Biasa lah kalo dh nama AIA tu mestilah pasal insurance kan? Aku memang x berminat sebenarnya nak dgr pasal insurance ni..Tp bila aku teringat viral pasal caller2 mcm ni kan, yg dorg kata dorg bukan saje2 nak call customer nak membebel2, luang masa 5minit pon dh ok, sebab dorg kena ada target, ntah ape lagi ntah..pernah x korg baca? aku lupa dh ayat2 dia cmne, tp lebih kurang gtu lah, so disebabkan tu aku bagi peluang pada caller tu untuk bercakap pasal insurance dia...Baik tak hati aku? hahaha....


So dia kata amik maklumat aku sebab sebelum ni masa tahun 2012 xsilap, aku pernah berdaftar dengan dorg..So skrg ni dorg contact balik mana2 customer lama dorg tu..Ntah la caye ke x, lantok jelah kan..dengar jelah..So aku iye kan jelah.. Dia kata insurance ni boleh cover untuk 1 family dengan 1 harga..Tak kira lah kalau anak aku bertambah pon, harga tetap jugak mcm tu dan dia byr sm rata jer antara anak2 tu...Aku harap betul lah kan dengan apa dia cakap...


Yang buat aku lebih tertarik nak mendengar lebih lanjut sebabnya harga yg ditawarkan tersangatlah murah..Memang xde kat tempat lain..Sbnrnya memang aku ada niat sblm ni nak cari insurance yg boleh cover untuk 1 family, senang lah kan xpyh nak byr asing2...tp aku nak yang murah la yg mampu untuk aku bayar....Disebabkan dengan keadaan skrg ni memang xdelah insurance yg tawarkan harga murah...Semuanya mau 3ratus ke ats kalau 1 family nih....So bila caller tu gtau aku harga yg tersangat murah tu, aku jadi berminat.. Banyak la jugak persoalan2 aku yg dia mampu jwb..


Bila dh setengah jam berborak tu, aku mintak dia call aku balik arini (Khamis) sebab kononnya nak bincang dengan suami aku..Padahal aku x bincang pon..Smlm aku nak cete kat suami aku, tp ntah la mcm berat plak mulut ni nak bercerita..Aku tahu, confirm laki aku xbgi aku join..Laki aku memang anti dgn insurance2 ni..hehehe...Lepas caller tu ltk call, aku wasap kat grup family aku tanya pendapat mcm mana..Oh ye, sebenarnya insurance ni dia cover untuk KEMALANGAN SHJ..Mungkin sebab tu lah dia boleh tawarkan harga murah...Walau sekecil2 kemalangan pon dia tetap akan cover asalkan aku ada resit klinik/ doc sokongan daripada klinik...Dan untuk program ni takde MC sebab katanya dorg x tertakluk pada mana2 panel, aku boleh pegi ke mana2 shj hospital/ klinik yg aku nak pegi...Kiranya aku kena dahulukan duit aku, dlm masa 14hari baru lah dorg akan byr kat aku balik...


So kesimpulan daripada apa yg aku paham lah kan, aku try rumuskan spt di bawah :

  • NO Medical Card
  • Bayaran diri sendiri RM50.29, Family RM127.47
  • Bayar dahulu, Claim kemudian
  • Boleh batalkan policy dlm masa 30hari selepas terima policy
  • Kalau bertambah anak , just call AIA bg no mykid , byrn tetap sama.
  • Tiada limit untuk claim dalam setahun
  • Kalau plan family, anak akan dapat claim 50% daripada ibu/bape
  • Minimum 6jam warded akan di byr RM300/hari
  • Layak claim untuk KEMALANGAN SHJ
  • Autodebit bayaran


Aku rasa setakat ni je kot yang aku ingat..Nanti kalau ada yg lain, aku update balik..Agak2 korg, ok x policy mcm ni?? Boleh dipercayai ke tak??? Aku takut tertipu je kalau main dgn insurance ni..huhu. Nanti time nak claims, banyak plak cengkadaknya.........


So stkt tadi, aku just amik untuk diri sendiri dlu sebabnya aku nak tgk policy dia mcm mn..Katakan aku x setuju, aku boleh batalkan policy ni dlm masa 30hari dri tarikh penerimaan policy...Aku berminat nak amik yg family tu..Nanti nak mintak tongtong la dengan encik suami..Hehehe.. So xpyh da pk lepas ni pasal insurance..Anak ramai mana pon, pakai je yg ni...betul ke idok? hehehe


7 comments:

Azlinda Azman said...

AIA bagus

Khai♥Rin : anies said...

sekadar pandangan... ambil takaful (agensi yg menawarkan takaful). pd sy amat rugi kalu amik insurance yg cover 1 sikit je... my suggestion, PRUBSN Takaful. the best one so far. and sy SGT2 RECOMMEND agent ni. dia SGT2 HELPFUL. trust me! (wassap/call dia anytime: 0124660700-rin)

afzalsukasuki said...

adik saya nurse, dia cadangkan takaful insurans. any insurans yang menawarkan takaful :)

Mizz Aiza said...

setakat ni saya tak pernah ambil apa-apa insurans, kecuali insurans kereta je.. pernah juga orang call tawarkan insurans, tapi saya yang tak berminat..

CikSiti said...

saya rasa kurang elok kot..ada tempat yg awak boleh dpt benefit lebih lagi dgn bayaran rm50 tu...

lagi satu saya rasa lagi bagus kalau awak buat dengan ejen supaya nnt senang nak claim. minta je ejen buat semua. tak kisahlah nk buat dgn company man pon..tp birlah dpt ejen yg okay n awk selesa dgn dia.

apa2 nk tnya, saya boleh tlg jwb takat mampu in sha Allah..

Hamelia Hamid said...

X pernah study lg pasal AiA ni..sebelum ni saya ambil etiqa takaful..sebulan rm150..benefits akan dapat setiap 3 tahun, pernah dapat 1 kali benefits tu lebih kurang rm3k (diberi by cek) lepas tu sy stop sbb rase cam x berbaloi..lgpn dh ade insurans kelompok yg dh mmg wajib diambil oleh jabatan..

baba014 said...

No medical card setakat ne belum pernah muncul kat tv pasal insurance aia menipu la
....kemalangan sahaja??? Pernah dengar x apa maksud. PA(PERSONAL ACCIDENT) Yg itu maksud nye untuk accident bukan madical card..stakat ne dh bpa Kali kmi claim dari aia xda mslah pn??... Xda had untk claim maksd nye bpa kali u sakit dlm 1th u ttp boleh claim sebab aia punya medical card auto renew.. Cth 1.1 juta.. Tahun dpn pn tetap 1.1juta..u boleh pakai sebanyak mana u mau..lg satu baca betul2 policy jgn main sign sja.. Sebab klau u punya policy betul then u xdpt claim..u pergi bwa itu policy saman aia pn untung u juga dpt duit kan...hahahah..sya xtakut ambk dari aia sebab aia berkonsepkan fiqh-muamalat berlandaskan shariah islam....