Tabung

31 August 2015

2nd Pregnancy : Contraction


Arini genap aku 36 minggu..Lusa ada checkup dan scan untuk ke terakhir kali..Peluang utk tgk jantina..Kalau adik baby sudi tunjuk..hihi..Skrg ni aku pening sebab si abang Arfan masih x sihat.chicken pox dia belum sembuh sepwnuhnya walaupon dh ada yg menunjukkan kesembuhan..Ada biji2 yg dh hitam.Alhamdulillah...

Aku skrg kena jaga dia..Kalau nak g checkup, macam mana ak nak bawak dia..tak larat aku nak men kejar2 kang ngn dia..huhu..Dah la mesti lama nak menunggu bagai..Pening rasa..Kalau mtk tangguh appt bila plak ak nak amik.huhu.. Agak2 bila si abang Arfan ni blh sembuh sepenuhnya yer..


Oh...pasal tajuk Contraction..Arini aku tak tahu lah false alarm ke atau ape..Dari malam tadi perut aku sakit memulas..Dari kul 2pagi aku xdpt tido...kiri kanan still xdpt ilangkan sakit perut...cuma sakitnya tu aku masih boleh tahan..Sampailah dh subuh tu kekerapan kontraksi makin kuat..aku siap install contraction timer lagi sebab nak tahu berapa kerap n berapa lama dia berlaku..memang merisaukan lah pg td sebab setiap 2,3minit dia mengeras..dah la mengeras dlm jangka lama jugak seminit lebih..Memang aku dh berpikir2 nak ke spital..Tapi pikir ada anak lain kan, so kne pk betul2 lah..Kalau dulu persiapkan diri sendiri je sbb xde anak lagi..


So bila dh sejam tu masih ad kontraksi, aku kejut lah laki aku suh dia bangun, mandikan si abang Arfan bagai..Aku nak siap2 pakai baju, siapkan beg aku..Mujur beg baby dh setel, so x pening sangat.. Dalam tgh bersiap2 tu, eh eh boleh plakkan kontraksi tu berkurang...dari 2,3minit skali ke 10-15 sekali..amboi adikk baby pon tahu takut yer..hehe..takmo pegi spital awal2.. pandai pon kan..Dah aku relax2 lepas tu. Abg Arfan dh siap ensem2 da..tak jadi plak keluar...


Mujur lah aku xpegi spital lagi, kalau tak confrm x pasal2 kena seluk then kne balik umah..macam penah jd masa Arfan dulu.. dulu takde pengalaman..bila sakit je trs p spital, masa tu 36w jugak..Mmg skt kena cek jalan bila jln belum buka..sebab tu yg kedua ni ak berpikir banyak kali takut jd mcm Arfan dulu..false alarm..cumenya yg ni dia lebih kerap lagi..Bila dh berkurang contraction tu xjd lah aku p spital, so ktorg keluar p beli brg2 umah jer...


Skrg ni tgh relaks2 kat umah..aku harap janganlah dia dtg skt masa husband ak xde esok2.. org dh keje kan.huhu..Adik baby, sila keluar lepas mama blk kampung ye..hehehe..kasi chance mama makan ketupat dulu eh...mengidam dri raya puasa aritu lg xdpt..ekekeke...

8 comments:

Asha Lya said...

Mkananya bln dpn la sis brsalin ni kan..ingtkn sama due dgn sis mar blog jnji kita

Sheila Adziz said...

Smg selamat bersalin sis... akak dulu bersalin masa 37 mgu....

adianiez AIDA said...

good luck mila melalui hari-hari terakhir ni :)
in shaa Allah dipermudahkan semua ye.
dan dpt makan ketupat :) hi hi hi...

IQ = Iez Qis said...

wah, dah dapat false alarm, mungkin mila mengandung anak kedua, mungkin cepat proses kelahiran dia..huhu~ IQ plak yang risau, tak reti nak rasa apa apa kat perut ni...ada la dua tiga kali mengeras malam2 tapi tak kerap...huhu~

Norhana Marsom said...

Alahai kesiannya mila...semoga proses bersalin dipermudahkan..

dalila said...

afran kene chicken pox?aritu ade teacher die tny danish dh penah kene ke..sebab ramai yg kene kt taska..danish aritu seminggu jgk br elok..arfan dh ok?harap arfan cpt2 sihat..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
moga segalanya dipermudahkan AMIN

NaZiRaH @ Ezyra said...

KELMARIN SINGGAH AJER, HARI NI SINGGAH N FOLLOW SEKALI...

KENA SELUK? HUKHUK SAYA MASIH FOBIA KENA SELUK MASA ANAK SULUNG,

KALAU SUDI BACA ENTRY PENGALAMAN BERSALIN SAYA, ADA SAYA CORETKAN DI BLOG SAYA

http://nazirahnyerr.blogspot.my/2014/08/pengalaman-bersalin-ainul-mardhiah.html