Tabung

21 July 2013

Resepi Onde-onde

Dah seminggu lebih aku mengidam kuih nih..Sabtu masa minggu pertama pose tu, ada gak cari kat bazar..Tp mahal Ya Rabbi..Sebungkus tu x smpi 10biji kot rm2...memang aku xbeli la..Kalo buat sendiri RM2 tu dh bape puluh biji boleh dapat..hehe..Tu aku decide better buat sendiri, lagi pon senang yang amat kan..bukan leceh mana pon..So dari hari ke hari asyik tertangguh je nak buat, so smlm baru tercapai hajat buat kuih ni..hehe..

Bila tanya hubby, dia cakap dia suka..Memang lagi keinginan nak buat tu membuak2..Aku kalo benda yg hubby x bape nak gemar, memang ak malas nak buat walaupon sbnrnya benda tu memang ak tingin nak makan..Ye Lah isteri ni asyik kena pk perut suami jer..Xpelah perut sendiri kalo x isi pon..Hepi bile boleh sediakan mknn untuk suami, Ye dak isteri2 sekalian? hehe...

So smlm keluar dlm pukul 2, pegi cari bahan masak dan juga bahan nak buat kuih ni..Jom kite check bahan2 yg perlu disediakan untuk buat kuih ni..

Tepung pulut 1 bungkus
Nisan / Gula Melaka
Kelapa ( Dah siap parut )
Air secukupnya
Garam secubit
Pewarna yang dibenarkan ( Hijau Epal )

Cara buat :


  1. Potong nisan / gula melaka tadi kepada bentuk dadu kecik2 jgn besar2 gedabak yer..Kang kencing manis plak sape2 yg mkn tu.hehehe..
  2. Masukkan tepung pulut ke dalam bekas. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit ye, untuk elakkan terlebih masuk air..Kang terus x jadi kuihnye hehe..Kacau sehingga sebati, bila nampak dh sebati tu gaul dengan tangan yer..Kalo acuan tu x melekat pada bekas, maknanya dh okey lah tu..Semasa gaul tu, jgn lupa masukkan sekali pewarna (Hijau Epal) yer untuk mendapatkan warna hijau..Ada yg pakai daun pandan..tapi aku mls nak guna..sebab nak kne blender bagai..Bek beli pewarna yg dh siap jer.hehe..
  3. Bila acuan dh cantk, jgn terlalu lembik dan jangan terlalu keras yer..Boleh la gelek2 atas tangan kasi bulat..kemudian picit dgn ibu jari kat tgh tu kasi berlubang, masukkan nisan yg telah dipotong dadu tadi..Dan tutup acuan dengan golek kembali untuk mendapat bentuk bulat yer.. 
  4. Panaskan air  di dalam periuk..Bila dah mendidih,  masukkan acuan bulat td ke dlm air didih tersebut. Bila kuih tu dah terapung2 di permukaan air, tu tandanya dah masak yer..Yg mane x terapung tu biarkan dlu..Angkat yg dh masak tu terus golekkan dlm kepala parut tadi..Oh ya jgn lupa letakkan secubit garam dlm kelapa tu, biar ada rasa masin2 ckit..
  5. Ulang langkah 3 & 4 sehingga habis acuan kuih tu yer..
  6. Bila dah golek2 dlm kelapa tu., dah sedia untuk di ngap..Boleh mkn macam tu jer..hehe..
Aku lupa nak amik step by step pic..Dah nak hbs kuih baru tingat nak snap..Haha..So ini jelah yg ada..

Hasilnya :
My hubby kate boleh la jual kat kedai..hehehe..Suka sangat hati ni..Kihkih..

Note : Nanti nak share resepi asam pedas plak..Lauk smlm n hubby pon kate sedap gak..Pdhl 1st time buat..Hihihi..Berbunga2 hati bila suami suka..

1 comment:

~MommyAida~ said...

hihih..aida pon bru je lepas buat onde-onde..tp xguna pewarna..suka pkai original daun pandan gittu..hihi..senang je kan buatnya...