Tabung

27 July 2013

Resepi Ramadhan ke 19

Arini bersiaran dari umah..Dh settle segala keje masak memasak,,perghhh pertama kali dlm bulan puasa ni ak siap masak awal gila..Haha..5.30 dh off dapur...gudddd sngt kan? hehe..

Arini ak buat siakap masak masam manis..Pestime buat ni..tak tahu la rasa cmne..td masak memang men letak je bahan..x ikut resepi bebetul pon.Hahaha..Kalo rasa len mcm tu nt kne oter blk la ape yg kurang..Ahaks..arini ak berbuka sorg2 jer..incik hubby ada event plak ngan geng2 alza dia,berbuka kat maeps..Ak mls nk ikut..sebenarnya bukan malas sgt tp lebih kepada sayang duit.Haha..Mkn buffet phm2 jelah harga mcm mane kan? Ak ni dh la jenis tong kecik..So kalo byr mahal makan ckit je, x ke rugi tu..Walaupon ak kesian kat hubby ak, tp ak lebih sygkan duit..Tambah lg duit byk nak guna ni..Daripada byr ke arah pembaziran ( dh tahu bazir sbb mkn ckit je, kalo jenis mkn byk memang untung ler pegi mkn ctu..sebab byk pilihan..lauk2 pon sedap..Ak tahu sedap sb dorg dh bg list mknn..hehe) bek ak guna duit tu untuk beli bahan masak untuk kat umah je..Xpelah hubby ak nanti mesti ada kwn2 dia yg akan tolong tu..

Ak ad jugak buat pencuci mulut arini..Terrajin plak nak masak mcm2 hihi..Xde lah mcm2 sgt, 2 jenis je pon..hehehe...Bubur biji Nangka ( walaupon xde rupa biji nangka hehehe.. ) Aku rasa dlu dh penah share kot reseppi bubur ni..so arini ak xnak la update pasal tu lagi...Just nak kongsi resepi Siakap Masam manis je...Ni resepi ak sendiri tau..Memang de google td..So ak tacap la sndiri gabung pelbagai resepi hehehe..

SIAKAP MASAM MANIS

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
Tepung jagung
Bawang puting (hiris)
Cili boh
Sos Tomato
Sos Cili
Sos tiram
Tomata
Lobak
Bawang besar (mayang)
Lada besar (Tabur atas -hiasan)
Timun batang ( Aku xletak pon)

Cara-cara :
-Gaulkan ikan siakap bersama garam dan juga tepung jagung.Perap beberapa ketika dan goreng sehingga kekuningan/garing..Kemudian toskan dan ketepikan.
-Tumis bawang putih dulu kemudian baru masukkan 2 sudu besar cili boh..Kacau sehingga garing....
-Masukkan semua sos yg ada..Sos cili 4 sudu besar, sos tomata 2sudu besar, sos tiram 1sudu besar kemudian gaul sehingga sebati. Jika terlalu pekat boleh la masukkan sedikit air yer..
-Masukkan hirisan dadu tomato, hirisan bawang besar dan juga hirisan lobak kedlm kuali tersebut.
-Last sekali masukkan garam secukup rasa..
-Tuangkan bahan yg telah dimasak tadi ke atas ikan yg telah siap digoreng.


Simple dan senang je kn..Selamat mencuba..ececeh mcm cheff la sangat..hahaha...

Bubur biji nangka

Siakap Masam Manis


**gigih tau ak amik lauk2 ni letak kat bwh semata2 nak amik pic hahaha.**

2 comments:

Che Rosliza Che Mat said...

dah lama tak makan bubur biji nangka...

QasehnyaRania said...

bubur biji nangka tak pernah la makan