Tabung

21 May 2015

2nd Pregnancy : Checkup 5bulan

Checkup ari Rabu lepas, baru teringat belum update entry lagi...Untuk simpanan dan kenangan aku pada masa akan datang..Hehe..Kalau korang nak compare pon boleh jugak.takde masalah di ctu :-)

Usia kandungan : 21w 4d
Berat ibu : 63.8kg...
Hb : Pending
Ukuran perut : 22cm
Tekanan darah : 100/ (dah lupa)

Kisahnya :

Berat aku dalam masa sebulan ni naik mendadak sebanyak 4kilo..Aku rasa baby aku membesar bagaikan juara lah sebab nak kata aku makan banyak, aku makan macam biasa je.. Selama 4bulan ni, berat aku menten je..Aku xtahu kenapa dlm masa sebulan ni blh naik banyak mcm tu..Tapi nurse tak kata apa pon, sebab dia x compare pn dgn berat yg lepas hehehe..Kalo dia perasan mesti dia akan tegur jugak kot...

Bila time nak check perut tu, nurse tengok perut aku...'haih, besarnya perut' hehehe...Aku gelak je..Lepas tu kongsi2 la cete sikit..Aku cakap la memang jenis perut besar..Masa anak 1st pon mcm ni jugak...Dia tanya la, dah tu baby besar tak? A'ah memang baby besar pon, keluar normal 4kilo... Kalo aku cakap 4kilo memang seme orang terkejut sebabnya, aku kan kecik je, mcm x sesuai dengan ketinggian, tp anak blh keluar secara normal..Hehehe...ALhamdulillah...Bahu takde sangkut pon.. 


So kali ke dua ni, aku xpasti lah kenapa blh membesar bagai juara jugak padahal aku x minum susu anmum pon..sebab xnak dia membesar sangat...Tp dh kata kalo jenis besar, so akan besar jugak la..hehe..Tapi suami aku dulu masa baby lahir kecik jer..aku plak ma kata dlm 3kilo cmtu je..Tapi anak2 kakak aku memang jenis keluar besar2...maksudnya 3.5kg ke atas la...so ikut kat ctu kot ek?? hehehe...Blh mcm tu ke?


Tak kisah pn besar ke kecik, asalkan dia blh keluar dengan selamat...Aku xnak la kena forsep ke vacuum ke..Kalo blh memang nak secara semulajadi normal je...Skrg ni pon, org asyik tegur je, dh sarat ke?? Bila aku cakap baru 5bulan, org terkejut huhuhu...Aku dh tahu dah memang mcm tu reaksinya hehehe..takboleh nak buat apa...Jalan pon mcm org dh sarat, dh tu acaner org x kata mcm sarat da...hehe..Skrg ni tulang pinggul selalu sakit2..Tidur atas tilam tebal pon sakit..Kalo nak pusing kiri kanan, kena pusing slow2 kalo ko buat laju2 gak, merasa lah ko mcm tulang tu patah..huhu.. Kalo duduk atas lantai lagi lah...Nak beralih punggung sikit pon, alahai sakitnya pinggul ni... Memang sblm preggy pn ak mmg mcm ni, xblh duduk kat lantai lelama..walau ada lapik pon xblh gak..Skrg ni bila dh preggy makin teruk la jadinye sbb beban makin berat kan..Bertabah la aku sepanjang baby dlm perut ni...huhuhu...

Ni pon sll duk sakit bahagian bawah..Baby aku rasa kedudukan dia terlalu bwh... sll duk mengeras kat ctu...tak tahu lah nape..Tp aku selalu lupa nak tanya nurse masa checkup...Masa checkup bila nurse tanya, ada masalah tak?? Sll aku jwb semuanya okey..hehehe.xtahu nak cete masalah ape..Tp bila dh setel checkup baru teringat itu ini..Masalah ingatan betul aku ni..haha

Semoga adik baby.sihat2 je kat dalam tu..Tak kisah la girl/ boy..janji sihat dari segi mental dan juga fizikal..Aminn


11 comments:

Farah Waheda Wahid said...

semoga segalanya baik baik yer...

CikSiti said...

semoga dpermudahkan...take care=))

Z@i Z@mR33 said...

mcm kwn gak la...dia kcik ja...berat sblm ngandung dlm 48 kg cmtu tp mengandung perut besar bkn main.dh 8 bln xleh nk drive keta kelisa dia sbb sngkut stereng.klau ke blkg kaki plak x smpai.start 8 bln dia dh cuti tnpa gaji dh sbb x larat nk naik tngga opis n xde sapa nk hntr g keja sbb laki dia training 6 bln kt ganu.bsalin normal 3 kali push ja.ank kuar 4.16kg.ank dh rupa mcm sbulan dh

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
moga segalanya dipermudahkan yer
chaiyok3 :)

sue sue said...

semoga baby n ibu sihat je ye..jaga diri n jaga makan juga!hihihi...semoga terhindar dr GDM..



Nak free vitamin tak?
Jemput singgah ke blog saya:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/free-vitalea-untuk-ahli-baru-shaklee.html



Miss Xyz said...

urw bila baca ni rasa mcm besarnya pengorbanan seorang ibu...



kalau free, sudi-sudilah join giveaway di blog saya. Moga Allah permudahkan segala urusan :*

dalila said...

assalam..
hai mila..alhamdulillah sume ok..bsr xpe..asal baby sihat..sebelum ni mila besalin kat mn?slalu hosp putrajaya klu tgk bsr dan2 tu suruh czer..

Diana Rashid said...

4kg??tu dia....mujur beranak senang ye..

hidayu ayumie said...

semoga dipermudahkan ye kak

Asha Lya said...

Jaga kesihatan ya sis,moga semuanya d prmudahkn

cik violet said...

salam. sy pon 21w. semoga dipermudahkan semua ea :)