Tabung

22 July 2013

Asam Pedas Ikan Cencaru

Semalam dh xtahu nk masak ape..then terpikir pasal asam pedas..tanya laki terus dia setuju..Memang ak x penah buat asam pedas..Tp mcm ada kekuatan plak nak buat semalam hehe..xtahu nape..Sblm kuar g beli brg, memang dh google siap2 pon resepi asam pedas ni..Laki aku yg google..So xtahu la dia amik kat mane resepi ni..So ak nak share lagi sekali la utk sesiapa yg belom tahu lagi yer..senang je bahan2 dia..nak buat pon sng..Aku memang suka kalo benda2 senang cenggini..hehehe..

Tapi sorry la, pic memang ak x amik langsung..Ak belom boleh jadi blogger tegar la nampaknya kan..Hahaha..korg byg sendiri la cmne eh..

Bahan-bahan

Ikan cencaru 3ekor
Belacan ( agak2 je, jgn byk sgt )
Asam Jawa ( ak guna asam jawa yg dh siap blender tu )
Daun kesum beberapa helai ikut suka
Bunga kantan 1 btg - kopak2 kan bunga dia tu biar agak terbuka ckit nak bg keluar bau :-)
Garam seckup rasa
Gula secubit
Cili boh - 3 sudu besar ( kalo nk pekat blh la letak lebih ckit )
Bawang merah 3 biji
Bawang putih 2 ulas
Air secukupnya

Cara-cara :

- Tumbuk bawang putih + bawang merah. Kemudian tumis bersama cili boh sehingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, belacan, daun kesum dan bunga kantan sehingga agak2 mendidih.

- Lepas tu baru masukkan ikan dan air secukupnya. Jgn lupa letak garam dan gula sedikit. Gula tu kalo xnak letak pon xpe, terpulang pd diri masing2...Kalo nak letak, jgn byk..just secubit jer..

- Tunggu sehingga ikan masak..Kemudian boleh la dihidangkan dgn nasi panas2..hehe..


My hubby puji, cakap sedap..hahaha..ni semangat nak buat lagi asam pedas..kihkih...Dulu ak x suka asam pedas, tapi sejak kwen ni mcm suka plak...Pelikkan?? Pengaruh la ni..ahaks..

2 comments:

~MommyAida~ said...

wahh sedapnyaa..aida selalu cuba buat asam pedas tapi tak penah jadi..sudahnya hubby ckp xpyh buat dh..dia pn kurang gemar asam pedas..huhuhu

Che Rosliza Che Mat said...

hihi...baru jer akak buat asam pedas..