Tabung

22 September 2015

Hasil checkup 39w 1d - Big baby

Bersiaran dari kampung..

Dah selamat sampai di Terengganu pada thari Sabtu,19/9/2015..Disebabkan kebetulan dgn hari raya korban, so tpaksa aku balik awal dan terus bersedia utk bersalin kt kg je..So laki aku cme hantar aku then dia blk semula ke Putrajaya pada 21/9/2015..bertemankan anak buah aku 2org..Memang ak mtk dorg temankan..Aku x smpi hati nk biarkan laki ak drive jauh sorg2.. dia tu dh la mudah mengantuk huhu..


Arini aku ad appt dkt kkia kg aku..foloup kes dari kkia Putrajaya..Aku pelik sebab kt kkia Putrajaya xde pn nurse yg heran dgn perut aku..Doctor pn sama, xde pn kisah dgn size perut ak yg agak besar ni..tp bila dtg checkup kt kg aku mcm jd perhatian..Bentuk perut aku pn lain macam..x mcm org preggy lain.. mmg ak pn perasan..kakak aku ckp mcm belon pn ada.. sbb muncung dia mmg lain sikit..a.ipar aku suka ajuk cara aku jalan.hehe...


Bila nurse check besar, tggi rahim pn melebihi usia bb, so dia refer ak kt doc..sb ak ad sejarah big baby kan...bila dh refer doc tu, dia scan perut aku dan ternyata mmg agak besar berat bb..Estimed weight 3.8kg...dan air ketuban banyak (terlebih). Bila dh mcm tu, ape lg, dpt surat refer ke spital lah utk jupa pakar n repeat scan..huhu..


So ptg td ak p lah Spital Kemaman..dorg bg choice samada nk p kemaman atau terengganu..Ak plh ke Kemaman je sbb dkt sikit..


Dah sampai Spital Kemaman tu mula2 doc on call mcm xnk amik kes aku sbb dia kata dia ad byk kes lain.dia suh aku tunggu je tnpa menjanjikan yg dia blh layan ak dlm masa yg singkat..so ak decide nk dtg blk la pg esok.Waktu aku bangun nk p keluar utk gtau kakak ak psl suggestion doc on call tu, kebetulan ad 2org doc lain keluar dri bilik dpn aku duduk td,then ak dgr dia cakap 'Eh, apesal besar sangat perut dia tu?' tp ak bt xtahu jelah sbb msa tu ak xtahu yg 2org tu doc..hehe..tengah ak ckp2 dgn kakak aku, ttbe nurse yg amik buku pink masa ak mula2 smpi tadi panggil aku masuk bilik..Rupanya doc td volunteer nak tlg buat scan utk aku..


Memang syukur sgt lah..tak sia2 aku bgn dri tmpt duduk td hihi..Bila dh masuk bilik scan tu, dtg beberapa doc tgk hasil scan..Memang agak lama jgk la dorg duk godek2 perut aku..Mula2 doc biasa lps tu doc pakar plak..Smbil scan, smbil tnya exp aku masa anak 1st dlu, then dia terangkan lah serba sikit pasal kandungan tu..Doc pakar geleng kepala sebab bb ak besar sangat..Dia tanya tinggi aku berapa n ad penyakit ke x..Sbb ak dh pnh lahirkan bb besar tanpa sebarang komplikasi, so dia pn xdelah suggest ak utk operate..sbb ak pn xde kencing manis..dia kata, kalo ak ad kencing manis, mmg dh lama dia operate..Aduh seriau ak dgr tau..rsa nk nangis pn ada jugak.huhu...


Lepas dh setel tu, doc pakar pn terangkan kat ak proses2 mcm mn..Sebabkan aku dh masuk 39w++ so dia tanya ak bila ak nak bersalin..Aku tkejut lah..Aku tanya blk doc pakar tu, sy blh bt pilihan ke nk bsalin bila? hehe..soalan..doc pakar tu kata xde lah buat plhn, tp sy x kan bg masa lbh drp due lah...Dia pn bg date yg ptt ak masuk wad..So dia ckp lps raya lah 27/9/2015..walau mcm mn pn ak kne dtg juga masuk wad..dh xboleh lbh drp due sbb dia xnak amik risiko kalau2 anak aku semakin membesar..So ahad ni sblm masuk wad, aku kena scan blk tgk mcm mn..Aku nak nangis sbnrnya masa doc pakar tu terangkan, sb ak rsa mcm dorg2 ni x yakin dgn aku.Yelah aku kan kecik, rendah plak tu..mcm x cukup tinggi nk keluarkan bb besar..Cuma dia boleh ad siiiiiikiiit keyakinan disebabkan anak 1st ak besar..Aku rsa, kalau skrg ni anak 1st aku, aku yakin doc pakar tu mesti suggest aku utk operate..Percayalah...


Dia kata lagi, saya xnak lah suggest awak utk operate sebab awk xde pape mslh sepnjg mengandung..kita xnak lah nt elok2 xde mslh sbb operate kalo jd pape susah jugak..Lagipon awk dh pnh lahirkan big bb, so kita akan cuba dlu utk bersalin normal. Apa2 kita tgk Ahad nanti ape yg boleh kita buat..Ko rsa?? bila dgr ayat doc mcm ni, ape perasaan ko? tak ke rsa cm nk nangis..Ayat2 dia mmg x meyakinkan aku..Aku jd tkt sgt2 tau..Boleh ke ak buat ni? huhu..tp nak xnak, aku kena gak hadapi.Mana boleh smpn bb dlm perut lelama kan? hehe..Aku redha dgn setiap apa yg bakal berlaku Ahad nanti..Aku harap aku kuat...dan semoga jalan utk aku dipermudahkan...


Aku pn xphm n xtahu kenapa anak2 aku membesar bagaikan juara..ekeke..Pdhl no 2 ni mmg ak x sentuh susu materna ( ape2 susu utk ibu mengandung, masa Arfan dulu minum Anmum).. konon sbb xnk big baby.. last2 rupanya mmg jenis genetik anak besar.Ptt lah berat aku boleh naik 20kg setiap kali preggy..hehehe..adeh (lap2 peluh)


Dugaan utk setiap manusia kan? Arap laki aku sempat smpi la..Sebab nt sape nak jaga anak aku..Aku xyakin org lain boleh jaga n layan karenah anak aku..sbb anak aku ni manja sikit..Dia xboleh org mrh dia..kalo makin mrh, makin kuat dia melawan..Aku risau kalau2 org tu krg sbr nk lyn..huhu..


Doakan utk aku ye kawan2.. dan aku mintak ampun dan maaf sekiranya aku ad menyakitit ati sesapa dlm sedar ataupon tak selama aku hidup sbgi blogger ni....


Ameennnnn..

4 comments:

Amanda Suria said...

Alahai..baby besar ye..Akak xde pengalaman lagi..all the best mila...

InaYusoff said...

jangan takot..

try je normal dulu..
kalau dah takdeee jalan lagi..
czer je..

asal awak dan beby selamat...

:)

Hamelia Hamid said...

Assalam mila, allahu saya yang baca entry awak ni terkesan sangat2..maxam saya pulak yang kena hadapi semua ni..kalau saya cnfirm mmg menangis dah...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnye.. Sabar ye yunk..insyaallah allah akan bantu untuk permudahkan segala yang akan awak hadapi..be strong dan byk2kan berdoa padaNya..di saat2 hadapi kesakitan jangan lupa untuk baca doa nabi yunus..insyaallah akan dipermudahkan..

nur amni said...

Try normal. In sha allah boleh. 1st mesti yakin dulu.yakin boleh normal..kalau nak byk tips lg tnya akak..kekek..