Tabung

11 December 2014

Peningnya memikirkan

Sejak ak dh x susukan Arfan dgn susu badan kan, malam2 mesti dia mengamuk sakan..Aku pujuk2 pon dia xlayan...dia menggeliat2 bila ak amik..bila x amik dia menjerit nak suh dukung..So ak xphm apa dia nak sebenarnya.. kalo dh pandai gtau ape yg tersirat kat hati tu senang la sikit..Adoiii..betul2 menguji sabar aku..Dah la hari2 ke a hadap sorg2 sbb hubby balik keje selalu lewat malam..

Skrg ni aku dlm proses mencari susu tepung yang sesuai utk Arfan...Sebab susu S26 yg sll dia duk minum tu ak tgk mcm dh x sesuai dgn dia sbb berak sembelit..Lepad S26 aku try dugro plain, memang dia minum  tp cirit birit plak + bontot merah...Lepas tu ak beli dutch lady, pon menerima nasib yg sama, tp langsung xsmpt habis..kalo Dugro tu habis la jugak..So ak tpaksa kasi pengasuh suh bagi kat budak yg minum...Lepas tu ak beli S26 balik, sebab xthu nak beli susu apa lagi kan..sebab kesian tgk dia minum susu lain x sesuai..Lepas dh hbs yg stok S26 tu ak try beli Lactogen, tp adushhh langsung Arfan xnak minum..stkt 2,3 teguk dia dh xnk dh..smpi kan time nak tido dia langsung xminum pape .

Haaaa, bru teringat, start tukar Lactogen ni lah dia buat perangai..Mungkin sbb dia dahaga, tp nak minum, susu x sdp tu protes tu dgn aku..Aku xblh nak kasi susu bdn sbb nenen aku x sht sepenuhnya lagi..Dlm hati ni Tuhan je tahu, geram2 je rasa nak bg..Sbb cnfrm kalo ak bg ni mesti dia diam n trs lena..kesian kan? Aku terpaksa la ikut je apa dia nak..mcm2 gaya dodoi lah ak buat..smpi naik buntu dh..Bila dh penat sgt, lena lah jugak..tp selang sejam dia bangun..Aku memang ad perasaan nak marah, tp ak pendam je sb kesian tgk muka dia..Cme ad jgk kalo xtahan sgt, ak biar je dia guling2 layan perasaan nangis tu..

Malam ni adegan sm pn jd..Aku dh mula berangin lah.Yelah setiap kali nk tido nangis mcm tu..nangis tahap mcm xleh nk bt apa.pujuk xmakan..aku nk bt susu dia kata taknak..hampir tewas da ak nak kasi susu badan tp ak tahankan jer...Last2 ak buatkan jugak susu Sustagen ni..baru ptg td tau ak beli..Lactogen ahad lps ak beli..baru guna 2x kot...esok nak bg kat budak opis sebab dia nk try bg anak dia minum...Aku rugi mcm tu jelh..Beli2 susu, Arfan x minum tpaksa sedekah je kat spe2. Yelah drp lgsg xguna lagi rsa membazir kan? tp tu lah ralat jugak la..nak jual kang mcm x tergamak. hahaha...

Mula2 buat susu tu, nak bg dia minum dia taknak...ak riba dia geliat2 kan badan dia..lepas tu aku biar je dia atas tilam..tak smpi ati bia lama2, ak tarik ltk sebelah ak, aku peluk bru dia behave...so time dia behave ni ( tp masih nangis la, cme x menggeliat2 mcm td) aku sumbat botol, Alhamdulillah, dia minum...

Dan ...



Smpi terlena..skrg ni dh tido sblh aku ni...Smpi lah aku tersiap entry ni..Terima kasih Arfan sbb bagi mama idea nk tls entry malam ni..hehe

Ak xtahu la bertahan bpe jam je ni dia tido...Mlm ni kalo still gak mengamuk, aku nekad da nak kasi susu bdn je...Harap cik B aku dh bersedia hehehe..( mcm hape je kan )..

10 comments:

Safirul Amar Azmi said...

sabar yer Mila...ermm kesian kadang2x dgn arfan ye...yer la ibu mana yang sampai hati kan

mardiana abu darin said...

Kuatkan semangat Mila. Hihii..anak diana pun susu badan jugak. intention nak stopkan susu tapi, kesian pulak kat dia. Tapi dia dah nak masuk 3 tahun bulan april tahun depan. Nak tak nak kene paksa jugakkan.

acik idah said...

Kesiannya Arfan... idah doakan semoga mila cepat sembuh yer dan boleh bf arfan semula... Arfan be good kay...

Suria Lekatlekitgurl said...

dia nak susu badan jugak kesiannya. anak saya dulu nak transfer ke susu formula takde masalah. Tukar susu pun takde masalah. Cuma ada masalah sembelit & alergik je tak ngam dia dengan dia.tapi anak saya ni asal susu semua dia minum. tang tu senang pulak.. tapi tang makan.. tu yg susah. Try bagi mealshake campur dengan susu dia suka. Sebab bagus untuk budak yang sembelit

afzalsukasuki said...

try dutch baby.anak saya sejak 6 bulan (lepas wife kurang hasilkan susu) sampai sekarang pakai alhamdulillah takde apa2 masalah.

harganya juga affordable :)

Jari Manis said...

itulah cabaran menjadi seorang ibu kan mila..perlu byk bersabar

Permatabiru said...

try susu anmum sis..mahal sikit tp mgkn lagi ok..sbb sama mcm s26..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Sama dengan nasib yang menimpa anak first saya. Saya xde susu dari anak first. Memang bagi macam-macam susu sampai dia cirit-birit setiap kali bagi. Then, nappy rash teruk. Saya x pernah jumpa nappy rash yang lebih teruk dari anak saya sepanjang saya treat anak (patient) orang lain.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Buat rujukan semua:
http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/nappy-rash-sian-sangat.html

Nur As said...

Semoga Arfan akan NAK susu tepung tu yee. In shaa Allah. Doa ibu tu mujarab kak. Doa banyak2