Tabung

23 July 2013

Puding Caramel

Semalam banyak kali jugak la aku duk google resepi benda alah ni..Bukan semalam je dh byk mlm kot..Nak buat, tapi x gak buat2..hehe..Tp smlm mcm rajin ckit sebab kebetulan x bekerja ( Anak demam ).

Ni nak cete ni..Ko tahu, 3x aku buang gula untuk buat caramel tu.. sekali letak 5sudu...so 3x letak 15sudu terbuang begitu sahaja..Dhsyat kan? Ni semua gara-gara x tahu teknik yang betul..Aku xtahu nak kena kacau gula karamel tu lama mana..sebab makin lama aku kacau, makin berketul2 plak gula tu..Kaler still putih..So ak bajet mcm karamel aku x menjadi la..So ak buang ler..Kali kedua, ak buat lagi..Eh2...jadi benda yg sm jugak..Dan2 jugak masa tgh kacau, baby bangun nangis2..so xboleh nak teruskan..Ak decide buang jelah..Yelah mane buleh biar mcm tu je kn..nanti keras plak..Terpaksa walaupon sedih..

Kali ke tiga bile anak dh tido balik, Ak masih x puas hati..Apesal caramel aku susah sgt nak menjadi..Ak memang hampir2 fedup da..Siap inbox tanya kwn ak, nak kne kacau bape lama, tapi kwn ak pon x pasti..Sebab dia kata depends pada gula..Ak ni dh 10minit kot kacau..Masih lom kuning2 lagi..Sabar jelh,mujur bulan puasa kan..huhu..Then dia berketul2 lagi, siap ada buih2 lagi..Ak dh nak stop da..tp ak try jugak kacau2..eh3...tetibe ak nampak dia jadi cair balik..pahtu baru kekuningan..Hahahaha..dalam hati ak melonjak kegembiraan...So baru ak tahu skill sbnrnya caramel ni..Lepas ni dh xdelah fedup awal2..hehehe..

So jom lah ak share resepi..Ni versi aku tau..Kalo nk ikut, ikut la..kalo xnak pon xpe..hehehe..

Bahan-bahan :
- Telo 4biji
- Susu pekat 6 sudu besar
- Air
- Esen vanilla 2titik
- Gula 5 sudu besar

Caramel :
- Gula 6 sudu besar
- Air banyak sudu haha.. ( yg ni ak xpasti bape sudu ak letak, sebab setiap kali dia berketul ak tambah 2 sudu bsr, tp aku agak2 ad la dalam 8 sudu besar kot)

Cara-cara :
-Masukkan gula dan air ke dalam kuali untuk dibuat caramel..Kacau2 sehingga gula bertukar wajah kekuningan..Korg kacau kne lama ckit tau..Kalo dia berbuih ke ape ke, korg teruskan je..sebab lepas dh hbs buih tu dia akan cair balik, then bru jadi kuning..Jgn mudah giveup mcm ak plak..Kang rugi gula korg hehehe...

-Bila dah bertukar kekuningan/perang tu korg amik loyang atau bekas untuk asingkan gula tadi. Tuangkan ke dlm bekas dan biarkan sejuk..Kne tuang cepat2 tau, sebab benda alah ni cepat keras.Bila dh tuang tu, ketepikan dlu..

- Next step, buat untuk puding plak..

-Masukkan telo, esen vanilla dan gula ke dlm bekas lain..Kemudian kacau2 manja gtu..Xpyh nak beria sangat ye..Cukup lah kalo telo dan gula tu dah sebati..xpyh smpi nka berbuih mcm korg nak buat telo dadar tu eh..

- Next part, amik susu pekat letak dalam periuk then panaskan..Ada org guna susu segar/susu cair..So sebab ak xde susu2 tu semua, terpaksa lah aku guna susu pekat, pastu tambah air, nak bagi dia cair hehehe..Bijak x bijak x? kihkih..Korg xpyh la tgu smpi susu tu mendidih plak, cukup sekadar suam2 kuku jer..

- Then amik acuan telo dan gula tadi masukkan ke dalam susu yg korg masak tadi. (jgn lupa tutup dlu api sblm tuang acuan ye). Kacau perlahan2...Kemudian boleh la masukkan ke dlm loyang yang korg letak caramel tadi..Jgn lupa sblm tuang tu, tapis dlu ye..Sebab kemungkinan akan ada telo yg berketul2..nanti kalo x tapis, x lawa la ada wajah kedut2 kat puding tu.hehehe.

- Tutup loyang tu dgn aluminium foil..Ak x tutup pon sbb xde..Natijahnya air yg mendidih masuk dlm puding aku..Haha, bijak sgt kn..lupa nak beli benda tu.Tapi xpelah..sedap jugak..hehe..

- Letak loyang berisi caramel n puding tdi ke dlm kukusan..Ak pakai kukusan yg letrik..ak xtahu guna suhu mcm mane..Asalkan air tu mendidih dh memadai..hahaha..Kukus lebih kurang 30-45minit..Tp kalo puding korg still lembik, boleh la pnjgkan masa kukusan tu..Xde hal punya..

-Bila dh masak, cepat2 amik pinggan yg lebih besar drp loyang, then telangkupkan atas loyang tu..Dan terbalikkan..Nanti puding tu akan jatuh elok je dalam pinggan tu..Dh siap..Tunggu la sejuk ckit bru letak dlm peti ais..Baru nyumsss nyummsss ble nak mkn nanti..


Selamat mencuba ye...Pic ak x amik sebab hp plak tetiba buat hal.Memang potong stim.Baru nk tunjuk kebolehan memasak..hahaha..Mujur laki aku suka..X manis sgt katanya...Hbs da pagi td buat sahur..Malam tdi pon ak tibai mkn byk jugak.Xsmpt berhari2..hahaha..Sehari pon x smpt...Memang feveret aku tu..Lenkali blh buat lagi...

3 comments:

krole said...

huhu phone bat masalah rupenye...tu yang heran tadi...nape tak upload pic...tapi serius wak...thanks tuk resepi ni ya...krole nak cbe r nnt...bookmark*

Che Rosliza Che Mat said...

man gambarnya hihihi mesti sedap..

Suria Lekatlekitgurl said...

kiranya tahap kesabaran cik camilia ni memang boleh di banggakan la