Tabung

04 April 2014

Minta maaf kalo ada yg terasa

Aku ni memang pengguna FB yang tegar...
Memang setiap hari dan setiap masa ,hidup aku banyak dihabiskan mengadap FB..
Sebab tu aku kne cari hp yg boleh access fb atau internet dgn mudah dan cepat..
Bukan apa FB membantu aku untuk mendptkan info dgn cpt..(Tepat ke x blkg cete sbb aku bukan percaya bulat2 ape yg org share)

Ape ke jadah plak kan ak ni buat mukadimah pasal FB adeiii...
Sbnrnya xtahu nak mula cmne..haha so buat2 jelah psl FB pon..
Tp memang cete ak psl FB kikiki...

Macam ni, aku xsuka tau kalo seorang ibu tu merungut psl anak...
Bukan nak kata aku baik ke apa...
Cuma ble ak bace status kwn2 kt fb cete psl mengeluh kalo anak skit,nak kne bjaga..
MENGELUH bila pregnant penat..penat melayan yg kecik lagi penat nk buat itu ini..

Bagi aku simple jer..ko kan dah tahu penat jaga anak, penat jaga budak kecik, jgnlah ko pregnant lagi..tunggulah anak ko tu dh bsr,dh pndi jga diri bru ko pegnant balik..
Ni x, org pegnant ko cbuk nak pegnant..konon nak buktikan yg ko mmg sgt2 subur..konon nak buktikan yg ko iseri solehah sbb mampu bg suami zuriat yg rmi..
tapi dlm msa yg sm ko sll duk mengeluh..ko ingt ank dlm perut ko tuh x dgr ke ape ko ckp...

bila ank sakit ko ckp pnt nk jga...klo ko ckp sndri2 je xpe..xde org dgr, xde org tahu..
ni ko p canang kt fb yg ko pnt jga ank skt..x cukup tdo bagai..
aku xthu ape motif ko nk gtau kt fb mcm tu..nk gtau yg ko ni bkorban utk snk ke ape?
Hbs tu org len yg ad x bkorban untuk ank dorg ker?ko sorg je yg bt eh?
Adat lh tu ada ank kecik, xkn nk sht sll..nt ank tulh yg akn jga ko time ko fh tua, xlrt.
klo ko asyik merungut je nt ko tua dia lak merungut jga ko pnt.so time tu thulh ko ape rsa..
Ak mmg emosi klo psl ank ni..ak nk bt status kt fb xboleh sb tkt ad yg terasa so tpksa luah kt cni...
Ptt nye sblm ko beranak,sblm ko pegnen ko dh kne set minda..
Nanti ada ank xboley da nk bt mcm bujang..
xboleh nak bgn lambat, x boleh nak tdo sng lenang dll..
Kalo ko rsa ko blh dan bsedia dgn keadaan tu bru ko pegnen
Kalo ko rasa ko x bersedia nk korbankan masa tdo dan msa rehat ko 
beter jgn pegnen sb kesian ank tu ada ibu mcm ko.huhu..

aku bukan nk kata aku ibu yg baik jauh skali ibu yg pergect
cumanya bagi ak xperlu ko nak mention kat fb yg ko penat jaga anak..
apa pandangan fren2 ko nanti thadap ko..terutama org2 mcm ak..
tengok x psl2 sb ko ak siap update 1 entry..hehehhe...adeiii..
sbnrnya ad lah 2,3org kwn fb ak mcm tu..

Ni cme nasihat ak jelah....jgn merungut ye kwn2..kesian anak.
Bukan dia mintak pon dia sakit...kan tu ujian buat kite..
cuba slwt dan istigfar byk2 kalo rsa penat sgt...
anak kan anugerah terindah dlm hidup kite so jagalah elok2..

InsyaAllah...ak berusaha menjadi yg terbaik..
Arfan, mama syg kamu sgt2!!!!

10 comments:

suhaila abdullah said...

Ha'a ekk...kite pun ada kwn kat fb mcmtu, mula2 ingat mungkin dia nak luahkan, tapi bila baca entry ni ye tak ye jugak ek.. ye la, kot ye pun tak yah umumkan kepenatan tu kat fb kot..Wallahua'lam. :) Salam perkenalan ya..:))

Yumida Huda said...

agak kurang suka juga bila org sharing terlalu byk pasal benda peribadi dlm fb
kita yg baca status tu rs janggal
melibatkan hal anak..sy teringat ngn sorg kenalan rapat

bukan nak kata mengandung tu x blh, tp biarlah ada rs tggjwb nak jg anak. melalui pemerhatian sy, segala tugas jg anak, cuci kasut anak sekolah, buat air susu botol anak, dodoikan anak tdo, mandikan anak, dilakukan oleh ibunya sendiri (si nenek). ye faham, sesetengah gol ibu tu bekerja, tp bila time cuti, masa dihabiskan duduk dlm bilik. anaknya diluar dipantau oleh emaknya. hmmm...org yg tengok situasi tu pulak pening. haha

sabtu n ahad cuti, emak jugak ke cuci kasut sekolah anak2 dia? pelik.. sampaikan pakaian bekerja si anak dan suami tersebut digosok oleh ibunya. imagine kan..pakaian si ayah, ibu, 3 lagi anak2 sekolah digosok oleh si nenek kpd si cucu tu. isnin sampai jumaat! pergh..banyak tu....belum lagi kasut sekolah 6 pasang cucu2 dia, dia jugak yg cucikan...

pendek kata, anak sendiri, jlnkn tggjwb sendiri.

Mama Safiy Arfan said...

Suhaila : tulah semua ibu pnt kot layan anak tp xperlu nk war2 1 dunia..hehehe...

yumida ; perghh lagi dhsyt mcm tu...ape guna dia beranak, last2 nenek yg bt seme kje.nt ank lbh rpt dgn nenek tahu nk mrh..dunia2..

Nao Mei said...

Hihi bawa sabar mama.
Biasalah salah gunakan facebook lah tu. Hihi
Jiwa muda mama gaya cam tu lah jawab nya.

Kekadang manusia lupa gak apa yang dia buat tu salah.

Cik akak suatu ketika dulu memang ada juga salah gunakan media sosial nie.
Terlampau geram hingga lupakan batas lidah tu. Alhamdulillah mintak lah perkara cam tu tak berulang lagi.
Cukuplah kita bersabar jangan nak hebohkan kat org lain.

Iqbal said...

Kalaulah asik ngeluh jer,baik tak usah buat anak... whehehe
First main sini
Salam satu rumpun ye :3

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

selalu baca status kawan-kawan macam tu.. yang mengeluh bab kerja teruk pun sama juga.. macam la orang lain tak kerja..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

biasanya org pmpuan ni biler dlm fb memang ikut sedap tgn je menaip kn. hahaha

Zamani Abe said...

Assalamualaikum & Hi :)
Terima kasih diatas penyertaan Segmen Mini Power Bank Rakan Blogger sebelum ini. Segmen ini akan memasuki fasa kedua dimana 9 peserta akan dipilih menggunakan Random.Org dan salah seorang daripada mereka nanti berpeluang untuk memiliki Mini Power Bank yang ditawarkan.
Nantikan pengumuman 9 peserta tersebut di blog Zam pada minggu ini ya ;)

ain shahrulazri said...

at least ade anak, bersyukurlah, org yg xde anak mcm ain ni, siang malam doa nak ade anak.. so yg mne ade anak tu, syukurlah x baik merungut.. :)

misz sheyla said...

dia pregnant sebab rezeki dari Allah...tapi setuju la tu semua ujian untuk kita ngan bab mengeluh kat fb tu...mungkin la penat sikit kalau jage anak sakit..tapi kalau mengeluh kat fb tu mcm xptut kot..huhu harap saya tak macam tu nanti...