Tabung

02 January 2013

Resepi Bubur Kacang Hijau

Assalamualaikum...Dan Selamat Pagi..

Ni entry pembuka 2013. So masih tak terlambat untuk aku wish korunk Selamat Tahun Baru. Korunk ada azam baru ke atau azam yg taun2 lepas punya yg masih x tercapai? aku macam biasa lah, xpenah pon ada azam.hehe...bila nak buat, aku buat je..xperlu tunggu Tahun Baru..Lagi sempoi kan..ekeke..sebabnya aku ni jenis x menyaborrr...Ada tak pangai korunk mcm aku? hehe..Takpelah asalkan korunk hepi dengan kehidupan yang korunk lalui pon dh memadai kan. Xperlu nak serabutkan otak nak pk azam2 yg masih belum tercapai tu..Bile dah ditakdirkan benda tu jadi, so jadilah dia nanti..tol tak??

Kali ni aku nak ajak korunk men masak2 la..Ada sesapa berminat tak? hehe..Memang simple je pon masakan ni..Bahan2 pon senang je nak dapatkan.Sebab tu aku boleh buat, apetah lagi korunk kan. Asal ada kerajinan semua boleh jalan je..Tapi entry masakan ni xde gambar..Sbb gambar ada dlm henpon husband aku.Lupa plak aku nak BT aritu..hehe..xpelah..korunk kan dh bijak pandai.so xpyh tgk gambar pon korunk dh tahu kn kn kn?? JOm kite start..

BUBUR KACANG HIJAU..

Bahan-bahan
- kacang hijau 100g
- Santan kotak (2)
- Daun pandan (2 helai)
- Air (terpulang pada diri masing)
- Gula Melaka/ Nisang ( seketul )
- Garam secubit


Cara-cara buat
-Rendamkan kacang hijau selama 6-7 jam. Pastikan kacang ni betul2 dh lembut.Kiranya bila korunk picit dia penyek..

-Lepas tu bile dh pasti kacang dh empuk, masukkan dalam periuk beserta dengan air..Air ni korunk letak agk2 kacang tu leh tenggelam la..Masukkan sekali dengan daun pandan yer..

-Bile korunk tgk kacang yg direbus tu dh hampir lunyai,hahaha..ganas tol perkataan..Bila kacang tu dh nmpk mcm empuk sgt2..air pon dh menggelegak, baru korunk letakkan santan kotak tadi..Pastu korunk tgk la..Pekat ke tak kuahnya...Aku biasa letak air lagi lepas masukkan santan tu..sebab xsuke pekat2 sgt..

-Lepas dh letak santan+air, korunk letak gula melaka seketul tadi tu..potong 2 la senang ckit dia nak cair..Pastu korunk godek2 la selalu..kacau2..bagi cepat gula melaka tu hancur..Korunk jangan lupa masukkan sedikit garam ye..secubit pon xpe..jgn letak mcm korunk nak masak lauk ye...Kalo bubur korunk masin, jgn salahkan aku.hehehe...

-Pastu korunk rasa lah kuah dia tu masih pekat ke dh sedang2,kalo dh okey...kacang pon dh lembik, korunk boleh tutup api dan sedia untuk di makan..makan panas/suam2 mmg best..tambah lagi kalo ada roti. Cicah ngan roti...

Selamat mencuba ye..Alahai kacang bangat resepi ni kan..Kalo x leh buat gak, xtahu la aku nak ckp ape. hahahaha...Gudluck!!! :-)



****camne ye nak buat sticky post?? Ada sape2 leh ajarkan aku tak???Please.huhu...

7 comments:

Anna Boleyn said...

Klu letak durian...ishhh shedappp nye!

combi said...

nak try la bila free nati..wink*

MAY said...

Rajin bt bubur..:)

Jamalia mohd zin said...

dik, kalau letak halia sikit lg sedap dan berkhasiat.

Jamalia mohd zin said...

dik, kalau letak halia titik sikit lg sedap dik. cubalah.

MARIA AWI said...

nampak sedap....boleh buat masa puasa nanti

Ibu Menyusu Yang Berpuasa

fazliana said...

sdpnya lahaii..betol 2 ltk halia ckit sbbnya kacang hijau nie angin,,xltk halia t xkluar angin..