Tabung

16 May 2015

Aku Benci MLM

Tetiba tengahari ni rasa nak up entry plak.. nak buat status kat fb nanti kata aku dengki plak...

Kalo tgk pd tajuk tu dh tahu aku nak luah ape kan? Yes!! MLM...Aku pernah join MLM..Memang ada masyuk kalo ada org bwh ko..Aku ad sorg 'anak'.. ada cucu dan juga cicit..Anak aku hampir jd ketua..Aku duk tahap tu jelah..Ko ingat senang ke nak cri org masuk join? Nak kena perabih duit dlu, tu pn blm tentu lagi org yg ko bwk tu akan masuk bwh ko..Ko ingat senang nak suh org labur duit banyak2? 


Sekarang ni kawan aku ad join MLM kesihatan..Kalo ak sebut mesti ramai yg tahu..Ada jugak sorg blogger yg aku folo pon join MLM ni..Pakcik aku pnh jugak join tp senyap dh skrg..Aku skrg dgr je MLM, ko ckp la gajah rimau pn memang aku pndg sepi je..aku benci sgt2 dgn org MLM ni x hbs2 nak tayang duit.. ntah duit sapa yg ko tyg pon xtahu lah kan pastu ngaku tu duit ko.. Lepas tu kalo kwn mtk belanja sbuk nak suh join jugak..dh kata duit banyak, meh la belanja kwn..Takat belanja burger sebijik, xluak duit ko yg kata berpuluh2 ribu dpt setiap bulan tu kan? Sory lah aku memang xkan berminat walau apa skalipon ko ckp..Memang lah masyuk klo ad org bwh ko..Cuba klo xde sape yg berminat nak duduk bwh ko, ko rasa ada duit ke nak masyukkk?? xpyh sembang la..dgn masuk je MLM ko tu duit terus berkepuk2 masuk akaun bank...


Aku dh lali la dgn mainan MLM ni asyik kena push dgn org atas...lepas tu duk banding2 dgn org yg dh berjaya..aku bosan tau..ingat xde tekanan ke join MLM ni? ko dpt duit masyuk ko disanjung, kalo ko pasif je xde bg pulangan pd kumpulan, ko dipinggirkan..huhu..standard la kan..manusia biasa lah...aku dh paham sgt da keadaan org2 MLM ni mcm mn..hehe..


Sory lah kalo ad yg terasa tu.. tp ni pendirian aku...klo ko x setuju, tu pendapat ko...masing2 ada pendapat sendiri kan..aku dh ada pengalaman so ak dh thu..kalo ak xde pengalaman, blh la ko nak kelentong..mcm sblm ni ak tjoin sbbnye ak xtahu apa MLM..ikut dan je ikut kawan..dulu aku kan 'bodoh'... 

7 comments:

Sheila Adziz said...

erm... akak pernha join mlm ni, hilang banyak k juga la, tp x gerak... pengalaman tak leh lupa akak redha allah yg mengetahui segalaNya dan Dia yang susun semuanya....

ridmas mas said...

iye.. semua org ada pandangan masing2 dan rezeki Allah tak salah alamat.. Buat apa yang kite suka, yang boleh buat kita happy, puas insyallah lancar je jalan untuk kite :)

Z@i Z@mR33 said...

penah join gak 1 MLM ni sbb kwn ajak...memula ja sronok tp bl lama2 masih xleh nk push org join kita trus jd stress..pstu dok bnding2 kita dh lama xleh nk cari org lg tp MLM tu dh x dgr cite dh...dh bkubur rsnya...

pstu lg 2 bln nk kwen sorang kwn ms study dl dtg dr kl ajk jmpa.mula2 tnya dia keja apa dia ckp wt family bisnes so kita ok ja.bl jmpa br dia habaq wt MLM.siap ajak join.kita ckp xda duit sbb duit smua nk guna utk knduri.katering lg...bj kwen nk byr apa sgala.boleh dia suruh guna duit tu dl...register nti akan dpt blk modal...ceh...pstu pksa wt easy loan 25k.gila...byk tu 25k wt loan smata2 nk msuk tu.sori...x tliur pon dgn bonus pulangan 1st join 7k tu.lps pd tu trus dia dh x btegur sapa dlm fb dh.nmpk sgtkn?

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
iols ni memang tak pernah join MLM carik2 orang
pernah join Hai-O tapi untuk jual produk
takdak konsep carik orang untuk duit
tu pun tak lama he3
nyampah sebab deme bukan aim dekat jualan produk tapi lebih kepada jualan orang gitew
TAK MINAT :P

Asha Lya said...

Lya x pernh lgi terjebak dgn mlm ni..lya memg kurang percya

Shahida Dzulkafli said...

Setuju.. Sha pun Menyampah giler dengan MLM nie..
Sebab abah dulu buat MLM nielah.. Sebok cari orang sampai kadang2 balik tengah2 malam.. Cakap jer ape.. sume dah pernah cuba.. Skrg niepun ade jer yg ajak joint.. malas nak layan..

kerja sendiri said...

Saya pun benci mlm. Dari segi sistem mlm memang fail. Downline merana nak cari lagi downline..

Lebih baik kerja sendiri atau kerja makan gaji.