Tabung

11 February 2014

Share la resepi mknn anak korg

Haha tajuk mcm xleh blah je..
Aku xtahu nak letak tajuk ape, so bantai jelah..

Kenapa ye kite ni sebagai ibu, asyik rindu kat anak je?
Aku ni bermslh btl r..

Kat opis je rindu plak nak dgr suara Arfan tu..
Pdhl dh tiap2 ari jumpa..
Tp kang kalo time pakai pampers/baju..
Cepat je nak mrh sebab dia xnak duduk diam.Hahaha
Arfan kena mrh dia gelak je..Haih..Geram sungguh.

Sebenarnya kan, nk tanya la sape2 yg ada anak sebaya Arfan..
Korg bagi anak korg makan ape ye untuk usia 10bulan?
Aku ni asyik je dgn bubur je..
Aku xreti nak bagi makanan lain..
Aku takut kalo2 dia xdpt terima lagi mknn tu tp aku dh bagi dia makan.phm x maksud aku?

Alaa contoh mcm, anak bru 4bulan tp ko dh bagi dia mkn, bb mmg la telan je ko bg dia mkn kan, tp pdhl dia sbnrnya xboleh mkn lg sbb belom cukup waktu utk mkn..So maksud aku mcm tu lah..aku xtahu waktu bila nak perkenalkan 1 1 mknn tu kepada anak aku...
Bubur tu plak asyik2 cmpur kentang, ikan, ayam, bayam...
Masakan lain aku xreti dah..
Bila bace kat page solid food for baby tu, lebih byk yg share puree..
Alaaa kalo takat puree aku xheran la..
Aku nak yg jenis masakan..

Mcm smlm, bru aku tahu sbnrnya, usia Arfan dh boleh mkn mihun, pasta ,spagetti..
tp aku nak masak aku xtahu cara cmne untuk baby.
Aku ni masak biasa pedas je...Adoii..
Tu mslh aku tu...Tp mujur stkt ni anak aku blm demand.
Dia terima je apa2 yg aku suap..Kiranya bubur yg aku buat hari2 tu dia mkn la..
Xde lah dia luah balik ke apa..Kalo jenis luah balik tu yg aku risau tu..
Kalo dh tahap mcm tu, nmpk sgt dia dh bosan dgn mknn tu kan? Hehehe.
Aku ni dh la jenis mama yg pemalas..Hahaha
Anak jenis nak mkn je..Kikiki...
Skrg ni dh pandai..Dia nampak je aku ngunyah, dia p sambar mulut aku..
Konon nak suh bagi yg dlm mlt aku tu kat dia..Adoii..
Dh pandai da...Kalo x bagi dia ngamuk, dia cakar2 mlt aku..Hahaha..Geram je rasa
Kuku dh la jenis tajam, sakit tau bile kne cakar2 tu..

Mcm kejadian pagi tadi..
Aku dh agak da mesti ada dia buat something sebab diam je x menangis..

Time ni aku tgh solat Subuh,,Husband ak dh pegi keje awal rini.
Hati aku masa tgh solat tu memang x tenteram la sebab mmg dpt agak ape dia buat..
Sebb kalo dia sorg2 xde buat pape, dia akn dtg cri aku kat bilik solat tu..
Tp pagi tadi, dia diam je..senyap je mulut dia...tp dgr mcm dia nak ambik sesuatu..
AKu solat memang x tenteram ko tahu..Adoii..nampak sgt x kusyuk kan? 
Aku ni memang dh x sbr2 nak siap solat sbb risau takut dia mkn benda yg bukan2..
korang tahu tak ape yg aku tgk bila dh siap solat?
Rupanya dia capai mknn atas meja mkn..AKu x perasan plak kertas apam tu ada kat sipi2 meja..

Mujur la pinggan yg isi apam tu elok2 je jatuh atas walker dia..x jatuh ke lantai..
Bayangkan kalo pinggan tu jatuh ke lantai,, perghhh mau berderai la..Mau x siap solat la aku pg tadi..Huhuhu..
Elok je apam balik tu ada kat tangan dia..smbil dia duk kunyah2..Apam tu plak yg mlm td punya cete..Elok lagi kot..Hehehe..
Dia duk kepam2 kat tgn, bukan dia mkn sgt pon sebab ada coklat..

dia buat main je apam tu..mujur la aku sempat siap solat...alihkan pinggan atas walker dia.
Aku x dpt byg kalo dia buat main pinggan tu..Ish2..
Anak aku skrg bahaya da..dia dh makin tinggi..Seme brg dia dpt capai..
Aku selalu da nasihat kan suami aku, ltk brg jgn tepi2 bucu2 meja..kang ada yg berderai.
Tapi laki aku ni bukan dgr sgt ckp aku..
Aritu deodorant dia dh jadi mangsa..Bru je guna..Dh pecah berderai sbb Arfan capai then jatuhkan ke lantai..hangin btl rasa..bukan marah kat anak, tp nak mrh kat bapak sbb xpnh nak dgr nasihat org..huhuhu ( cnfirm kena mrh klo dia bace sbb bebel2 psl dia dlm blog)..
Shar

2 comments:

Aisy Nasiha said...

Fasa ni memang kena pastikan barang diletakkan sesuai tempatnya. Kami banyak pengalaman. Masa cuti bln 12 hari tu, balik kampung, Nazif entah macam mana tolak kaca alas meja, tempered glass tu boleh pecah di lantai. Mujur tak kena dia. Opahnya cakap lega cucu ok.. harga beribu pun tak leh bayar nyawa cucu.

anak akak banyak makan buah di usia awal. Dah banyak gigi terus bagi nasi je. Haha.. mmg malas mamanya

~MommyAqilMedina~ said...

Aida pon tak de menu lain..asyik bubur je..sampai Medina pon muak kot...boring tapi dia still nak makan lagi jugaklah..dia hanya ada 2 batang gigi je..nak bagi nasi terus takut dia main telan je..so menu memang tak bombastic langsung..huhuhu