Tabung

12 May 2015

Perkembangan Arfan : 2tahun 1bulan

Dah lama aku tak bercerita pasal anak kesayangan sorang tu.. Sekarang ni makin kuat merajuk, tapi comel je muka merajuk tu...entah belaja dari mana ye buat2 merajuk tu? ke memang secara spontan benda tu berlaku ek?? Sebab aku perasan masa mula2 dia merajuk tu, aku cakap tak nak kwn, terus dia buat muka nak nangis, lepas tu pandang aku mcm mintak simpati / dipujuk.. hehe,,memang comel lah..Rasa nak cium banyak2 kali je..Kalo x dipujuk terus, memang dia marah la..kalo terus peluk n pujuk, terus x jadi nak merajuk..hehehe..Adeh..


Lepas tu kan, skrg ni kena ikut apa dia cakap..Kalo dia ajak aku membaca ke, selagi aku x sebut apa yg dia cakap tu, selagi tu dia duk ulang lepas tu pukul aku suh ikut apa dia cakap..mcm nak mengajar aku plak..hehe..gelagat2 dia memang buat aku geli hati...Memang x tenang kalo time aku nak main game, dia dtg nak main ajar2 membaca..wakakaka.. (Tak tahan, mama nak main game..Game ni aku baru donlod, kwn opis aku lah ajar, aku dh ketagih skrg ni..hahaha..siap laki aku ugut nak uninstall, pdhl mcm la aku x reti nak install blk kalo dia buang, wakakaka)


Arfan tu jugak skrg, Alhamdulillah..Aku rasa dia cepat pickup...Cepat belaja ape yg aku/hubby ajar kat dia.. Dalam usia dia mencecah 2 tahun aritu, dia dah pandai membaca A-Z dengan sendiri.. Lepas tu kalo aku tunjuk huruf secara rambang pon dia dh kenal huruf tu..Masa balik kampung dia membaca depan keluarga aku, masing2 pon kagum..Aku sangat2 bangga dengan Arfan.. Semoga dia terus cepat belaja untuk masa2 akan datang...Serius aku rasa pada usia dia, kira cepat jugak la dia blh kenal huruf... Begitu jugak nombor, dia dah boleh kenal dan baca..Kalau dalam lift, mulut dia bising duk mengira..Tapi dalam BI..kalau yg BM dia jarang sebut...tp skrg ni aku dah ajar slow2 suh dia sebut dalam BM jugak...


Alif Baa Taa pon aku dah start ajar, sbnrnya dah lama ajar dia masa dia usia setahun lagi, tp mungkin sebab jarang praktik, lagipun flash card Aliff Baa Taa aku baru je beli, so dia baru nak mengenal..Tapi skrg ni asyik membaca jelah..Duk dalam bilik air pon tetiba je dia membaca Aliff Baa Taa walaupon berterabur, ikut dan dia nak sebut..Bercampur2 plak tu kejap2 ABC, kejap 123..hehehe..Alhamdulillah..Syukur sangat2 dengan kurniaan mu Ya Allah...Semoga adik baby nanti pon boleh ikut jejak Abg Arfan..Hehehe...


Banyak cakap pon ye jugak..Tapi kalau depan org yg dia xkenal, dia jadi pendiam..pemalu..tetibe je menyorok belakang aku..kalau dlm lift..Kalau xde org dlm lift, bergegar lift tu dia duk main lari/melompat..bising je mulut..Skali ada org masuk, trs jadi pemalu..senyap..hehe..Adeh..Xtahu ikut sape jadi pemalu gtu..Ikut Mama kot..ekekeke...Tapi kalo sekali dia marah, memang sakit la telinga dia jerit..Hahaha..

Dia juga seorang yg pretend..Pelindung.. Kalo suami aku borak terkuat suara atau dia terpandang suami aku cubit aku ke kan, memang dia jerit la kat suami aku , dia mrh sbb marah Mama..Lepas tu dia akan balas cubit kat suami aku..Hahaha..Lepas tu dia dtg kat aku, dia akan gosok2 tmpt yg kena cubit tu siap tanya lagi ' Sakit? Sakit? alahai, melting Mama rasa sayang oiiiii.... Pastu dia pon gelak..Kalo aku tercakap kuat dgn suami pon dia ingat ktorg gaduh..Lepas tu memang dia jerit la marah balik ktorg..hehehe..Depan dia memang xleh nak bergaduh..wakakaka...Bagus jugak kan ada anak mcm ni..So suami isteri berhati2 kalo nak bercakap kuat...Sbb tu skrg ni aku ngn suami memang susah nak bergaduh..Dulu pernah la jugak berselisih phm, mrh2..Skrg ni kena banyak bersabar.. Hahaha... Alhamdulillah..Ada anak ni banyak hikmahnya..hehehe



Aku rasa kan, perkembangan positif Arfan ni bergantung pada persekitaran jugak kan? Bukan Arfan je, untuk kanak2 sebesar dia tu..aku rasa lah..Sbnrnya bagi aku anak kecil mcm ni kite xboleh selalu marah dia, kena selalu ungkapkan sayang pada dia, tunjukkan kasih sayang kita pada dia melalui perbuatan...Kalau dia buat salah pon, kena tegur cara elok..Jangan selalu tengking dia..Lepas tu jangan selalu bagi dia nangis...Jangan halang apa dia nak buat ( benda2 yg tidak membahayakan lah), lepas tu kalo salah sorg antara ibu/bapa marah dia, yg sorg lagi kena cepat2 pujuk..Jangan terus biarkan dia terus merajuk lelama/ berguling2 tunjuk protes tu lama2.. Melainkan kalau untuk ajar dia..Tapi xboleh la selalu..Kena tengok apa kesalahan yg dia lakukan jugak...


Kalau nak tegur dia pon kena  tegur secara slow/ lembut...Kena cakap benda yang berulang pon xpe..Ibubapa jangan cepat penat..Sebab budak sebesar tu memang dia dlm proses untuk memahami apa yg kita cakapkan,Manalah blh kita expect bila kita cakap skali terus dia nak phm..Kalau kita org dewasa pon kena ckp ulang2 apetah lagi budak kecik mcm ni kan.. Jangan ada perasaaan jemu untuk mengulangi sesuatu dengan niat untuk megajar si kecil..Jangan mudah melatah..Walau penat mcm mana sekalipon, kita kena ada masa/ spend time untuk anak2.. Kena selalu bercakap dengan dia..Jangan terlalu biarkan dia dengan gadget terutamanya.. Kadang2 budak yg lambat bercakap ni salah satu faktor dia sebab ibubapa terlalu membiarkan anak dengan gadget...Untuk sesetgh waktu memang blh..tp kite kena tgk, anak guna gadget untuk apa..Kalau untuk belaja, aku rasa x salah tp kalo lebih kepada benda x berfaedah contohnya tgk cete frozen ke cete2 kartun ke. aku rasa yg mcm tu korg kena pantau tersangat2...setakat ni Arfan dia x reti nak layan cete2 tu..dia lebih suka tgk video ABC, 123, Alif Baa Taa..cuma baru skrg ni aku perasan dia tgk Upin Ipin, tp x selalu...dia suka dgr yg ada lagu2...Papaku pulang dari kota, papaku belikan kereta...lepas tu lagu omputih yg ada joget2, tunjuk clap, buat2 nangis..Aku rasa mcm tu okey je..untuk pembelajaran dia..Lagi pon dia xde lah taksub sgt dgn gadget..Dia still ada masa untuk bermain basikal kecik cenonet dia tu.main kejar2 dgn papa dia..hihi..papa dia kan naik WC kalo kat umah, so dia ajak la papa dia. Jom la jom la..


Serius aku sangat2 bangga dengan apa yg Arfan tunjuk buat masa skrg...Aku harap dia belaja yg baik2 je kat Taska tu...Tp stkt ni yg aku tahu kat Taska tu dia duk belaja cara joget..Hahaha...serius lucu.. pantang dengar lagu rancak2 sikit atau mcm dangdut skit kan mesti bahu dia jongket2 terus..siap ajar aku, cm ni cmni..Kalo aku jongketkan bahu dia marah..dia kata mcm ni mcm ni...Anak2, kalo kat umah lagi r..siap dengan tangan2 terangkat...hahaha


SUMMARY :

Usia 2y1m :

1) Pelindung
2) Pandai pakai/ buka seluar sendiri
3) Mengenal / Membaca ABC, 123 dan Alif Ba Ta
4) Makin banyak word yg disebut walaupon pelat.
5) Bagi salam bila nak masuk rumah. Kdg Papa dia balik keje, dia plak yg bg salam dari dlm umah..hehe
6) Selak baju Mama, bg salam kat adik baby, lepas tu tanya, 'watpe tu'?
7) Boleh menconteng
8) Pandai pakai selipar sendiri, tanpa ada tali kat blkg selipar tu
9) Ikut Mama solat, mulut kumat kamit membaca, xtahu baca apa lepas tu sebut Allahuakbar..hehe ( mslh skrg dia nak pakai telekung mcm mama,xnak pakai kopiah..huhu )


p/s : Doakan kandunganku dan doakan aku selamat bersalin..eh2, mcm dh sarat sgt je kan..padahal lambat lagi wakaka..takpe, doa banyak2 semoga diperkenankan..hehe



6 comments:

Nieyl said...

Singgah Pagi...
Alhamdulillah...

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Alahaii comel je Arfan ni..semakin Bijak..ALhamdulillah..part merajuk tu mesti dia nak perhatian tu sebab dah nak beradik kan tak lama lagi..huhuhu

Diana Rashid said...

Bijak nya dia...dah nampak abang2 sangt tu sebab dah pandai melindungi...hehehh

Mar Mansor said...

semakin bijak hero sorang ni..apa pun dia meragam sebab nak perhatian je

Maria Firdz said...

Alhamdulillah...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
alhamdulillah :)