Tabung

28 May 2015

Makin Merosot

Sedih tengok carta kat Nuffnang..Dah la iklan pon x banyak..Kunjungan rakan pon makin lama makin merudum..Hahaha..Tulah sape suruh buat entry xde kualiti kan? Dah takde sape yg berminat nak jenguk sini..wakakaka...


Bukan senang tau nak kerah idea then adaptasi kat blog ni...Puas duk mikir nak nulis pasal apa..Tapi idea tu nan hado...Sedih kan..hehe...Kalo ikutkan aku hari2 boleh je update sebab hari2 aku x bizi pon..Banyak sangat waktu2 terluang aku kat opis ni.Kadang tu sampai dh xtahu nak buat apa da.. Mcm nak balik tido pon ada.Kalo opis ni sblh umah, confirm da aku buat cenggitu hehe..


Hurm, pasal hobi baru aku menjahit tu..Skrg ni aku dh start malas da sebab selalu buat baju x menjadi, aku jadi fedup..Tambah2, bila aku ngajak Arfan tido, mesti dengan aku sekali tertido..Kehkeh..So memang xde masa lah aku nak sentuh kain tu..Time Arfan x tido, jangan harap la boleh menjahit sebab dia bila xnampak muka aku je mesti mencari, menangis bagai nak rak..Aku ni kalo menjahit, memang ada bilik khas..Bilik larangan untuk Arfan..Hehehe..So memang xboleh la kalo dia ada, aku nak buat hobi aku tu...


Semalam aku ada daftar lagi satu kursus BAJU KURUNG MODEN + KAIN KEMBANG PAYUNG pada 14 Jun 2015 ni...Ari Ahad jugak kat tempat yang sama mcm aritu... Minggu ni aku xdapat join kelas minggu lepas sebab nak balik Labis..So terpaksa aku continue 7 Jun 2015 nanti plak utk siapkan BAJU KURUNG PESAK GANTUNG + KAIN LIPAT BATIK tu... Harapnya sempat lah aku siapkan dalam masa sehari tu nanti...Skrg ni aku nak cuba potong kain ikut pola..Masalahnya aku xphm nak potong macam mana..Nak amik kain macam mana..Kang aku duk buat pandai, dh tersalah amik bahagian kain, mau plak x cukup kain aku nanti..Huhuhu...


Balik Labis ni, aku nak p Nagoya / kedai kain 1 Malaysia...Kat ctu banyak yg murah2..Ada kain pasang hanya RM10 je...Tp kualiti kain dia bagus jugak..Bukan jenis kain keras..Lembut je aku rasa..Corak pon cantik lh jugak, xde lah burok benor...Cuma kaler jelah mcm gelap2 sikit... Boleh lah utk buat belaja tu kan..Mn blh guna kain mahal2, menangis aku kang kalo x menjadi baju nanti..Hehe


Aku ni cuba buat baju tshirt Arfan, guna ukuran baju contoh dia...Tp aku xtahu ape benda yg jadi ngan baju tu..Haha..Lengan aku buat, masa potong mmg ikut ukuran baju contoh, tp bila dh jahit makin mengecil..wakakaka...Aku xreti nak bajet..Masa jahit tepi tu macam mana..Masa jahit lurus macam mana, last2 makin mengecil jadinya..Hahaha...Akhirnya terpaksa aku buat keputusan buat baju singlet, xpyh ada lengan...Terus terbengkalai keje aku sbb dh fedup buat baju x menjadi.. Benda senang gtu pn aku xboleh buat, dh acaner..huhuhu..Dah la dengan benang mesin jahit lurus tu asyik putus je..Xtahu kes salah letak jarum, jarum terlalu ketat... Sebab nya sblm tu jarum tu patah..Aku lah memandai2, p longgarkan skru jarum, skali jarum tu tercabut..Hahaha...Bila aku pasang sendiri jarum baru, terus benang dia asyik putus2...Arghhh serius tension weh...Xsempat nak habiskan jahitan, dia dh putus...Aku syak, aku silap letak jarum la....Dh 2 malam x sentuh  mesin, serius mood memang ke laut....Kenapa lah jadi macam ni...Mana semangat aku pegi??


Tambah2 skrg ni xboleh nak duduk atas kerusi lama2...Kerusi keras plak tu...Pinggang dan pinggul dah sakit...Mcm mana aku nak amik tempahan ni, dh sebulan lebih masih x pandai2 nak menjahit huhuhu..aduhai...Konon nanti lepas bersalin blh amik tempahan..Sbb nak cover keperluan skrg yg semakin mendesak ni...Mood wahai mood rajin, datang lah ko kepada ku..hehehe...


oklah, entry ni mcm dah melalut je, tajuk nak cete pasal Nuffnang, tp dah pegi ntah mana2 je hahaha..

13 comments:

Diana Rashid said...

nak traffic masuk walaupun entry personal ,cuba dalam entry tu masuk kan keyword2 yang orang selalu cari kat google.Misalnya "kursus buat baju kurung."atau "kedai kain yang murah.."..macam tu lebih kurang.lepas tu sebelum publish kat bahagian label tu tulis la keyword2 yang kena dengan entry tu.Bila orang google sampai la kat blog awak.cuba ye...sekurang2 nya ada traffic yang masuk dan tak la UV kita ni menurun bila tak update blog.Entry kita mungkin tak best tapi kalau kena dengan keyword2 tu ,menjana traffic jugak tau..:)

Nieyl said...

Singgah pagi...
hihi..tu la..td baca pasal nuffnang...
bawah² dah cter lain..hihi..
tak apa...sye tetap baca sampai bawah jugak :)

Shahida Dzulkafli said...

Wah.. semangatnya dia menjahit...
Semoga terus bersemangat..
Hehehe.. kita x minat menjahit.. x cukup sabar..

Farah Waheda Wahid said...

tak apa, practice makes perfect, orang yang pandai sesuatu bidang tu tak terus pandai, berkayuh perlahan-lahan dari bawah, semua orang pun macam tu...

dalila said...

sama la kitaaa..melangok je kt opis ni..
semalam sempat jgk la tgk movie hantu bungkus ikat tepi..
arini xtau lg nk tgk ape..hihi

CikSiti said...

wah..selamat menjahit hihi

Ipah Kholipah said...

semanagat teruuuuuus mba hehehe

sue sue said...

best kalau pandai jahit!



Singgah blogwalking...:)
Nak tingkatkan metabolisme badan tak?jemput baca artikel ni:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/cinch-tea-bantu-anda-kurus.html

zai zamree said...

Insyaallah rezeki utk akan dtg nti.kami pon pelan2 dok kayuh.traffic x byk mn pon...hahahaha

Safirul Amar Azmi said...

ala..menulis ni kalau ada idea tulislah apa yg perlu..jangan memaksa diri..yg penting kita ikhlas dalam menulis...erm..ramai la yg stalk mila nye blog...:)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
takpa2
pelan2 kayuh he3

zulhilmitempoyak said...

sabar2. ada rezeki lain tu. :D

Mar Mansor said...

belajar apa-apa pun perlu berguru..nanti pandai la tu..usaha tangga kejayaan..cewahh