Tabung

30 January 2013

Berniaga Nak Untung Sorg2..

Assalamualaikum..Selamat petang..

Alkisahnya baru je berlaku tengah hari tadi sebelum waktu lunch..Cammy agak bengang jugak la ngan sorg customer nih..Yelah Cammy pon baru jinak2 dlm bisness kecilan ni..Sepatutnya peniaga sama peniaga lebih tahu n kenal situasi masing2 kan..NI tak, dia nak untung pihak dia je..Cammy dh lebih kurang ngan dia..Tapi dia xnak plak tolak ansur ngn Cammy..Rasanya kalo peniaga lain, mmg x layan da dia ni...Tapi last2 Cammy amik keputusan xnak amik order dia..Biarlah maybe bukan rezeki Cammy dgn dia..Harap dia jmpa lah peniaga yg boleh melayan kerenah dia tuh..

Cetenye mcm ni...Dia nak beli bedak arab tu secara borong..Cammy dh bagi harga borong baikk punya..Then dia jawab, SAYA NAK!! mcm serius benar..mcm confirm nak jer..Bila suh bank in, dia kata tunggu ada stok baru bank in..Cammy xboleh buat mcm tu..Buatnye dia xnak stok yg Cammy order tu tetibe, mcm mane..Sape nak tanggung semua tu..Lagi pon Cammy dh penah kena, sebab tu Cammy nak lebih hati2....Ingatkan dia ada lah duit untuk modal..Ko dh tahu ko nak beli barang, patutnya sedialah duit...Ni tak banyak songeh plak..Pastu Cammy kesian lah kat dia, Cammy mtk separuh harga drp yg dia nak amik tu...Eh, boleh lagi dia nak tawar menawar plak ngan Cammy..Langsung tak bersyukur tau..Heran lah..Dia kata dia meniaga jugak tp xkan xtahu adat meniaga dan membeli mcm mane..Cammy x penah buat kat org mcm ni, tp time Cammy asyik terkena jer...hehe..sabar jelh..

Then Cammy tolak ansur lagi ngan dia..suh dia byr kurang drp separuh...Pon dia mintak tawar lagi.. Perghhh tu dh tahap melampau lah kan...Dia nak order yg jumlah 400 lebih, tp nak byr 100 jer..Pastu mintak lagi, nak amik 2 pieces je tp nak harga borong..Mane boleh bai...Cammy dh tolak harga borong dgn nilai yg rendah..Cammy untung ckit je..Kalo ko nak beli 2pieces je...Celah mana Cammy nak dpt untung..Betul tak??? Kalo korang la kan, korang buat ape?? Layan kan je atau boooo layaan org mcm ni????



p/s : Thanx pada yg sudi beli ngn Cammy..Cammy jual dgn harga tersebut yer..Arap korg puas hati dgn bedak tu dan juga perkhidmatan Cammy...Boleh la repeat order lagi.hehehe...

8 comments:

hazwan hairy said...

haha kena kuat smgt tau bnda2 cmni...sya pun kdg2 angin jga..haha

Cik Cammy Lia said...

itulah..bukan xboleh sbr..cume mcm pelik lah..sbb dia pon meniaga jgk..so..xleh terima cara dia wt cmtu huhu

ibuhebat said...

boo layan je customer cam tu...
customer is not always right :)

Cik Cammy Lia said...

itulah sis..mcm melampau lak permintaan dia.huhu...

MAY said...

Skrg pun sll kne cust backout buyer.da pack brg tibe2 ilang.hm..ad yg tny nk borong.kbtln stok hbs.bl da restok,die plk ilang.adeii

Cik Cammy Lia said...

may : tahu xpe.sbb tu mila x caye ble dia kate nk amik pas ad stok..dh penah kne,bek ati2..xpelah xdpt duit dri org cmtu pon...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

meniaga mcm tu la.. asben sy pn ada buat online bisnes skit2 sbg side income.. spesis mcm tu memang ada. suruh bank ckp nk tgk brg dulu.. bila brg dah amik call x berangkat. dlm bisnes jumpa cust yg byk songeh tu biasa.. kena tipu pn biasa.. cuma asben jenis klau yg byk songeh dr awal dia malas nk layan. org camtu kdg2 songeh je lebih beli nya tak pun..

wan nurul hezrina abd halim said...

kalau customer cerewet yang melampau toksah layan dik.anggap takdok rezeki..sbb kadang ada cust yang cerewet bangat..mmg bengang kalau kita.sib setakat nie akk tak hadap org2 yang mcm2..belum lagilah..mujurlah aii.kita meniaga mesti nak untuk takkan nak rugi