Tabung

28 November 2013

Projek Komplikasi Sejuta Kasih Kelahiran

Assalamualaikum..

Tak tahu nak mula dari mana...
Aku selamat dinikahkan pada 2 Jun 2013..
Aku dan suami memang inginkan cahaya mata awal.
So memang xde planning pape..
Sebulan selepas bernikah, aku disahkan mengandung..
Waktu tu aku check dh 6week..
Kegembiraan xboleh nak ungkap dgn kata2..
Doc scan dan jangkakan ak bakal bersalin pada 2 April 2013..
Meniti hari2 sepanjang 10bulan mengandung..

Aku tidak mengalami alahan yg teruk.
Hanya muntah biasa2 sahaja..
Mengidam pon xde yg pelik2...

Perut aku memang besar..
Sesiapa yg memandang memang akan rasa kagum..
Hahaha..Kagum lihat aku yg cenonet ni boleh membawa perut yg sedemikian..
Memang di akhir2 kelahiran tu, aku xlarat nak berjln..
Tp aku gagahkan jua sebab org kata, time ini lah kena banyakkan berjalan..
Untuk prose bukaan jalan dgn cepat..
Sejak 36w aku ajak husband temankan aku pegi depan PICC then aku sorg2 akan
Mulakan langkah naik turun tangga..Ntah bape puluh kali..Hehehe
Seronok sgt..langsung  x rasa penat..
Siap bersenam cangkung2 lagi..

Pada mlm 31 Mac 2013, aku ajak husband aku makan di luar..
Time ni mk aku dh dtg dari kampung..
Sebab aku memang niat nak bersalin di cni (Putrajaya) dulu lepas tu baru balik kampung..
That why mak aku dtg awal..
So dlm pukul 11 mcm tu kami sampai umah...
Aku mlm tu makan banyak..
Lepas lepak kat bangi makan nasi..
Lepas tu ajak husband p kedai mamak plak, terliur nak mkn roti canai..
Mak aku cakap " Bagi je mkn, selagi boleh"
Hahaha..laki aku geleng2 jer..Ahaks

So balik umah tu, aku siap2 untuk tido..
Mak aku pon dh masuk bilik..
Masa nak tdo aku dh ckp kat mk aku
Mcm ada rasa sakit perut je..
Tapi ma aku cakap, tunggu dlu bia sakit kuat n turun tanda dlu..
Lagipon masa tu sakit ckit2 je..
So aku biarkan jelah..then masuk tido..

Masa nak baring tu, rasa serba x kena..
Serius sakit dia selang 10minit ke 5minit mcm tu..
Aku mula2 rileks dlu..Xmo kejutkan lagi Ma aku..
Konon nak suh tunggu smpi pagi..
Tapi dlm pukul 1 mcm tu, aku dh xtahan..
Aku mintak husband aku kejutkan ma aku..
So ma aku tanya, dh turun tanda ke? Tapi aku jawab belom..
So ma aku suh tunggu dlu sebab xnak nanti kalo jln x bukan, cnfirm2 kne balik semula..
Mula2 memang ak nak tunggu, tapi sakit makin xleh tahan
Nak jalan pon dh tunduk2..
So ma aku suh siap2 kalo nak g hospital..
Aku pon mandi2..
Dalam pukul 3 mcm tu sampai hospital..
Dlm pukul 5 masuk wad sebab time tu dah buka 2cm..
Lega aku..xpyh balik umah..Hehehe..
Yeaaaa baby nak keluar da..
Sebelum aku kua umah td, ma ak dh suh aku minum minyak selusuh..
Aku dh telan 2 titik...2titik tau bukan 2sudu hehehe..

So bile dh masuk wad..tinggallah aku sorg2..
Suami balik hantar ma..kesian ma aku penat..
Lagipon suami xleh tunggu gak dlm wad..
Dpn katil aku tu ak sorg sister ni, duk mengerang sakit..
Hsband dia dpt masuk teman sebab dia minta permission dri nurse..dh sakit sgt x tahan..
Time ni aku masih lagi blh gelak2, senyum2..Hahaha...
Sakit dh kurang..

Dalam pukul 7 pagi doc check bukaan lagi..
Okey, dh 4cm..
So marilah kita masuk LR..Ngehngeh...
Happy je rasaa.Hahaha..
Doc suh mkn dulu..
Mujur husband ad belikan roti 70sen tu
So aku mkn roti tu sebelum dorg pecahkan ketuban..
Dlm 8.30 aku ditolak ke LR oleh nurse..

Dalam LR ak sms suami ckp dh masuk LR
So xlama lps tu nampak da suami aku masuk LR gak.
Time ni bdn aku dh dipasang dgn CTG
Dah xboleh nak bergerak..xboleh nak trn dri katil da
Sakit xpyh nak cete la..
Katil dh x rupa katil da..
Aku dh buat guling2...
Husband aku dh peluk dia kemas2
Sampai husband aku ckp, hbs la baju dia kena tarik2 hehe...
Sumpah sakit dia Tuhan je tahu cmne..
Eh masa husband smpi tu, xde sape2 dlm LR
So dia kuarkan myk selusuh suh aku minum
Katanya ma aku suh aku minum bnyak ckit hehehe..
Aku minum banyak gak..time sakit gni..
Minyak masak tu rasa sdp plak..rasa mcm nak habiskan je 1 bekas tu hahaha.

Lepas tu ak ttbe rasa mcm nak kencing..
Korg tahu x perasaan nak kencing tp kencing tu xnak kuar.
Rasa sakit gile kan? Rasa geram je..
Paksa2 pn xnak jugak..
Aku gtau kat nurse aku nak pegi bilik air
Tapi nurse x kasi..dia suh aku kencing je atas katil tu.
Hahaha..Aku try jugak kencing..
Tapi xnak kuar, mcm malu2 plak kan..Kikiki...
Pastu doc masuk..Aku mintak simpati doc
Kata nak g toilet..Alahai doc ckp x blh sbb dh pasang CTG tu..
Kang byk gerak tkut efek baby..Aku pasrah..

Then ak akan ingat smpi bile2..
Doc ckp, awk ni lambat lg nak bersalin..Tunggu lagi 6 jam..
Ak masa dgr doc ckp cmtu..Rasa nak pengsan..
Sbb dh x tahan sakit sgt ni..
Tp mujur doc amik langkah nak check bukaan aku time tu..
So terjadilah adegan terkejut beruk oleh doc..
Hahaha..
Nape aku cakap cmtu??
Sebabnya...Sebenarnya time tu ak sepatutnya meneran..
Wakakaka..
Kalo lah katekan doc x check laluan time tu
AKu rasa, aku beranak sorg2..
Patut la aku terasa nak kencing sgt2, tp kencing xnak kuar
Rupanya bkn nak kencing tapi nak beranak..
Adess..Lap peluh lap peluh...
Doc check2, terus cemas..Eh dh 9cm la..
Awk boleh teran skrg..
Alamak...Aku dh blur..Cmne nak teran ni?? Hehehe.
Kelam kabut dorg buat persediaan..
Nurse baru nak amik kain lah..Baru nak amik pelapik kaki lah..
Suh aku kangkang...Suh push...Aku mane reti..
Dah tu xleh angkat bontot kan???
Aku try buat mcm dorg ajar...
Tarik nafas dlm2, then tahan...
Xsempat smpi kiraan 10 aku dh hbs hembus..
Memang kena tegor dgn doc..Kena marah..
Aku dh penat masa ni..
Korg tahu tak masa tu penuh dlm LR dgn nurse..
Semenya bagi semangat kat aku..Terasa terharu je..Hehehe
4 org nurse yg tolong tolak perut aku..
Kate perut aku besar kan? Hehehe..

Time ni aku memang x rasa lgsg sakit...
Smpikan nurse yg pegang perut plak ckp, Eh awak tgh sakit ni kan?? (Sebab baby tgh mengeras)
Aku angguk2...So dia ajr time tu sila push kalo bb tgh ngeras.
Aku try buat tp nafas x pnjg, so x menjadi..
Korg tahu? Aku siap cakap dkt doc "Boleh tak tunggu kjp, penat la"
Hahahaha....Doc marah aku..
Dia kate kalo aku xnak push...Nanti nak operate,
Wahh aku dgr operate terus ad semangat nak push..
3,4x push gak...
Akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..Jeng..jeng..jeng..
Keluar lah my permata hati, HERO....


Timbang2 , amik ko..4.0 kilogram..
Doc n nurse dlm tu seme terkejut..Hehehe..
Aku masa ni dh lalok da...dgr bb nangis sebab kena sedut lendir..
Alahai, anak aku...Tp masa ni aku dh rasa nak tdo je..
Aku dh xde tenaga lgsg...
Masa doc tekan2 perut nak keluarkan uri, terasa uri tu keluar..'GULP" terkeluar sedepuk gtu..
Hehehe...Tak sangka, aku dh jadi ibu..Bahagianya rasa..


Permata hati aku, MUHAMMAD SAFIY ARFAN BIN MOHD SALIHIN (1 April 2013 jam 10.10pagi)..
Syukur sangat, sejak mengandungkan dia, sehingga melahirkan...
Segalanye mudah..Menjaga dia skrg pon mudah..
Thanx Allah...
Mama + Papa = Arfan (Pic beberapa jam slps dilahirkan)

7 comments:

intanfirdaus247 said...

salam jumaat..semoga terus bahagia bersama si comel dan suami hingga ke Jannah..amin

TelingaBulat said...

comel nye baby ;)

Umi Qi said...

Umi Qi pun dah join....comel yer baby....sonok kan baca kisah masa bersalin...

p/s Suntikan vaksin pneumococcal ada vaksin extra. Mmg tidak ada dalam imunisasi suntikan biasa yg wajib diberikan kepada bayi...dengan itu mommy kena mohon utk dptkan suntikan ini di klinik dan hospital yg ada bekalkan vaksin ini...agak mahal harganya...tp nyawa lagi mahal dari segalanya kan...boleh rujuk sini utk pembacaan lebih terbuka http://heartstoryteller.blogspot.com/2013/05/pneumococcal-synflorix-vs-prevenar.html

Vee Lea said...

Baby itu sgt comel <3

~MommyAqilMedina~ said...

bam bam nya Arfan!!comel bangattt..geram ok..bunting pelamin ye..hihihi..rezeki kan..

Mommy Pinky said...

Semangat baby, 4kg. Comel sangat!! :D Semoga menjadi ibu & isteri yg terbaik :)

Asha Lya said...

salam perkenalan sis..comelnya baby