Tabung

22 April 2015

Kesian kakak ku sorg ni

Kesian kat kakak aku ni...Kakak kandung ye...Dah ada anak 4 orang.. Baru je keluar yang ke -4 tu bulan Januari aritu..Dah anak 4 ni baru lah sibuk nak fully bf...Nak belaja ngepam bagai..Tp info pasal penyimpanan susu dan cara2 guna susu tu dia x gali dulu sebelum nak praktikal tu..Haishh...Dia ingat susu ibu ni blh buat mcm susu tepung agaknye. Hehe..

Baru arini aku tahu dia sebenarnya xde ilmu pasal susu ibu ni...Maksudnya cara simpan dan cara guna...Aku baru ajar tadi..Banyak plak eh..eh..dia..Hehe..Tu tandanya dia memang xpnh tahu..Patut lah aritu p checkup anak, nurse kata anak dia dapat susu xde zat..rupanya dia salah bagi susu kat anak dia...Adehh...

Tapi mujur lah belum terlambat lagi..Baru 2minggu dia start bagi susu yang di pam..Mujur lah tadi duk wasap aku ada jugak tanya pasal susu tu..Kalau x, sampai ke sudah ilmu salah yang dia guna..Hehe...Aku dh tolong search sekali blog2 yang penah tulis pasal teknik penyusuan susu ibu ni..Harapnya dia study lah nanti...Aku dulu sebelum beranakkan Arfan dah study pasal ni..Bila mcm leceh sikit tu aku amik keputusan xnak pam2..hehe..Sbb aku tahu aku seorang ibu yang xde disiplin..Kang buatnye aku lupa ke apa ke, naye anak aku dapat susu xde khasiat hehe..Dh la jenis pemalas...Pam ni nak kena ada waktu dia..Waktu yang sistematik, xboleh sesuka ati ko nak pam, xnak pam...

Semoga kakak aku x cepat putus asa lah dalam memberi susu yang terbaik untuk anaknya.. Sebab dia kata susu dia xbanyak...Aku sll ckp kat dia, jgn pikir negatif, nanti susu akan drop..jangan tension2, emosi kena jaga kalo bab nak pam2 ni..Pastu kena lah jugak cari punca milk booster... Kena mkn berkhasiat... Sayur2 yg merangsang susu kena lah makan..Ni bila aku suh mkn lobak putih, blh dia kata xnak sbb x sedap..Hahaha adoiii. macam mana ni..skrg ni dia try Qaseh Adinda..Kwn dia kata, benda tu pon sebagai milk booster..Harap kakak aku berjaya :-)


p/s : Kwn2, harap dapat like fanpage sponsor dan like gambar aku #13 tu yer... Thanx pada yang sudi..

Like no. 1 dulu , lepas tu baru no.2 ye..hehe


1 dan 2

7 comments:

Nieyl said...

Singgah pagi..
Nasib baik tanya kan...
Jangan putus asa..teruskan usaha :)

aisyah ambris said...

Hehe..dalam buku check up kita tu kan ada bgtau...hehe ni msti dia x baca kan..hehe

Normi Nieza said...

adik yng baik..:)

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

alhamdulillah..cik cammy dapat membantu..semoga Kakak CIk Cammy dapat ilmu yang secukupnya dan baby pun dapat minum susu ibu sepuasnya..Amin!

Diana Rashid said...

sama la kita..sebab tak disiplin malas nak pam2..tapi saya pernah pam jugak masa baru bersalin dulu sebab anak kena kuning,dok kat wad jadi kena pam la..dah lama2 anak dah sihat ,rasa macam habis masa dengan mengepam je..jadi bagi direct je la..mudah dan cepat..lagipun tak kerja,jadi tak de masalah..

Ahlam Miera Shafie said...

hehehe... itulah org tua2 ckp malu bertanya sesat jalan...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
iols pun xbrapa ada ilmu bab pam2 susu ni :)