Tabung

08 January 2014

Kronologi Kejadian.

Jumaat 3 Januari 2014.

Permulaan tahun baru yang kurang baik untuk aku sekeluarga..
Macam2 berlaku sejak akhir2 ini..
Tapi selagi aku mampu lalui aku tabah hadapinya..
Ujian untuk aku, suami dan Arfan..

Dalam jam 5.00petang, pengasuh inbox kat fb..
Bgtau yg Arfan nampak x bermaya sangat..
Badan makin panas, asyik merengek jer..
Makan pon xnak..tapi masa makan tengahari dia berselera, time ptg xnak plak..
Pengasuh suggest ak p kecemasan hospital terus..
Aku bila dapat tahu mcm tu terus gelabah..
Macam2 dh aku pikir2..
Takutnya aku rasa..Anak aku dh lembik..Allahuakbar..

Mujur time tu dh hampir waktu balik keje, so ak mtk dgn bos keluar 15minit awal.
So bos izinkan, aku terus kemas brg..
Aku solat dulu, niat dihati memang nak trs bawa Arfan ke hospital..

Aku p amik dia, dari luar dh dgr sore dia duk merengek..
Nampak sangat dia x sihat..Baring je..Bdn memang panas..
Aku sms hubby gtau nak p hospital.
Sepatutnya hubby ak nak buat ot haritu tp x jadi ble aku ckp psl Arfan..

Aku drive ke hospital smbil pangku Arfan..
Aku memang dh agak memang xde parking..
Susah btl kalo dtg sorg2...Cmne aku nak bwk Arfan dh la tgh ujan renyai2..
Parking plak jauh..cari2, xde kosong..
Last2 aku decide aku dtg mlm nanti tunggu husband ak balik..

Magrib hubby ak sampai, terus ktorg p hospital..
Sampai kat hospital,  ramai plak manusia..Aku ingat dpt la cepat..
Tapi masing2 ad kecemasan.Memang rmi budak kcik yg sakit..
Aku ckp la kat triage tu ank aku mcm semput, tp xde plak dpt rawatan segera..
Still kena tunggu..dalam sejam lebih kot bru dorg panggil..
Kat triage dorg check degupan jantung dan nafas Arfan..
Terus dia bawak kami masuk dlm, nak bagi Arfan nebulizer..

Arfan masa kne neb memang ngamuk sakan, xtahu la gas masuk ke x dlm bdn dia..

x mampu aku nak handle pegang dia sorg2 kalo dia mengamuk..
Lebih kuat dri org dewasa.huhuhu..


Lepas da amik neb tu, aku xtahu nak g mane..
Nak tanya org kat ctu, xde sape plak yg lalu..Geram pon ada.
Aku suh hubby ak tanya kat kaunter kalo lps amik neb kena tgu kat luar ke kat dlm..
Org tu plak mcm xtahu sgt, last2 aku keluar je tunggu kat luar..
Tunggu punya tunggu, xde plak nama Arfan dipanggil sdgkan nama org yg dtg slps kami dh dipanggil..
so ak pon p kat kaunter tanya dia mcm mana..
PAstu org tu tanya, "Tadi lps amik neb ad tunggu kt dlm x jpe doc?"
Aku jawab la " xde jpe doc pon sbb lps amik neb terus keluar"
org tu suh aku masuk ke dlm semula tunggu kat dlm..
Yang ak skt at org yg suh ak tunggu tu ilang trs.
Biar je ak kontang kanting berdiri kat ctu..
Nurse yg tgk ak berdiri pn buat bodo je..
xde langsung tnya buat ape kat cni ke, tunggu sape ke..
AKu memang hangin la..Dh la dukung Arfan tgh tido lagi.
Aku rasa kesabaran ak dh ilang je..nak maki2 org kt ctu.
Nurse yg duk tgk aku 2,3x buat bodo je..Memang xde perikemanusiaan la dorg ni..

dh lama sgt aku berdiri, nampak kerusi 0 aku sendiri p duduk..
Duk lama kat ctu, lalu lalang xde sape endah..adoiiii.....memang x peka la dorg ni..
ntah bape lama duk ctu, bru lah sorg doc ni tanya buat ape kat cni..
ak jawab lah dh lama buat neb nak jumpa doc..
lepas tu baru dia check Arfan...pastu tunggu lagi..
Dia p mn ntah, dtg2 suh ak p xray..sebab katanya nafas Arfan laju sangat.

Lepas xray kena tunggu lagi.bape org doc nth dtg jumpa..
cakap benda n check yg sm je..
Dorg kata nak cucuk Arfan nak amik darah..Aku dh gelisah..Sedihnya lahai..
Masa nak cucuk dia x bagi aku masuk.
Dengar Arfan meraung2 dlm bilik..Agak lama sebab ntah bape X dorg cucuk.
Aku dgr doc tu ckp jarum patah..Perghhh..Sbr jelah ak.Patutlah ank ak meraung byk X..
Aku memang x puas hati btl, tp terpaksa redha dan pasrah..

Agak lama la duk sepital ni korg bygkan dri Mgrib smpi kul 4pagi esoknye..
Boleh byg x cmne ak duk spital tu hampir 12 jam? huhuhu...


Nanti aku sambung lagi, ingat pendek je,upenye panjang plak ades..
Bru pas mandikan Arfan..Nak kne jaga dia jap...Tadi dia tdo boleh la tulis pnjg2. hehe..
Sambung nanti yer..

Ahai..malasnya esok dh masuk keje...

5 comments:

~MommyAqilMedina~ said...

Oh kesiannya Arfan..demam dia makin melarat kan..aduhai sedih tengok babies sakit kan..tambah-tambah dengan layanan Hosp Govt lagi..Cik Cammy,kalau ada duit lebih,better awak beli insurance utk Arfan sebab berbaloi untuk kemudian hari dan sakit-sakit macam ni..Pandangan Aida lah ye..

Ibu Lala said...

Dengar pun letih. Mudah mudahan bb cepat sihat ye. Klw ada rezeki nanti ambik la insurans utk anak. Senang dapat rawatan kat swasta.

QasehnyaRania said...

gitew le kalau pi spital gomen. bukan nak kondem tp itu realitinya. lagipon itu pilihan kita yg bsederhana ni.

nape dorang tak ibu temankan anak erkk masa nk ccuk. dh tu siap jarum patah. apa kes?

Mia Liana said...

sabar je la.... teruk juga layanan hospital tu...

Masya said...

kdg mmg mcm tu lah klu kat hospital ni erm...